Ivan Grigorievici: „Europa va regreta că nu l-a ascultat pe maghiar”

Europa va regreta că nu l-a ascultat pe maghiar.

Trădător laș, rasism, propagandă rusă.
Astfel de reacție a fost provocată de discursul prim-ministrului Ungariei Viktor Orban, în Europa și Ucraina.

Orban de mulți ani este numit în Occident „Putin maghiar”. Pentru apărarea intereselor poporului maghiar, atât în interiorul țării, protejarea valorilor familiale și religioase, cât și pe scena mondială și pentru menținerea relațiilor cu Rusia.

Liberalii europeni nu-i pot face nimic lui Orban. În primăvară a câștigat din nou alegerile parlamentare. Are experiență totală de conducere în Ungaria de 16 ani. Era expulzată de mult Ungaria din Uniunea Europeană dacă se ivea o astfel de oportunitate.

Să nu crezi, cititorule, că le era teamă că va afecta unitatea europeană.

Orban continuă să spună ce crede.

În discursul său el a diagnosticat atât situația din jurul Ucrainei, cât și viitorul Occidentului. Diagnosticul este devastator de precis.

Premierul le-a vorbit maghiarilor de la Băile Tușnad, oraș românesc din Transilvania. Ungurii se consideră oamenii cei mai afectați de rezultatele Primului Război Mondial, au pierdut două treimi din teritoriu.

În România trăiesc acum 1,5 milioane de maghiari, foarte mulți, în condițiile în care sunt mai puțin de zece milioane în Ungaria. Identitatea națională și sprijinul colegilor sunt extrem de importante pentru maghiari.

Prin urmare, când Orban spune că „nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, aceasta sună sălbatic pentru mulți europeni moderni, care au fost crescuți cu dezgust față de însuși conceptul de națiune, dar cu totul normală pentru maghiari.

Lui Orban nu-i pasă de părerea europenilor.

La începutul lunii februarie, cu trei săptămâni înainte de începerea operațiunii speciale în Ucraina, Orban a venit la președintele Putin, iar apoi la Kremlin.

A spus că Ungaria nu vrea un conflict între Rusia și Occident, pentru că a avut întotdeauna de suferit în astfel de situație. După începerea operațiunii speciale, Ungaria a refuzat să-și ofere teritoriul pentru furnizarea de arme Ucrainei și și-a anunțat dezacordul categoric cu planurile de a refuza gazul rusesc.

Dimpotrivă, Budapesta vrea să-și mărească aprovizionarea în acest an, iar Moscova a promis că va face aceasta. Orban a înțeles. Confruntarea dintre Occident și Rusia este în creștere și vrea să-și asigure țara. El urmărește să influențeze poziția UE explicând ce se petrece acum în Ucraina. Această parte a discursului său a fost extrem de concretă.

Rușii au formulat o cerere foarte clară de securitate.

Ucraina să nu devină membră NATO și să nu se desfășoare armament care ar putea amenința Rusia. Occidentul a respins-o. Nici nu au vrut să discute despre asta. Dacă Trump ar fi fost președintele american iar Merkel cancelar german, acest război nu ar fi existat niciodată. Dar acum este război. În război, strategia occidentală se bazează pe patru piloni.

Primul, Ucraina nu este singură, are nevoie de instructori anglo-saxoni, și crede că poate câștiga războiul cu Rusia cu armament NATO. Al doilea, sancțiunile vor slăbi Rusia și vor destabiliza conducerea rusă.

Al treilea, Europa va putea gestiona consecințele economice și nu va suferi. Doar Rusia va suferi. Al patrulea, lumea se va alinia în spatele lor. Dar iată că nu e niciun pilon.

Ei sunt într-o mașină cu toate cele patru cauciucuri perforate.

