Istoria se repetă! Nici renumitul yoghin Paramahansa Yogananda n-a scăpat de prigoana împotriva spiritualității și a ghizilor spirituali

 

Nici Paramahamsa Yogananda, celebrul yoghin care a adus învăţăturile Kriya yoga în America, nu a fost scutit de războiul cu presa vremii și cu autoritățile. El a ajuns în America în 1920, fiind invitat să reprezinte India la Congresul Internaţional al Religiilor de la Boston. S-a impus foarte repede, ajungând să fie invitat inclusiv la Casa Albă de către preşedintele Calvin Coolidge, care devenise interesat de activitatea sa. Printre discipoli săi s-au aflat şi mari personalităţi din domenii extrem de diferite, precum ştiinţă, arte, afaceri.
 

 
A călătorit enorm pentru a ţine numeroase conferinţe în faţa a mii de oameni, şi a deschis cursuri de yoga ce vor fi urmate de-a lungul anilor de zeci de mii de americani. Într-una dintre călătoriile sale prin America a ținut la Harward o prelegere despre yoghinul Mahatma Gandhi și mișcarea sa nonviolentă. Datorită susținerii arătate față de mișcarea care avea să obțină independența Indiei, Yogananda a fost considerat ca fiind periculos pentru siguranța națională a Statelor Unite și trecut de guvern pe lista celor supravegheați permanent de către serviciile secrete. Pasul următor a fost începerea unui adevărat război împotriva yoga în presa americană, simultan cu apariția unor zvonuri nebunești despre o sectă sexuală care corupe femeile americanilor.

 

Non-conformismul lui a atras indignarea americanilor plini de prejudecăţi. Ajuns în Miami la un moment dat, a fost acuzat că avea un harem de femei tinere în camera alăturată celei în care locuia! Peste 200 de soţi geloşi doreau să-l prindă pe indianul care a sucit minţile femeilor lor. Şeful poliţiei a declarat că Yogananda a vrut să-l hipnotizeze și de aceea l-a expulzat! Nu a mai fost invitat pentru a primi cheile diferitelor oraşe, nu a mai fost chemat să vorbească pe la tot felul de congregaţii religioase.

 
„Trec prin cea mai dificilă perioadă a vieţii mele. Judecaţi şi voi capacitatea de a minţi a ziarelor” – scria îndurerat în jurnalul său. Chiar dacă judecătorul din Los Angeles i-a dat dreptate până la urmă, răul fusese făcut. „Fructele serviciului în favoarea umanităţii de o viaţă întreagă făcute scrum prin eforturile fără suflet ale jurnalismului de mahala.”

În cele din urmă, Yogananda s-a impus şi a rămas până în zilele noastre unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi yoghini. Organizaţia „Self-Realization Fellowship”, fondată de el încă din anul 1920, cu scopul de a împărtăşi lumii întregi despre ştiinţa Indiei antice şi filozofia yoga, există şi astăzi cu centrul în Los Angeles şi are centre de meditaţie şi temple în toată lumea.

 
Urmăriţi aici un documentar despre viaţa lui Paramahansa Yogananda.
 
Articol preluat de pe MISA Senzațional TV.
 

Citiți și:

Se obișnuiește în Kali Yuga: atacul la maestru

DOSAR. Un caz zguduitor: incredibilul proces al lui Swami Premananda

 

yogaesoteric
17 martie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More