J.D. Vance: UE sufocă inteligența artificială
Cu franchețea sa caracteristică, vicepreședintele american J. D. Vance a criticat reglementările sufocante ale Uniunii Europene privind inteligența artificială.
Atunci când Emmanuel Macron a convocat un summit privind inteligența artificială la Paris săptămâna trecută, el spera probabil la obișnuitele platitudini ale liderilor mondiali privind „tehnologiile transformative” și „împuternicirea schimbării” – împreună cu câteva miliarde de euro pentru unele centre de date din Franța.
Din păcate, nimeni nu i-a spus lui Vance cum se prevede să funcționeze planurile europene. Vicepreședintele și-a spus părerea și și-a atacat gazdele: „Reglementarea excesivă a sectorului IA ar putea ucide o industrie transformatoare. Credem cu tărie că IA este necesar să rămână liberă de prejudecăți ideologice și că IA americană nu va fi cooptată într-un instrument de cenzură autoritară”.
Probabil că Ursula Von Der Leyen și ceilalți demnitari adunați s-au simțit inconfortabil. Nu le va fi plăcut amenințarea voalată: tarifele lui Donald Trump ar putea fi consecința reglementării excesive a giganților americani din domeniul tehnologiei.
Cu un an în urmă, UE se lăuda că este prima regiune din lume care creează un cadru de reglementare cuprinzător pentru IA. Acesta va proteja cetățenii (aparent), va păstra locurile de muncă și va încuraja antreprenorii, care își vor putea construi companiile pe baze juridice sigure. Astfel, Europa ar deveni lider mondial în domeniul tehnologiei emergente.
Dar nu a funcționat așa. Legea privind inteligența artificială a creat prea repede norme prea stricte. Costurile au fost atât de ridicate încât majoritatea antreprenorilor au plecat în altă parte. Singurul său impact real a fost faptul că giganți precum Apple au renunțat la funcțiile IA în Europa. Plecările au transformat continentul într-o zonă izolată.
SUA (Open AI, Google Gemini, Anthropic, Stargate) și acum China (Deep Seek) sunt deja în frunte cu tehnologia avansată și este prea târziu ca UE să le ajungă din urmă.
Fără îndoială, majoritatea oficialilor de la Bruxelles vor respinge criticile drept „populism de extremă dreaptă”. Însă n-au curajul să răspundă la o întrebare de bun-simț: ce este atât de grozav în a pierde accesul la inteligența artificială sau în a împiedica apariția de noi companii. Nu este nevoie de Vance pentru a sublinia aceasta.
Citiți și:
JD Vance avertizează Europa să fie mai blândă în ceea ce privește reglementarea tehnologiei, în cadrul unui discurs important privind inteligența artificială
Sistemele de Inteligență Artificială manipulatorii ar fi necesar să fie interzise definitiv – Scrisoare către Parlamentul European
yogaesoteric
22 februarie 2025