Jafurile care au însoțit protestele anti-rasism din SUA au fost opera bandelor organizate aşa cum s-a petrecut şi în timpul incidentelor din Anglia 20

 

Detectivii din Intelligence Bureau din cadrul New York Police Department (NYPD) au colectat numerele de înmatriculare ale vehiculelor care au transportat vandali și hoți în Manhattan, autoritățile americane fiind tot mai convinse că multe din jafurile care au însoțit protestele anti-rasism din Statele Unite au fost realizate de grupări de crimă organizată.

Potrivit unui oficial din poliție, unii dintre cei vizați de anchete au fost văzuți în timp ce foloseau baroase, răngi și unelte electrice pentru a intra în magazinele de lux din metropolă. În opinia autorităților, bande de crimă organizată au folosit demonstrațiile împotriva brutalităţii poliției drept acoperire pentru a jefui.

Analiștii au comparat aceste incidente cu violențele din Anglia din anul 2011, care au însoţit protestele pașnice declanşate de moartea lui Mark Duggans, un bărbat de culoare împuşcat de polițiști în Totteham în 4 august.

ABC News, care a relatat despre ancheta celor din NYPD, a prezentat declarația unei martore, Carla Murphy, care locuiește în Chelsea, un district din centrul cartierului Manhattan. Femeia a declarat că a început să audă zgomote în cartierul ei luni seară, în jurul orei 10:30. Ea a coborât în stradă și a văzut grupuri organizate de oameni care au intrat cu forţa în magazinele aflate în districtul din West Side.
„Veneau mașini care lăsau la fața locului hoții, descărcau uneltele și valizele și apoi mașinile se îndepărtau”, a spus ea. „Ulterior, mașinile se întorceau, îi luau pe hoți și mergeau la următorul magazin. Păreau să știe exact unde merg. Unii dintre oameni erau din partea locului, dar erau foarte multe persoane din afara localității”, menţionează aceeaşi martoră.

Murphy a spus că a văzut plăcuțe de înmatriculare din New Jersey și Pennsylvania și că șoferii nici măcar nu au încercat să-și ascundă numerele de la maşini. Femeia a afirmat că a sunat la numărul de urgență 911 și a informat dispecerul despre jafurile care aveau loc în cartier, însa primele echipaje de poliție au ajuns la fața locului abia la ora 1 noaptea, la peste două ore și jumătate de la începutul incidentelor, din cauza că NYPD a fost copleșită de numărul mare de evenimente care au însoţit protestele.

O relatare similară a fost făcută de producătorul NBC Keith Feldman, care a filmat hoți conducând SUV-uri de lux – inclusiv ceea ce pare a fi un bolid Rolls-Royce – înainte de a jefui un magazin de lux din Manhattan. Înregistrarea video arată un grup de bărbați cu feţele acoperite de măști care coboară din două mașini și intră printr-o ușă distrusă într-un magazin din districtul Soho şi apoi ies cărând în brațe articole de lux. „Hoții trag la scară în mașini scumpe și golesc magazinele din Soho”, a scris Feldman.
Unul dintre bărbați poate fi auzit strigând: „Hadeţi, haideți”! înainte ca hoții să sară înapoi în mașinile de lux și să demareze în trombă.

Un alt martor ocular, Jarrod Jordan, a declarat pentru New York Post: „Este o adevărată afacere. Aceștia nu sunt protestatari supăraţi sub nicio formă. Aceasta este criminalitatea organizată.”

Liderii locali și proprietarii de afaceri din Washington, California, Georgia și Chicago au afirmat, de asemenea, că jefuitorii au făcut parte din cercurile crimei organizate.

În oraşul californian Fairfield, de exemplu, hoţii au folosit inclusiv un stivuitor pentru a forţa intrarea într-un magazin ca să-l jefuiască

În aceste condiţii, conducerile unora dintre magazine au decis să își ia măsuri de protecție sporite ca să prevină repetarea jafurilor. De exemplu, faimosul Saks Fifth Avenue a fost înconjurat de gărzi private, înarmate și cu câini, iar pereţii construcţiei au fost întăriți cu sârmă ghimpată pentru a proteja magazinul de lux.

Ancheta NYPD

Potrivit informațiilor, cele mai multe dintre jafurile din New York au avut loc în cursul serii și al nopții, deși autoritățile au impus restricții de circulație după ce protestele declanşate de moartea lui George Floyd s-au transformat în violenţe în Manhattan.

Şefii poliției au dat ordinul ca ofițerii să utilizeze arsenalul tehnologic de care dispune NYPD pentru a-i vâna pe cei care s-au folosit de protestele pașnice pentru a jefui sute de magazine, de la cele mici, de cartier, până la cele ale firmelor de lux de pe Fifth Avenue sau magazinul Macy’s din Herald Square.

Ziariștii au scris că detectivii din New York au acces la o rețea vastă de aparate care citesc plăcuţele de înmatriculare și la camere de securitate, pe lângă miile de sisteme de supraveghere private care sunt conectate la sistemul electronic al NYPD. Anchetatorii colectează, de asemenea, imagini de supraveghere din cât mai multe magazine vandalizate și jefuite, în încercarea de a identifica suspecții.

Polițiștii cred că vinovații de jefuirea magazinelor sunt agitatori externi, criminali de profesie și membri ai bandelor criminale. Poliția a spus că mulți dintre autorii jafurilor au recurs la un sistem extrem de bine elaborat de cercetare a locurilor pe care urmau să le jefuiască și de semnalizare a posibilelor intervenții ale poliției. Acest sistem, cred ofițerii, a fost bazat pe mesaje text, aplicații de socializare și observatori sau „pândaci” pe jos sau pe scutere electrice.

Incidente similare

Analiștii au comparat aceste jafuri din orașele americane cu violențele din Anglia din anul 2011, care au însoţit protestele pașnice declanşate de moartea lui Mark Duggans, un bărbat de culoare împuşcat de polițiști în Totteham la 4 august.

Actele de violenţă au avut loc între 6 și 11 august în mai multe orașe britanice, între care Londra, Liverpool, Birmingham, Manchester, Bristol, Coventry, Derby, Leicester, West Bromwich și Wolverhampton. Manifestanții violenţi, mulți dintre ei membri ai bandelor criminale, au incendiat, jefuit și au recurs la acte de vandalism care au dus la moartea a cinci persoane, rănirea altor 205, inclusiv 186 de ofițeri de poliție, 1.500 de arestări și pagube de cel puțin 200 de milioane de lire sterline.

Autoritățile britanice au afirmat atunci că bande de crimă organizată au luat parte la jafuri, cu tineri care transportau produse furate la mașinile ce îi așteptau în apropiere, potrivit BBC.

Așa cum relatau ziariștii în acel moment, liderii bandelor au folosit Blackberry Messenger, o aplicație închisă care nu era vizibilă poliției. Liderii identificau țintele atacurilor – de obicei magazine Footlocker, JD Sports și Currys –, iar membrii bandelor erau direcționaţi către acestea.

De asemenea, comentatorii de peste Ocean au făcut comparații cu protestele comunității italiene din New York de la începutul anilor ’70, care a manifestat împotriva a ceea ce ea considera tratamentele discriminatorii aplicate de polițiștii locali. Oficialii au afirmat atunci că membri ai celor cinci familii mafiote mari din metropolă s-au aflat în spatele agitațiilor sociale.

Citiţi şi:

De la George Floyd la George Soros, o făcătură marca «Deep State»

Se naşte o «lume nouă»!


 

yogaesoteric
22 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More