Jurnaliştii de la Gardianul sunt victimele propriilor proiecţii fantasmagorice. Cititorii au dreptul să ştie adevărul

Către Gardianul
În atenţia Colegiului editorial

În urma publicării articolului MISA, adepta practicilor satanice. Istoria unei secte, între doctrinele de tip nazist şi fanteziile sexuale aberante în ziarul Gardianul din data de 24 noiembrie 2007, articol semnat de Ioana Theodoru, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică. Articolul menţionat conţine o serie de afirmaţii tendenţioase, neadevăruri flagrante, instigări la ură şi violenţă, aberaţii şi minciuni, iar publicul are dreptul să fie corect informat.

Este drept că replica este mult mai lungă decât articolul. Chiar şi pentru Gardianul, acest articol a atins nişte culmi de neimaginat ale neprofesionalismului. Sperăm, totuşi, ca argumentele din această replică să vă convingă de necesitatea imperioasă a publicării sale, eventual în serial, sau măcar pe pagina electronică a ziarului.
Acesta este textul replicii pe care vă cerem să o publicaţi:

DREPT LA REPLICĂ
Jurnaliştii de la Gardianul sunt victimele propriilor proiecţii fantasmagorice. Cititorii au dreptul să ştie adevărul

Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică în urma apariţiei articolului MISA, adepta practicilor satanice. Istoria unei secte, între doctrinele de tip nazist şi fanteziile sexuale aberante în ziarul Gardianul din data de 24 noiembrie 2007, articol semnat de Ioana Theodoru. Articolul menţionat conţine o serie de afirmaţii tendenţioase, neadevăruri flagrante, instigări la ură şi violenţă, aberaţii şi minciuni, iar publicul are dreptul să fie corect informat. Practic este mult mai dificil să găsim ceva corect şi adevărat în acest articol, de aceea vom adresa pe rând toate afirmaţiile din articol. Vom enumera toate erorile din acest text, rugând cititorul să facă în final bilanţul.

Analiza detaliată a celui mai aberant articol original scris vreodată despre MISA
Puteţi citi acest text şi aici: O nouă performanţă în Gardianul. 132 de greşeli în numai… 80 de rânduri!!!

Numai 80 de rânduri. Atât are în versiunea electronică articolul publicat de Gardianul în 24 noiembrie 2007 sub titlul „MISA, adepta practicilor satanice. Istoria unei secte, între doctrinele de tip nazist şi fanteziile sexuale aberante” semnat de Ioana Theodoru. În aceste 80 de rânduri, autoarea reuşeşte să facă nu mai puţin de 132 de greşeli, care oscilează între inepţii şi prostiuţe datorate inculturii, între minciuni gogonate şi exagerări grosolane, între erori de documentare şi greşeli de limba română. Pentru acest articol, Ioana Theodoru şi redacţia Gardianul merită cu prisosinţă îndoielnicul Premiu Special pentru CEL MAI ABERANT ARTICOL ORIGINAL SCRIS VREODATĂ DESPRE MISA. Spre deosebire de trendul general în campaniile furibunde anti-MISA, acest articol reuşeşte să aducă în discuţie idei noi. Unele aberaţii sunt chiar premiere absolute, cum ar fi aşa-numitul motto al MISA, motto care în realitate este inventat de Gardianul.

Articolul din Gardianul necesită o analiză detaliată, pentru că este emblematic pentru campania de manipulare a opiniei publice împotriva MISA. În plus, articolul “scapă” şi nişte informaţii cheie, privind cine sunt cei care orchestrează această campanie şi ce îi deranjează pe ei la MISA. În analiza noastră, am procedat prin numărarea erorilor, ele fiind mult prea abundente pentru a putea fi ignorate cu seninătate.

