Ivan Pațaichin și Mihai Mălaimare, printre cei care susțin campania «Trăiește natural și mănâncă tradițional»
Radio România Antena Satelor, cu sprijinul Asociației „Pro Consumatori”, a susținut în perioada 15-30 martie 2019 campania media „Trăiește natural, mănâncă tradițional!”, un demers de promovare a produselor tradiționale românești susținut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Fundația „Mâine va fi mai bine” ‒ se arată într-un comunicat al Asociației Pro Consumatori.
„A mânca tradițional românește nu este un moft și nici un slogan oarecare de marketing, ci este perpetuarea unui fel românesc de a fi la care suntem adaptați biologic, este menținerea în circulație a unui patrimoniu național, gustul și savoarea cu care au crescut generații după generații și un sprijin pentru truda unor mâini de român”, susțin organizatorii.
Obiectivul concret al campaniei radio derulate de „Antena Satelor” este de a încuraja consumul de produse tradiționale românești, preparate după rețete vechi, fără aditivi, și de a promova micii producători din zona rurală.
Seria de emisiuni de dezbateri radio a fost totodată, prilej de analiză a problemelor cu care se confruntă producătorii de produse tradiționale românești.
Alte subiecte abordate în emisiuni au fost legate de perspectivele viitoare privind comerțul cu produse tradiționale, înregistrarea acestor produse la nivel național și european, programele guvernamentale și europene de susținere a producătorilor de produse tradiționale, siguranța alimentară a produselor tradiționale, aspecte fiscale și legislative specifice, precum și alte teme de interes pentru producătorii și consumatorii de produse tradiționale.
„Studiile realizate de APC în ultimii ani au scos la iveală o serie de aspecte mai puțin plăcute ce țin de calitatea produselor alimentare fabricate la nivel industrial, cum ar fi: cârnați țărănești cu 7 E-uri, 9 din 10 mărci de cârnați sunt afumați cu fum lichid / aromă de fum, 4 din 10 mărci de cârnați sunt colorați cu carmin (colorant alimentar produs prin uscarea și strivirea unei specii de gândaci), 7 din 10 mărci de parizer conțin monoglutamat de sodiu și carmin, 4 din 10 mărci de crenvurști conțin carmin, 7 din 10 mărci de pâine feliată și ambalată conțin conservanți, 8 din 10 mărci de bulion / pastă de tomate sunt fabricate din concentrat de tomate de proveniență necunoscută pentru consumatori, 8 din 10 mărci de lapte conțin lapte prelucrat, 3 din 10 mărci de ardei capia conțin zaharină, castraveți din India murați în România cu adaos de metabisulfit de sodiu și clorură de calciu, zacuscă cu ciuperci și 5 lingurițe de zahăr, dulceață de zmeură cu carmin și aromă de dude.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile studiilor realizate de APC care arată cât de mult au fost denaturate alimentele consumate de români. Alternativa la astfel de produse o constituie produsele tradiționale atestate, al căror preț de vânzare este mai mic decât cel al produselor Premium fabricate de industrie”, a afirmat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației „Pro Consumatori”.
Această campanie de informare a fost susținută de personalități din toate domeniile vieții publice: profesorii universitari Doina Pleșca (medic primar pediatru) și Gabriel Predoi (decanul Facultății de Medicină Veterinară din București), doctorița Gindrovel Dumitra (medic de familie), arhitectul Teodor Frolu, inginerul agronom și fermierul Vasile Lungu, canoistul Ivan Patzachin, gimnasta Daniela Sofronie, consultantul în management financiar Silvia Bogdan, consultantul și auditorul financiar Adrian Bența, actorii Mihai Mălaimare și Mitică Popescu, interpreții de folclor Constantin Enceanu și Ovidiu Purdea Someș ș.a.
Citiți și:
Gelatină de vită în iaurturi, secreții de insecte în înghețate etc. – Ce animale «se ascund» în anumite alimente
Ca să știi bine ce mănânci: în multe dintre alimentele procesate este prezent dioxidul de titan. Află ce anume îți provoacă această substanță!
Carmin, E 120, coşenilă, acid carminic sau despre insecte în alimentaţie
yogaesoteric
27 februarie 2020