Sancțiunile nu au zdruncinat Moscova. Este destul de evident că Occidentul nu va câștiga acest conflict. Europa are probleme economice și politice, patru guverne au devenit victime: britanic, bulgar, italian și eston. Oamenii se vor confrunta cu o creștere bruscă a prețurilor. Cea mai mare parte a lumii, sfidător, nu îi susține.

China, India, Brazilia, Africa, lumea arabă, sunt toate departe de acest conflict, își rezolvă propriile probleme. Este destul de evident că războiul nu poate fi câștigat în acest fel.

Ucrainenii, cu toată pregătirea americană, cu toți ofițerii occidentali și cu tot armamentul, nu vor câștiga niciodată un război cu Rusia. Pur și simplu pentru că armata rusă are un avantaj asimetric.

,,Nu veți câștiga niciodată în războaie împotriva rușilor.”

Aceasta este o analiză sobră, a unui european, adresată europenilor. Dar în capitalele europene nu vor să-l audă pe cel care a fost numit dictator și „micul Putin”.

Orban a priceput foarte bine despre ce vorbește Rusia de mult timp. Europa și-a pierdut independența geopolitică, a devenit un instrument în mâinile anglo-saxonilor și nu este capabilă să-și apere propriile interese. Prin urmare, rușii nu pot avea încredere în europeni și nici să încheie vreun acord strategic cu europenii.

Dialogul ruso-european se va relua abia atunci când Europa își va recăpăta independența, cel puțin relativă. ,,Iar rușii nu mai vor să negocieze cu noi”. Orbán se îngrijorează de viitorul ungurilor, aspect care este cu adevărat important pentru el și pe care îl poate influența.

El nu poate influența viitorul Occidentului ca atare și, prin urmare, spune ceea ce vede. Este clar că Orban, în vârstă de 59 de ani, va rămâne fără îndoială în istoria Ungariei ca unul dintre cei mai puternici lideri, deși vârsta lui îi permite să-și conducă țara încă mulți ani.

Sigur, Orban are o anumită popularitate în rândul dreptei europene și al tradiționaliștilor, în Franța și Italia, de exemplu. Donald Trump și republicanii îl tratează cu simpatie, dar acest fapt nu este suficient pentru o influență cu adevărat serioasă asupra opiniei publice occidentale.

Cel mai interesant aspect este că atunci când, zeci de ani mai târziu, viitorii europeni își vor studia propria istorie, istoria prăbușirii Uniunii Europene și a integrării europene, criza valorilor și chiar modul de viață, vor da de Viktor Orban care sigur va rămâne în istorie.

Va rămâne în istorie drept omul care a înțeles totul și a avertizat Europa despre problemele iminente, despre inadmisibilitatea conflictului și certurile cu Rusia.

De ce nu l-au auzit? Vor întreba europenii de la mijlocul secolului XXI.

Pentru că, cititorule, nu au vrut să admită că un ungur a înțeles mai bine decât un german sau un francez. Și a văzut inclusiv interesele reale ale unei Europe unite.

Budapesta este sinceră, când alții se tem. Berlinul face tot posibilul pentru a obține cât mai mult combustibil rusesc prin Nord Stream, în ciuda declarațiilor anterioare ale lui Olaf Scholz.

Ăsta urla despre planurile Berlinului de a reduce cât mai curând posibil dependența Germaniei de gazul din Rusia. Ipocrizie. Este inevitabilă.

Ungaria s-a opus inițial sancțiunilor știind ce se v-a petrece.

Bine lucrat, Viktor Orban!

Autor: Ivan Grigorievici

Citiți și:
Discursul integral al lui Viktor Orbán la Tușnad (I)
Chestionarul prin care Ungaria își consultă cetățenii cu privire la sancțiunile care au aruncat Europa în criză. De ce românii nu sunt consultați și ei?
Viktor Orban: „Nu este cazul să ne îngrijorăm din cauza celor care trag în Ungaria din umbră sau de pe înălţimile Bruxelles-ului, căci vor ajunge acolo unde au ajuns şi predecesorii lor”

 

yogaesoteric
11 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More