Nici măcar numele MISA nu-l ştie

Articolul debutează în forţă cu o afirmaţie categorică: „Mişcarea Integrării Spirituale în Absolut funcţionează ca o sectă anticreştină şi, totodată, ca un sistem piramidal unde membrii cotizanţi sunt foarte disciplinaţi şi bun-platnici.” Observăm că autoarea articolului nu cunoaşte nici numele MISA, deşi se consideră expertă în domeniu (eroarea 1). MISA este acronimul pentru Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut, şi nu „Mişcarea Integrării Spirituale în Absolut”, exprimare complet lipsită de sens. Pe ce bază îşi permite autoarea articolului să afirme că „MISA funcţionează ca o sectă anticreştină”?! (eroarea 2) Singurul studiu de specialitate realizat asupra MISA în această direcţie (studiu realizat de un preot – Karl-Erik Nylund) a concluzionat că MISA NU este o sectă. Nylund este specialistul în materie de secte al Curţii Supreme de Justiţie de la Stockholm, Suedia şi este unanim recunoscut în Europa ca autoritate în acest domeniu. Concluzia sa referitoare la MISA a venit în urma unor studii sociologice riguroase. La polul opus, afirmaţiile făcute în presa din România şi chiar în rechizitoriul MISA nu au la bază o cercetare realizată în interiorul şcolii de yoga MISA şi nici intervievarea vreunui practicant yoga. MISA nu este nicidecum anticreştină (eroarea 3). Este foarte grav că, în totală necunoştinţă de cauză, fără a aduce nici un argument, autoarea articolului face o astfel de afirmaţie aberantă. Şcoala de Yoga MISA promovează respectul pentru creştinism şi valorile creştine şi nu face nici un fel de propagandă religioasă, împotriva creştinismului sau în favoarea altei religii, care ar justifica această formulare.

„ MISA funcţionează (…) ca un sistem piramidal” este o altă afirmaţie eronată (eroarea 4). Şcoala de yoga MISA este organizată pe baza unui model academic, pe ani de curs, şi nu ca o ierarhie piramidală. Faptul că „membrii cotizanţi sunt foarte disciplinaţi şi bun-platnici” este o afirmaţie tendenţioasă care induce o idee falsă. Participanţii la cursurile MISA îşi achită taxa de curs lunar, ca orice abonament la sala de fitness sau la bazin, la cursuri de tenis sau de limbi străine. Ei achită cursul numai în măsura în care doresc să frecventeze aceste cursuri în continuare. Membrii MISA, cu care se face confuzie, sunt în total numai 26, şi îşi îndeplinesc rolul conform statutului perfect legal al MISA, ca în orice altă asociaţie sau ONG. Afirmaţii de genul „membrii cotizanţi sunt foarte disciplinaţi” (eroarea 5) au rolul de a induce tendenţios ideea că MISA este o organizaţie rigidă, ceea ce este foarte departe de adevăr.

Gabriel sau Gregorian? O greşeală intenţionată

Urmează apoi o secvenţă rapidă de “perle”: „Retorica discipolilor lui Gabriel Bivolaru, un pseudo-guru, cu vădite devieri comportamentale, cu tente sexuale aberante, se extinde în două direcţii de comunicare.” În primul rând, o confuzie regretabilă, deloc întâmplătoare, este încurcarea numelui lui GREGORIAN Bivolaru cu cel al lui GABRIEL Bivolaru (eroarea 6). Amintim cititorilor că pesedistul GABRIEL Bivolaru este un infractor dovedit şi condamnat pentru devalizarea BRD. De la bun început scandalul MISA din martie 2004 s-a suprapus, convenabil pentru PSD, cu procesul lui Gabriel Bivolaru. Aşa cum au afirmat reprezentanţii MISA încă de atunci, scandalul MISA a fost inventat tocmai ca o fumigenă de presă pentru a se ascunde sub covor situaţia ADEVĂRATULUI INFRACTOR, PESEDISTUL GABRIEL BIVOLARU. Încurcarea repetată, cu siguranţă intenţionată, a celor două nume, ne-a dovedit din plin că presupunerile noastre sunt corecte. În plus, deoarece Gabriel Bivolaru este un adevărat infractor, se induce publicului ideea că la conducerea MISA s-ar afla acest personaj extrem de dubios. În realitate, liderul spiritual al MISA este Gregorian Bivolaru, şi în ciuda tuturor atacurilor lansate de presă la adresa acestuia, el trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie pentru că nici o acuzaţie la adresa sa nu a fost dovedită în instanţă.

