Iarna crizei energetice. Poate rezista Europa?

Este decembrie în Europa, iar temperatura este în scădere. Oamenii au încălzirea pornită în timp ce pregătesc cina, pun mașina de spălat, se uită la televizor. Dar în Franța, operatorul de rețea nu mai are opțiuni pentru a menține lumina aprinsă.

Compania de utilități a emis o alertă „roșie”, ceea ce înseamnă că rezervele sunt la limită. A întrerupt deja alimentarea unor fabrici și chiar a trimis o solicitare în masă către gospodării pentru a reduce consumul de energie electrică.

Mulți se conformează, dar a sosit momentul limită. Operatorul va fi nevoit să ia măsura drastică de a întrerupe alimentarea cu energie electrică în unele locuri pentru a evita un colaps total al sistemului.

Este un scenariu dramatic, dar pentru care se pregătesc guvernele din întreaga Europă, în condițiile în care criza de energie care a cuprins continentul se agravează cu fiecare săptămână care trece.

Recent, Reseau de Transport d’Electricite din Franța a declarat că va cere populației să reducă consumul de mai multe ori în această iarnă pentru a evita pana de curent.

De asemenea, Finlanda și-a intensificat avertismentele privind întreruperile de electricitate.

Alerta sporită a venit ca urmare a deciziei Rusiei de a opri livrările de gaze prin conducta cheie Nord Stream, ceea ce a sporit și mai mult perspectiva unei penurii pentru încălzirea locuințelor și generarea de electricitate.

Vladimir Putin a redus în mod repetat fluxurile către Europa în acest an, ca represalii la sancțiunile impuse după intervenția militară în Ucraina.

Realitatea este că nu există suficient gaz în Europa”, a declarat Ed Birkett, șeful departamentului de energie Onward, un think-tank cu sediul la Londra. „Dacă cererea nu este redusă, atunci întreprinderile vor fi forțate să se deconecteze de la rețea, iar într-un scenariu extrem, gospodăriile ar putea fi forțate să facă la fel”.

Au existat precedente și în alte părți. Rețeaua electrică din Texas a căzut în 2021, în timpul vremii reci, lăsând milioane de oameni pe întuneric timp de câteva zile.

Africa de Sud nu este străină de pene de curent, în mare parte din cauza anilor de investiții insuficiente și a neglijenței în materie de întreținere. Acestea sunt programate în diferite zone, în momente specifice, atunci când compania de stat Eskom Holdings SOC Ltd. nu poate garanta suficientă energie electrică.

Dacă vom avea o iarnă cu adevărat extremă, aceasta ar avea un impact la fel de dăunător asupra rețelei noastre ca și în cazul Texasului”, a declarat Adam Bell, un consultant care a condus anterior strategia energetică în cadrul Departamentului britanic pentru afaceri, energie și strategie industrială. „Tot ceea ce pot face oamenii acum pentru a-și reduce cererea va ajuta cauza generală”.

Șeful Reseau de Transport d’Electricite – operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Franța – a minimizat riscul unei întreruperi a fluxurilor de electricitate și a unor reduceri radicale ale exporturilor de energie în Europa în această iarnă.

Xavier Piechaczyk a declarat că nivelurile ridicate de stocare a gazelor, acumulate pentru a susține rezervele non-rusești, au sporit capacitatea de producție de energie electrică în întreaga regiune, ceea ce ar fi de natură să mențină aprovizionarea, în condițiile în care sistemul se află sub presiune după o toamnă călduroasă.

Cu toate acestea, el a recunoscut că scăderea temperaturilor ar putea  declanșa penurii și, în consecință, întreruperi de energie electrică, inclusiv în Franța.

Europa se luptă să abordeze tensiunile din rețelele de electricitate, deoarece continentul renunță la gazul rusesc, iar țările se bazează una pe cealaltă pentru a furniza energie electrică în orele de vârf.

Franța, în mod normal un mare exportator de energie, a devenit un importator net în acest an, după un număr record de întreruperi la centralele sale nucleare, din cauza lucrărilor de întreținere și a unor probleme tehnice neașteptate.

Franța a semnat luna trecută un acord cu Germania pentru a-și crește importurile de energie electrică, în schimbul livrării de gaze naturale.

În ultimii ani, Marea Britanie s-a bazat în special pe importurile de energie nucleară din Franța, dar a devenit acum un exportator de electricitate către Franța, punând presiune pe propriile sale rezerve.

Guvernele celor două țări au îndemnat gospodăriile și întreprinderile să își reducă consumul de energie electrică pentru a contribui la reducerea amenințării unor pene de curent temporare.

Între timp, cel mai mare operator de rețea din Germania a avertizat că propriile sale exporturi către alte țări ar putea fi reduse în cazul în care vor exista penurii.

Până anul viitor, reparațiile la centralele nucleare din Franța ar urma să permită țării să redevină un exportator net către restul Europei, a precizat Piechaczyk, oferind un oarecare ajutor regiunii, în contextul în care îngrijorările legate de stocurile de gaze pentru iarna 2023-2024 se amplifică.

Cu toate acestea, operatorii de rețea și guvernele se pregătesc în continuare pentru posibile întreruperi de energie vizate pe termen scurt, mai ales dacă lunile ianuarie și februarie vor fi mai reci decât se așteaptă, dacă importurile se vor reduce și dacă repornirea centralelor nucleare franceze va fi întârziată.

Pentru Europa, multe vor depinde de vremea în următoarele luni. În Franța, de exemplu, o scădere de un grad Celsius crește, de obicei, cererea de energie cu aproximativ 2.400 de megawați, ceea ce reprezintă producția a aproximativ două dintre cele 56 de reactoare nucleare ale sale.

Comisia Europeană a propus un regulament care cere guvernelor să reducă consumul total de energie electrică cu 10%, precum și o reducere obligatorie de 5% în timpul orelor de vârf.

Dacă Europa va avea noroc cu o iarnă blândă, întreruperile de curent ar fi evitate. Dacă nu, se va instala haosul energetic.

Citiți și:
Pâine blackout, coaptă fără electricitate, cu lumânări de ceai!
Viaţa britanicilor în Blackout aduce aminte de carantina din pandemie: pub-urile se închid, şcoală 3 zile pe săptămână!

 

yogaesoteric
11 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More