Jerusalem Post: Forțele de Apărare Israeliene și serviciile de informații cunoșteau planul Hamas de a ataca Israelul și de a răpi 250 de persoane, cu câteva săptămâni înainte de masacrul din 7 octombrie

IDF a avut informații precise despre intențiile Hamas, însă din cauza concepțiilor dominante în cadrul instituțiilor de securitate și a unei posibile neglijențe din partea oficialilor, nu s-a dat curs semnalelor de avertizare.

Un document apărut recent a dezvăluit că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și serviciile de informații cunoșteau în detaliu planul Hamas de a ataca Israelul și de a răpi 250 de persoane, cu câteva săptămâni înainte de masacrul din 7 octombrie.

Documentul, care a fost compilat în Divizia Gaza, a prezentat intențiile Hamas și era cunoscut de oficiali de top din serviciile de informații, potrivit unui raport al Kan News.

Documentul, intitulat „Antrenament detaliat pentru raiduri de la un capăt la altul”, a fost distribuit la 19 septembrie 2023 și descrie în detaliu seria de exerciții efectuate de unitățile de elită ale Hamas.

Aceste exerciții includeau atacuri asupra posturilor militare și asupra kibuțurilor (comunități din Israel), răpirea de soldați și civili și menținerea ostaticilor odată ajunși în Fâșia Gaza.

În raportul Kan News se precizează:

Surse de securitate au declarat pentru Kan News că documentul era cunoscut de conducerea serviciilor de informații, cel puțin în Divizia Gaza.”

Dezvăluirile documentului au fost făcute în urma criticilor de amploare cu privire la eșecul de a anticipa și de a preveni atacul din 7 octombrie, care s-a soldat cu un număr semnificativ de victime și ostatici.

Semnalele de avertizare nu au fost luate în considerare

IDF a avut informații precise despre intențiile Hamas, dar din cauza concepțiilor predominante în cadrul instituțiilor de securitate și a posibilei neglijențe din partea oficialilor de rang înalt, nu s-a dat curs semnalelor de avertizare.

Raportul mai detaliază faptul că oficialii serviciilor de informații israeliene au monitorizat exercițiul și au documentat pașii pe care Hamas plănuia să îi facă după ce ar fi pătruns pe teritoriul israelian și ar fi preluat posturi militare. Potrivit documentului, numărul estimat de ostatici era între 200 și 250 de persoane.

Oficialii serviciilor de informații israeliene care au monitorizat exercițiul au detaliat în document următorii pași ai Hamas după ce au pătruns în Israel și au preluat posturile, stabilind că instrucțiunea este de a preda soldații capturați comandanților de companie. Numărul estimat de ostatici, se precizează în document, este între 200 și 250 de persoane”, a relatat Kan News.

Aceste informații, combinate cu o nouă și sofisticată barieră de securitate, finalizată cu doi ani înainte de atac, ar fi făcut improbabil un astfel de incident. Cu toate acestea, bariera a cedat în timpul atacului Hamas, evidențiind o omisiune semnificativă în materie de informații și securitate.

Se așteaptă ca echipa de investigație a Statului Major General să prezinte concluziile inițiale ale acestui eșec șefului Statului Major în următoarele săptămâni, în timp ce opinia publică se străduiește să înțeleagă cum a putut avea loc o astfel de breșă de securitate în ciuda faptului că oficialii aveau cunoștințe detaliate în avans despre planurile inamicului.

Războiul dintre Israel și Hamas a început la 7 octombrie, când Hamas a lansat un atac, mii de teroriști infiltrându-se de la granița cu Gaza și luând peste 240 de ostatici în Fâșia Gaza.

În timpul masacrului, peste 1.200 de israelieni și cetățeni străini au fost uciși, inclusiv peste 350 la festivalul de muzică Re’im și sute de civili israelieni în comunitățile de la granița cu Gaza.

120 de ostatici sunt încă în captivitate în Gaza.

Citiți și:
Ce urmează pentru câmpul de luptă America? Tacticile militare de înaltă tehnologie ale Israelului ne arată
Planul Abraham și ciudata hartă arătată de Netanyahu liderilor lumii: au șters Fâșia Gaza, cu mult înainte să înceapă războiul

 

yogaesoteric
23 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More