Gabriel Bivolaru o fi un pseudo-guru, dar Gregorian Bivolaru nu este (eroarea 7). Ajungem astfel la cea de-a şaptea minciună din articol. Gregorian Bivolaru nu s-a autointitulat niciodată guru şi nici nu şi-a pus problema de a fi un guru, prin urmare noţiunea de pseudo-guru este irelevantă. Cu atât mai mult cu cât presa foloseşte apelativul de “guru” ca o insultă, iar poliţia ca o “poreclă”. Pseudo-guru atunci ar însemna de fapt că atât jurnaliştii, cât şi poliţia, bat câmpii?! Ştim că nu asta a insinuat jurnalista.

Mai ales că ea trece imediat la insulte, afirmând că liderul MISA este o persoană „cu vădite devieri comportamentale, cu tente sexuale aberante” (erorile 8 şi 9). Aceste insulte nu-şi au locul într-un articol serios de presă, dar nu ne miră. De ce ne-ar mira limbajul suburban al unei ziariste, când chiar rechizitoriul MISA este scris exact în acest stil? Lipsa de profesionalism a procurorilor, care apelează la insulte pentru că nu au dovezi, probabil îi face să creadă pe unii jurnalişti că ar fi îndreptăţiţi să procedeze în acelaşi mod. Eroare. Ioana Theodoru se descalifică. Presupunem că jurnalista nu l-a cunoscut personal pe Gregorian Bivolaru, astfel că termenul „vădite” este impropriu folosit (eroarea 10). Deoarece îl cunoaştem personal pe Gregorian Bivolaru, ne permitem să afirmăm că insultele jurnalistei sunt complet nefondate. O mai bună descriere a acestuia ar fi, de exemplu: “o personalitate charismatică, o fiinţă echilibrată, caracterizată de umor, compasiune, inteligenţă, simplitate şi bun-simţ, având o cultură enciclopedică şi un spirit pedagogic remarcabil.”

Retorica autoarei se extinde peste câmpii… către NORD

După ce am clarificat mijlocul putred al acestei fraze gogonate, să revenim la ideea principală: „Retorica discipolilor lui … Bivolaru (…) se extinde în două direcţii de comunicare.” (erorile 11 şi 12). Erorile prezente aici sunt: mesajul şcolii de yoga MISA nu este caracterizat de retorică, ci de practică. Discursul instructorilor de yoga şi mesajul MISA atinge mai multe subiecte, nefiind nicidecum vorba de “două direcţii de comunicare”.

Subtitlul care urmează conţine nu mai puţin de trei erori, deşi are doar şapte cuvinte: „Guru a fugit la «arienii din Nord»”. După ce tocmai ne-a zis că liderul MISA ar fi un pseudo-guru (ceea ce am arătat că nu este), ziarista se referă la acesta cu apelativul guru (eroarea 13, cu ghinion, pentru că ilustrează lipsa de logică şi inconsecvenţa autoarei). Ori, Gregorian Bivolaru a explicat în nenumărate rânduri că el nu se consideră un guru. În acelaşi subtitlu, autoarea articolului îşi probează cu brio reaua voinţă, incultura şi lipsa de documentare, deoarece Gregorian Bivolaru a primit azil politic în Suedia (deci e anacronic să se spună că a fugit, eroarea 14) şi în plus, suedezii nu sunt arieni (eroarea 15). Cuvântul este folosit parşiv pentru a face ulterior legătura cu fascismul, conform unui raţionament a cărui logică nimeni, în afară de autoarea articolului, nu o poate sesiza.

