Italia lovită de cutremure în lanț

Un nou cutremur cu magnitudinea 4,8 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de joi, 3 noiembrie, la ora locală 1.35, în centrul Italiei, provincia Macerata (Marche), aceeași regiune zguduită duminică, 30 octombrie, de un seism puternic cu magnitudinea 6,5, a anunțat Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV), preluat de ansa.it.

Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de doar 8,4 km, la Pieve Torina, la o distanță de 11-12 km de localitățile Ussita, Visso, Camerino, puternic lovite de cutremurele anterioare, și la 51,5 kilometri sud-est de orașul Perugia. Cutremurul s-a simțit și la Roma. Nu s-au raportat victime. Protecția Civilă a fost pusă în mișcare și acționează din momentul în care a început cutremurul. Au căzut noi clădiri și resturile de fragmente din clădirile afectate de precedentele cutremure în lanț și sutele de replici ale acestora.

Cutremure cu magnitudini cuprinse între 5,5 și 6,1 s-au înregistrat în centrul Italiei pe 26 octombrie, ele fiind urmate duminică dimineață, 30 octombrie, de un seism cu magnitudinea 6,5, cel mai puternic din Italia în ultimii 36 de ani.

Un nou cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade a avut loc în dimineaţa zilei de 1 noiembrie în centrul Italiei, în aceleaşi zone care au fost devastate de cutremur între 26 şi 30 octombrie 2016.

Un seism cu magnitudinea de 4,7 grade, situat la o adâncime de 10 kilometri, s-a simţit chiar şi în Perugia, Ancona şi Roma. Populaţia din aceste regiuni este epuizată de frică şi frig.

Autorităţile continuă să acorde asistenţă persoanelor afectate şi să verifice daunele foarte grave produse de cutremure în mai multe localităţi. Situaţia este dramatică în localitatea Castelsantangelo sul Nera, unde sute de clădiri s-au prăbuşit, iar alte mii au suferit daune structurale. Nu există un număr oficial de persoane dislocate, sunt aproximativ 25.000 de persoane înregistrate numai în regiunea Marche, aproximativ 21.000 de mii dintre acestea fiind concentrate în provincia Macerata. În Umbria, numărul persoanelor strămutate depăşeşte 5.000 de persoane, doar 2.800 dintre acestea primind asistenţă. Unele dintre persoanele cărora inițial nu li s-a acordat asistenţă au fost transferate în hoteluri de pe coasta mării Adriatice, până când vor fi construite mai multe adăposturi temporare pentru sinistraţi. Unii dintre aceştia au protestat împotriva transferului lor în centre marine.

Luni, 31 octombrie, Consiliul de miniştri a alocat noi fonduri pentru situaţii de urgenţă şi a decis în privinţa mijloacelor de intervenţie în zonele afectate de cutremur. Până de Crăciun vor trebui finalizate adăposturi din case tip container pentru persoanele rămase fără locuinţă, urmând ca în primăvară să fie asamblate unităţi de locuinţe prefabricate pentru aceştia şi să înceapă reconstrucţia clădirilor şi a patrimoniului cultural.

Oamenii de știință avertizează că Italia poate fi lovită de cutremure în continuare

Oamenii de știință susțin că centrul Peninsulei este în continuare în pericol să fie lovit de noi seisme și explică fenomenul care le poate genera.

Richard Walters, cercetător în cadrul Universității Durham, a declarat pentru The Guardian: „Având în vedere ceea ce am descoperit legat de cutremurele recente, care se află în strânsă legătură de cauzalitate, pot spune că există un risc real ca un alt seism major să apară în această regiune în viitorul apropiat.”

Walters a explicat că cel mai mare risc de cutremure există în Munții Apenini, acolo unde cel mai mare număr de cutremure legate a fost înregistrat în perioada Imperiului Roman. Acești munți, formați cu 20 de milioane de ani în urmă prin ciocnirea plăcii tectonice africane cu cea euroasiatică, au acum o problemă deoarece cele două plăci au început să se deplaseze în direcții opuse. Mai exact, crusta din nordul Munților Apenini se deplasează în direcția opusă plăcii din sud, cu o viteză de aproximativ trei milimetri pe an, ceea ce generează cutremurele de suprafață resimțite acum în centrul Italiei.

Cercetătorul a explicat că această deplasare face ca mantia Pământului, care se află sub crustă, să tindă să se ridice, ceea ce face și mai mare riscul de apariție a cutremurelor, prin care este eliberată energia generată de aceste mișcări.

Din păcate Walters a declarat că, în ciuda unui risc explicat științific care există în zonă, nimeni nu poate prognoza clar când se va produce următorul cutremur.

Sunt vremuri foarte grele pentru locuitorii Italiei, mai ales pentru cei care locuiesc în centrul Peninsulei, printre care se află și zeci dacă nu chiar sute de mii de români care muncesc și trăiesc acolo.


Citiți și:

Cu Pământul în vizită la doctor

„Dialogul” între scoarţa terestră şi ionosferă poate fi manipulat

yogaesoteric
7 noiembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More