Israelul şi Arabia Saudită ar fi pregătit în secret atacarea Iranului

 

Israelul şi Arabia Saudită ar fi pregătit planuri pentru atacarea instalaţiilor nucleare ale Iranului, măsuri la care ar recurge imediat în cazul în care acordul încheiat de marile puteri mondiale cu privire la programul nuclear al Teheranului va fi „nesatisfăcător”.

Guvernele din Israel şi Arabia Saudită erau convinse că un acord între marile puteri şi Iran nu va reuşi să blocheze componenta militară a programului nuclear al Iranului, iar de aceea ar fi luat măsuri pentru a acţiona în această situaţie, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de publicaţia britanică The Sunday Times. În cadrul negocierilor cu reprezentanţi ai Serviciului israelian de informaţii externe (Mossad), Arabia Saudită a acordat permisiunea ca avioanele militare israeliene să tranziteze spaţiul aerian saudit pentru atacarea instalaţiilor nucleare iraniene.

Arabia Saudită îşi va dezvolta propriul arsenal nuclear dacă Iranul acţionează la rândul său în acelaşi sens, a avertizat ministrul de externe Adel al-Jubeir, în contextul în care tensiunile din regiune se intensifică.

Întrebat la postul american de televiziune CNN despre eventualitatea ca Riadul „să-şi construiască propria bombă” dacă Teheranul va utiliza retragerea Statelor Unite din acordul încheiat în 2015 pentru a relua programul său nuclear, Adel al-Jubeir a declarat: „Dacă Iranul se dotează cu o capacitate nucleară, vom depune toate eforturile pentru a face acelaşi lucru”.

Arabia Saudită afirmă de multă vreme că se va alinia oricărei dezvoltări a armamentului nuclear în Iran, dar declaraţia ministrului saudit de externe a intervenit la o zi după decizia americană de a se retrage din acordul iranian semnat în 2015, prin care Teheranul a acceptat să oprească programul său nuclear, angajându-se să nu caute niciodată să obţină bomba atomică.

Riadul, care a fost un critic constant al acordului încheiat în 2015 între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), a salutat imediat anunţul făcut de preşedintele Donald Trump, marele său aliat.

Arabia Saudită a investit masiv în programul nuclear al Pakistanului şi conform declaraţiilor făcute de Amos Yadlin, fost șef al serviciilor israeliene de informaţii militare, în cazul în care Iranul va obține arma nucleară, saudiţii vor aştepta maxim o lună. „Deja au comandat şi au plătit fabricarea de arme atomice, merg în Pakistan şi iau ce vor”.

Citiți și:

Adevărata problemă cu Coreea de Nord: armele nucleare ale Phenianului şi reţeaua nucleară internaţională secretă

Cum mai stăm acum cu armele nucleare…

Israelul, furnizorul de arme nucleare al Africii de Sud

 

yogaesoteric
15 ianuarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More