Bombardamentul minciunilor

Se continuă apoi cu “direcţiile de comunicare”. Cităm din articol: „Prima, cea exoterică, vorbeşte despre valorile naţionaliste, un amalgam de credinţe geto-dacice, trunchiate şi cu rea-credinţă, orientate către un tip de superioritate rasială. Aici se identifică şi duşmanul, în grupurile iudeo-masonice, care doresc să aservească întreaga omenire.” Incoerenţa logică a formulării ne pune uşor în dificultate în efortul nostru de a număra toate erorile din acest articol. Totuşi, să corectăm principalele erori ale acestui fragment:
– MISA apreciază tradiţia românească pentru spiritualitatea sa, dar apreciază valorile naţionale şi nu cele naţionaliste (care nu sunt valori, ci idei extremiste) – eroarea 16 pentru formulare, şi 17 pentru conţinut;
– MISA nu prezintă în cadrul cursurilor elemente de tradiţie geto-dacă, ci aspecte care ţin de tradiţia yoga din India (afirmaţia „un amalgam de credinţe geto-dacice” este eroarea nr. 18);
– „trunchiate” (eroarea 19) „şi cu rea-credinţă” (proces de intenţie, eroarea 20)
– „orientate către un tip de superioritate rasială” (eroarea 21). Şcoala de Yoga MISA promovează, în spiritul principiilor eticii şi moralei yoghine, egalitatea tuturor oamenilor şi respectul faţă de toate fiinţele umane.
– „Aici se identifică şi duşmanul, în grupurile iudeo-masonice, care doresc să aservească întreaga omenire” (erorile 22, 23 şi 24). Această afirmaţie aberantă intră sub incidenţa legislaţiei în vigoare şi, deoarece îi aparţine în totalitate autoarei articolului, aceasta trebuie să răspundă în faţa legii pentru afirmaţia aberantă cu caracter antisemit pe care nu doar că o face, dar o şi pune în gura altora (prin mecanismul de proiecţie). MISA nu a făcut niciodată propagandă antisemită (eroarea 22), dar a realizat o acţiune tenace şi constantă de dezvăluire a planurilor malefice ale grupării secrete a Francmasoneriei mondiale, sectă satanică în mare parte responsabilă de situaţia dezastruoasă actuală a omenirii. În termenii ziaristei, Francmasoneria se identifică cu duşmanul (eroarea 23), iar exprimarea “iudeo-masonică” este o eroare în sine, fiind o exprimare inadecvată (eroarea 24) şi ilegală întrucât este anti-semită.
Ioana Theodoru face afirmaţii anti-semite

Iată cum continuă articolul: „În acest sens, editurile controlate de Mişcare au publicat o serie de lucrări, printre care şi „Protocoalele înţelepţilor sionului“, carte dovedită ca un fals grosolan, operă a ohranei ţariste, cea care, sub forma unor aforisme, găsise ţapul ispăşitor al răului în lume – evreii. Protocoalele, traduse în anii 20 în întreaga Europa, au stârnit un val de antisemitism care a culminat cu holocaustul de la jumătatea secolului XX.”

Denumirea corectă a lucrării citate este „Protocoalele maeştrilor Francmasoni” (eroarea 25), şi acesta este şi titlul sub care Editura Shambala a publicat aceste texte programatice ale Francmasoneriei (eroarea 26). Denumirea folosită de autoarea articolului are conotaţii anti-semite, eroarea (27) îi aparţine în totalitate. Aceste documente sunt autentice (eroarea 28), în ciuda propagandei masonice care vrea să le discrediteze. Protocoalele nu sunt aforisme (eroarea 29) şi nu au fost redactate de Ohrana ţaristă (eroarea 30). Nu evreii sunt cei care au pus la cale acele planuri mârşave de control al lumii, ci liderii Francmasoneriei (eroarea 31, plus afirmaţie anti-semită). Protocoalele maeştrilor Francmasoni nu au stat nicidecum la baza ideologiei naziste, responsabilă pentru Holocaust (eroarea 32). Per total, ideea lansată, că MISA a publicat lucrări anti-semite, este eronată (eroarea 33).

