Job-urile care pot fi înlocuite de roboți. Instrumentul care arată ce locuri de muncă sunt „amenințate” de inteligența artificială

Prin analizarea roboților și a datelor privind ocuparea a 1.000 de locuri de muncă, cercetătorii au dezvoltat un instrument care poate evalua riscul de automatizare al unui loc de muncă. Acesta arată că anumite profesii, precum cea de profesor, avocat sau fizician, sunt mai puțin predispuse la a fi înlocuite de roboți în viitor. În schimb, ambalatorii de carne, angajații care asigură curățenia și constructorii sunt mai expuși la acest risc.

Deși ideea de a fi înlocuit de o mașină poate părea un scenariu conspirativ, experții avertizează că aceasta ar putea deveni o realitate pentru mulți oameni în viitor. Recent, cercetătorii de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne au dezvoltat un instrument interactiv care poate dezvălui cele mai predispuse locuri de muncă care ar putea fi preluate de roboți, scrie Daily Mail.

Pentru a crea acest instrument, echipa a combinat literatura științifică și tehnică privind abilitățile robotice cu statisticile privind ocuparea forței de muncă și salariile pentru 1.000 de locuri de muncă.

Aceasta le-a permis să calculeze care dintre locurile de muncă existente sunt cele mai expuse riscului de a fi ocupate de roboți în viitor.

Există mai multe studii care prezic câte locuri de muncă vor fi automatizate de roboți, dar toate se concentrează pe roboții software, cum ar fi recunoașterea vorbirii și a imaginilor, robo-consilierii financiari, chatbots și așa mai departe”, a explicat profesorul Dario Floreano, care a condus studiul.

În plus, aceste previziuni oscilează masiv în funcție de modul în care sunt evaluate cerințele posturilor și abilitățile software. Aici, luăm în considerare nu numai software-ul de inteligență artificială, ci și roboții inteligenți reali care efectuează muncă fizică și am dezvoltat o metodă pentru o comparație sistematică a abilităților umane și robotice utilizate în sute de locuri de muncă.”

Calculele echipei arată că locurile de muncă care necesită o precizie milimetrică a mișcărilor sunt cel mai probabil să fie preluate de roboți, care pot replica aceste mișcări. În același timp, locurile de muncă care necesită gândire critică sau creativitate au cele mai puține șanse de a fi preluate de roboți, care nu au aceste abilități.

Ce locuri de muncă sunt susceptibile de a fi preluate de roboți

Rezultatele lor clasifică cele 1.000 de locuri de muncă în ordinea descrescătoare a șanselor de a fi preluate de roboți. În general, se arată că locurile de muncă din industria alimentară, construcții și întreținere, construcții și extracție sunt cele mai susceptibile de a fi preluate de roboți.

În schimb, locurile de muncă din educație, formare și bibliotecă, servicii comunitare și sociale și management sunt cele mai puțin expuse riscului.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au elaborat o metodă care să sugereze cele mai ușoare tranziții profesionale pentru persoanele ale căror locuri de muncă sunt în pericol, metodă pe care, spun ei, guvernele ar putea să o folosească pentru a reduce șomajul în viitor.

Conform instrumentului dezvoltat, locurile de muncă care implică tranșarea și împachetarea cărnii ar putea fi înlocuite în viitor cu roluri precum bobinatori, operatori de mașini de înfășurare, răsucire și tragere a textilelor sau chiar operatori de mașini de răsucire. Între timp, îngrijitorii și femeile de serviciu ar fi cele mai potrivite pentru a deveni operatori, potrivit instrumentului.

Până în 2025, roboții vor prelua peste jumătate din toate sarcinile de la locul de muncă

Noul studiu vine la scurt timp după ce Forumul Economic Mondial a avertizat că, până în 2025, roboții vor prelua peste jumătate din toate sarcinile de la locul de muncă. Cercetarea prevede că roboții vor înlocui rapid oamenii în sectoarele contabilitate, gestionarea clienților, industrie, servicii poștale și secretariat.

Locurile de muncă care necesită „abilități umane”, cum ar fi vânzările, marketingul și serviciile pentru clienți, ar urma să înregistreze o creștere a cererii, împreună cu comerțul electronic și rețelele de comunicare virtuală.

O provocare majoră va fi reconversia profesională a lucrătorilor, care vor fi ei înșiși presați să își actualizeze competențele, în special în domeniile „creativității, gândirii critice și persuasiunii”, potrivit studiului.

Este esențial ca întreprinderile să își asume un rol activ în sprijinirea forței de muncă existente prin recalificare și perfecționare, ca persoanele să adopte o abordare proactivă a propriei lor învățări pe tot parcursul vieții și ca guvernele să creeze un mediu propice pentru a facilita această transformare a forței de muncă. Aceasta este principala provocare a timpului nostru”, a declarat Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Economic Mondial.

Citiți și:
Inteligența artificială va dicta pe piața muncii?
După avocații-roboți, acum și medicii vor fi înlocuiți de inteligența artificială. Marea Britanie a alocat un milion de lire sterline pentru acest proiect

 

yogaesoteric
20 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More