Jurnalişti din 146 de ţări condamnă preluarea Twitter de către Elon Musk: „Este o amenințare la adresa libertății presei”

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), cea mai mare organizaţie profesională din lume, care reprezintă 600.000 de jurnalişti din 146 de ţări, condamnă preluarea Twitter de către miliardarul libertar Elon Musk. FIJ este îngrijorată de o posibilă amenințare la adresa viitorului libertății presei, scrie Europe.

Federația Internațională a Jurnaliştilor (FIJ) condamnă preluarea Twitter de către Elon Musk văzând în această preluare o amenințare la adresa pluralismului și a libertății presei.

Cel mai bogat om din lume a oferit 44 de miliarde de dolari pentru a cumpăra această rețea de comunicare virtuală și a obținut undă verde de la Consiliul de Administrație al Twitter.

Federația Internațională a Jurnaliștilor este cea mai mare organizație globală a profesiei si reprezintă 600.000 de jurnalişti din 146 de ţări.

Amenințări la adresa libertății presei

Această federație regretă că Twitter, care are astăzi 400 de milioane de utilizatori în întreaga lume, va fi în curând deținut de o singură persoană, în loc de mai mulți acționari. Concret, deciziile lui Elon Musk ar putea amenința libertatea presei, potrivit FIJ. Într-o declarație publicată pe 27 aprilie, Federația este îngrijorată de faptul că Elon Musk cere un control mai mare de autentificare al utilizatorilor Twitter.

În urma preluării, Musk, auto-intitulat „absolutist al libertății de exprimare” a anunțat planuri de a „face algoritmii open source, de a învinge roboții de spam și de a autentifica toți oamenii”, scrie comunicatul.

Potrivit acestei organizații, lipsa anonimatului ar periclita grav protecția multor jurnaliști și surse din întreaga lume.

Federațiile avertizează că anunțul lui Musk de a «autentifica toți oamenii» ar provoca serios protecția celor ale căror opinii sau identități nu se aliniază cu cei de la putere, printre care, mulți jurnaliști și surse din întreaga lume care îi trag la răspundere pe cei puternici.”

Un alt punct de îngrijorare: dorința lui Elon Musk de a vedea mai puțină moderare și reglementare pe Twitter. FIJ consideră că acest aspect ar putea crește dezinformarea și ar putea amenința jurnalismul de calitate.

În plus, federațiile se tem că permiterea unui discurs nereglementat pe Twitter, fără moderare, va crește dezinformarea și va amenința jurnalismul de calitate.

Twitter este o extensie a birourilor jurnaliştilor. Aici jurnaliştii îşi promovează munca, îşi exprimă idei sau găsesc surse de informare. Acest spațiu este necesar să fie moderat corespunzător, cu respectarea libertății de exprimare. Este un echilibru fin căruia orice proprietar al Twitter este necesar să-i acorde atenție. Suntem îngrijorați de faptul că planurile lui Elon Musk pentru Twitter merg într-o direcție greșită, exacerbând oportunitățile de a ataca jurnaliştii și ameninţă anonimatul utilizatorilor”, a declarat secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger.

Citiți și:
Elon Musk pozează în salvatorul libertății de expresie când anunță că vrea să cumpere Twitter. De fapt, e altceva
Cenzura și manipularea, armele seculariste care afectează în mod extrem de grav libertatea de exprimare și dreptul la opinie

 

yogaesoteric
11 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More