Gardianul: Dacii au fost fascişti

Urmează o aberaţie de proporţii: „Teza-manifest a organizaţiei lui Grig Bivolaru este redeşteptarea conştiinţei noastre dacice-ariene şi lupta împotriva demonului internaţionalismului iudaic, apelând la tehnici emoţionale, generatoare ale urii de rasă.” Vedem totuşi că autoarea articolului ŞTIE că liderul MISA nu se numeşte Gabriel Bivolaru, deci aşa cum am demonstrat şi anterior, greşeala privind numele său este intenţionată. Totuşi, nici apelativul folosit aici nu este corect (eroarea 34). MISA nu este o organizaţie (eroarea 35), ci o şcoală de yoga. Această şcoală de yoga NU are o teză-manifest (eroarea 36), şi mai mult decât atât, nu poate fi vorba că teza-manifest a MISA ar fi „redeşteptarea conştiinţei noastre dacice-ariene” (eroarea 37) şi „lupta împotriva demonului internaţionalismului iudaic” (eroarea 38, iarăşi o afirmaţie aberantă anti-semită a cărei responsabilitate legală îi revine în totalitate Ioanei Theodoru), „apelând la tehnici emoţionale, generatoare ale urii de rasă” (erorile 39 şi 40 – nu putem vorbi de folosirea unor tehnici, dacă ceea ce s-a spus anterior este fals, iar în plus la MISA nu e deloc promovată ura de rasă).

Cursurile de yoga menţionează ura rasială în rândul obstacolelor sau altfel spus tendinţelor negative care fac imposibil progresul în practica meditaţiei. Se insistă în aceste cursuri asupra necesităţii de a elimina orice astfel de sentimente, tendinţe sau chiar idei. Acest lucru se reflectă concret în faptul că în cadrul MISA se regăsesc oameni de foarte multe naţionalităţi, inclusiv destul de mulţi evrei – şi chiar aceştia sunt cei care au protestat vehement faţă de scorneala procurorilor români, care neavând nimic cu care să acuze MISA, au încercat marea cu degetul inventând subiectul antisemitismului.

Remarcaţi raţionamentul absolut aberant (care se va continua către finalul articolului) din care reiese până la urmă că credinţele geto-dacice sunt echivalente cu doctrinele fasciste!

Extensia nazistă, scorneala unei ziariste antisemite

Ură de rasă nu există la MISA, şi totuşi ziarista continuă să exagereze: „Din acest punct de vedere, MISA se comportă ca o extensie nazistă în zorii unui mileniu al toleranţei europene.” MISA se comportă ca o extensie?! Extensie A CUI? Cuvântul extensie nu se poate folosi fără a preciza a cui este extensia (eroarea 41), iar MISA nu poate fi numită extensie, fiind o mişcare spirituală de proporţii, cu zeci de mii de simpatizanţi. Autoarea nu convinge prin folosirea aberantă a apelativului nazist (eroarea 42), ci doar insultă, sigur cu un scop în minte: acela de a discredita şi stârni ura cititorilor. Tocmai datorită acestei tactici perverse de a scrie ne permitem să numărăm o eroare suplimentară, numărul 43, pentru că tocmai dânsa vorbeşte de toleranţă, după ce aruncă cu noroi, plină de o ură de-a dreptul iraţională, în nişte oameni pe care nu îi cunoaşte şi care nu i-au greşit cu nimic. Aşa să fie? Oare autoarea articolului să fie cumva personal implicată, pasionată şi devotată masoneriei – aşa cum arată alte articole pe care le semnează – şi de aceea este atât de pornită împotriva MISA?!

Şi dacă nu v-aţi convins de polarizarea evidentă a autoarei, să purcedem mai departe, căci de-abia am început articolul: „De ce, astăzi, Grig Bivolaru se bucură de un tratament excelent în ţările scandinave? Probabil fiindcă adepţii grupării sale studiază miturile nordului, locul de origine al „moştenitorilor de drept ai pământului – arienii“. Ei, iată poveste! Hai să nu mai numărăm încă o dată greşeala numelui lui Gregorian Bivolaru, că avem destule greşeli. „Tratamentul excelent” (eroarea 44) de care se bucură acesta în Suedia este de fapt regimul de azilant politic, protejat de statul suedez împotriva abuzurilor autorităţilor române. Statutul de refugiat i-a fost acordat liderului MISA de Suedia. Nu există vreun tratat internaţional care să extindă acest statut al său automat în toate ţările scandinave (eroarea 45).

Gardianul: Suedezii i-au dat azil liderului MISA pentru că MISA e „nazistă”

Formularea pare senină, dar e plină de obidă, iar escamotarea unui adevăr evident dovedeşte încă o dată cât de tare le stă în gât celor de la Gardianul faptul că Gregorian Bivolaru a primit azil politic, deşi ei, săracii, s-au străduit cât au putut să facă propagandă pe contra. Au mers până la a anunţa în vara lui 2005, cu litere de-o şchioapă, că Suedia l-a extrădat pe liderul MISA, lucru complet fals. Probabil mizau pe proiecţia colectivă care ar fi urmat, pentru a-şi împlini scopurile. Dar asta a fost în 2005, să revenim în prezent.

Lenea pare un flagel cronic pentru unii ziarişti, când vorbesc de MISA. Era aşa greu ca autoarea articolului să citească Decizia Curţii Supreme din Stockholm?! Onorabilii judecători explică foarte clar de ce Suedia i-a oferit protecţie lui Gregorian Bivolaru. Motivul nu este nicidecum oculto-elucubranto-mistic sau simpatia personală. Sau, cu cuvintele autoarei, „probabil fiindcă adepţii grupării sale studiază miturile nordului, locul de origine al “. Haida-de! Adică, iată, Gregorian Bivolaru a primit azil politic în Suedia pentru că „adepţii grupării sale studiază miturile nordului”?! Mai poate cineva să creadă că Gardianul e un ziar serios după afirmaţii de genul ăsta?! Păi, la MISA se învaţă Yoga. Şi MISA nu e o grupare, ci ditamai şcoala de yoga. Iar Yoga vine din India, care oricum te-ai uita la hartă este la răsărit. Răsărit, adică est, undeva în Asia, nicidecum în Scandinavia, nicidecum la nord.

Deci, să procedăm metodic:
– la MISA nu se studiază miturile nordului (eroarea 46),
– Gregorian Bivolaru a primit azil politic în Suedia din motive cunoscute oficial, faptul că se fac supoziţii este eroarea 47
– Gregorian Bivolaru a primit azil datorită abuzurilor la care a fost supus în România, inclusiv virulenta şi halucinantă campanie de presă împotriva sa, eroarea 48, care defineşte chiar cadrul programatic al acestui articol
– folosirea unui citat care nu are nici o legătură cu cursurile de yoga, eroarea 49, încalcă deontologia jurnalistică, pentru că încearcă să inducă ideea că MISA ar promova acele idei.

Axa NORD-EST şi Lancea Destinului

Din fericire, autoarea articolului se hotărăşte să schimbe subiectul: „Nu vom insista foarte mult pe această axă, însă recomandăm studiul site-urilor mişcării şi, pentru o înţelegere cât mai temeinică a subiectului, cărţile: de Jean Prieur şi de Trevor Ravencroft.” Înainte de a schimba totuşi subiectul, reuşeşte să mai tragă nişte erori bubuitoare. „Nu vom insista foarte mult pe această axă” este o afirmaţie ineptă care merită cu brio titlul de eroarea nr. 50 (probabil e vorba de axa de la est la nord, de unde vine yoga şi de unde vin arienii). „Recomandăm studiul site-urilor mişcării” – MISA are un singur site, dar o iertăm pe ziaristă pentru că în fine face o afirmaţie cu cap: recomandă cititorilor să consulte unica sursă de informaţii corecte despre MISA, şi anume site-ul oficial al MISA, yogaesoteric.net (ca aproape la toate trimiterile la site-ul MISA din presă, se uită, deloc întâmplător, menţionarea adresei de web – Gardianul obişnuia într-o vreme chiar să copieze articole de pe yogaesoteric, dar dădea adresa greşită, în mod intenţionat).

Apoi e punctul unde ziarista ne pierde definitiv. Cum adică, pentru o mai bună înţelegere a subiectului, recomandă studierea lucrărilor „ de Jean Prieur si de Trevor Ravencroft.”?!!! (eroarea 51) Care este, totuşi, SUBIECTUL? Pentru a înţelege de ce Suedia i-a acordat azil politic lui Gregorian Bivolaru trebuie să citim nişte cărţi vechi de câteva decenii? Sau se insinuează că MISA ar promova aceleaşi idei ca Hitler? Nici autoarea nu s-a scăpat chiar atât de tare, până acum. Cărţile citate descriu cu dovezi faptul că Hitler şi acoliţii săi foloseau magia neagră şi anumite ritualuri satanice. Primele ediţii ale acestor cărţi au fost publicate în anii ‘70. Şi? Ce vom înţelege mai bine despre MISA dacă citim acele cărţi?

Conform propriei definiţii, Ioana Theodoru se auto-proclamă antihrist

Cu atât mai mult, după această incursiune aberantă în literatura ocultă a secolului trecut, schimbarea de registru este năucitoare încă o dată: „Aşadar, dacă ne raportam la Iisus Hristos ca model absolut al desăvârşirii spirituale şi acceptăm că El este Calea, Adevărul şi Viaţa, iar armele creştinului sunt iubirea, iertarea, toleranţa şi fraternitatea universală, putem trage lesne concluzia că toţi cei care militează pentru izolare etnică, intoleranţă rasială, ură şi dezbinare îşi asumă un rol antihristic, şi în acest sens vă sfătuim să urmăriţi pe net sau să citiţi publicaţiile mişcării bivolariene.”

Din punct de vedere al logicii, după ce a minţit cu neruşinare şi a instigat la ură împotriva yoghinilor, fără a fi fost niciodată vorba de Iisus sau creştinism în articol, schimbarea registrului ne convinge de confuzia totală cu care se confruntă Ioana Theodoru. Folosirea lui „aşadar” şi schimbarea subiectului este o nouă eroare (numărul 52). Invocarea iubirii, a adevărului, toleranţei etc. într-un astfel de articol este o impertinenţă sfruntată. Suntem de acord cu afirmaţia că „putem trage lesne concluzia că toţi cei care militează pentru izolare etnică, intoleranţă rasială, ură şi dezbinare îşi asumă un rol antihristic” cu menţiunea că autoarea articolului are deja scăpări grosolane care dovedesc că este antisemită. Iar intoleranţa şi ura faţă de MISA o pun în aceeaşi poziţie. MISA nu a avut niciodată manifestări de acest gen, deci aducerea insinuantă în discuţie a subiectului, fără altă dovadă decât elucubraţiile anterioare, este eroarea numărul 53.

O tentativă de argument vine în continuare „în acest sens vă sfătuim să urmăriţi pe net sau să citiţi publicaţiile mişcării bivolariene.” Eroarea 54 este aceea că niciunul dintre textele publicate pe site-ul MISA, şi niciuna dintre lucrările publicate de MISA, şi niciunul dintre cursurile MISA nu conţin absolut nici măcar o singură idee care să se poate încadra în categoria „militează pentru izolare etnică, intoleranţă rasială, ură şi dezbinare”. Autoarea blufează pur şi simplu, contând pe lenea cititorilor care, speră ea, nu vor merge să se documenteze de la sursă (mai ales că a uitat să precizeze adresa site-ului sau vreun titlu al vreunui articol, carte, text sau curs care ar putea fi considerat antisemit sau militând pentru ură rasială).

Omisiunea aceasta este fundamentală. Sperăm că cititorul va înţelege că, la cât de pornită este autoarea să demonstreze că MISA e antihristul, dacă găsea măcar o singură propoziţie cu caracter antisemit sau instigând la ură rasială, sigur ar fi citat-o. Ori tocmai această omisiune (eroarea 55), dublată de omisiunea adresei de web a site-ului MISA, dovedeşte bluful şi faptul că afirmaţia nu este decât o scorneală. De năduf că nu are nicio dovadă, ziarista mai compensează cu insulte pestriţe şi ieftine. Fiind obositor să scrie acronimul MISA, ea optează din comoditate, probabil, pentru formularea mai satisfăcătoare pentru interesele dumneaei, „mişcarea bivolariană”. Acuma, degeaba speră cineva că yoghinii se vor dezice de mentorul lor spiritual numai pentru că ziariştii sunt deosebit de prolifici în a-l insulta pe acesta şi a-i specula numele. Dacă atâta poate, în profesionalismul ei, Ioana Theodoru, asta este. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

Ignoranţa care naşte monştri

Urmează iarăşi un intertitlu aberant: „Băutul urinii, practică de adoraţie demonică” (eroarea 56, corect ar fi urinei). Tradiţiile populare din cam toate zonele globului nu ezită să folosească urina ca un panaceu extrem de valoros, iar ştiinţa modernă a demonstrat, la rândul ei, virtuţile terapiei populare tradiţionale cu urină. Aceasta implică folosirea urinei extern în comprese, şi intern. Prin urmare, această terapie a cărei valenţe sunt deja recunoscute de ştiinţă nu poate fi o „practică de adoraţie demonică”. În ciuda vânătorii de vrăjitoare practicată de Gardianul, nu suntem totuşi în Evul Mediu. Numărăm astfel eroarea 57.
Această secţiune a articolului pe care îl comentăm continuă să se folosească de un pseudo-limbaj ocult încercând să epateze cititorul şi să dea impresia că autoarea ştie despre ce vorbeşte. Nu reuşeşte. În strădania de a crea un text sforăitor, gramatica limbii române e uitată pe drum dând naştere la nişte fraze caraghioase şi ridicole – pentru oricine reuşeşte să le citească. Iată cum începe pasajul la care ne referim: „A doua cale de comunicare a sectei, cea esoterica, se bazează pe un amestec destul de incoerent de practici magice orientale, dar şi occidentale. Având ca motor principal ,
MISA propovăduiesc continenţa sexuală (împiedicarea ejaculării), orgiile sexuale şi consumarea în grup a urinei. Din punct de vedere al cercetătorilor ocultişti, se pot face analogii interesante cu anumite doctrine ale artelor întunecate, care, deschizând chakra muladhara, cea responsabilă cu organele genitale, dezvoltă în corpul eteric al practicantului un soi de dependenţă energetică faţă de iniţiator.”

Limbaj sectar pentru a crea impresii false

Remarcăm insistenţa cu care se repetă apelativul sectă, pentru a sugestiona cititorul. Să presupunem că formularea elucubrantă „A doua cale de comunicare a sectei, cea esoterica, se bazează pe un amestec destul de incoerent de practici magice orientale, dar şi occidentale” se referă la faptul că la MISA s-ar preda sau s-ar prezenta aspecte care ţin de magie. Acest lucru este fals şi reprezintă eroarea nr. 58. La MISA nu se predă magie şi nu se învaţă practici magice de nici un fel. Se predă yoga şi elemente corelate cu practica yoga (de exemplu elemente de astrologie, cromoterapie etc.), toate îmbinate într-un suport teoretic de curs perfect coerent care nicidecum nu poate fi catalogat ca „amestec incoerent”.

Pentru formularea aceasta tendenţioasă care urmăreşte să fixeze în mintea cititorilor ideea că şi lecţiile MISA ar fi cel puţin la fel de incoerente ca acest articol care le înfierează fără a le cunoaşte, mai numărăm o eroare (nr. 59). Iată un exemplu zdrobitor de incoerenţă chiar în începutul frazei următoare: „Având ca motor principal „magia sexualis“, „preoţii“ MISA propovăduiesc…”

Subliniem încă o dată că Şcoala de Yoga MISA nu are un caracter religios şi nu desfăşoară nici un fel de activităţi religioase. Apelativul „preoţii MISA” (eroarea 60) este total aberant, căci nu există nici un fel de preoţi MISA şi probabil autoarea articolului ştie asta foarte bine, dar a folosit cuvântul „preoţi” ca să accentueze contextul mistico-religios pe care vrea să îl creeze. Din punct de vedere gramatical, exprimarea „Având ca motor principal „magia sexualis“, „preoţii“ MISA propovăduiesc…” înseamnă că „preoţii” MISA au mai multe „motoare” şi asta pentru că se vorbeşte de „motorul principal” (eroarea 61 pentru formularea aberantă). În cazul în care autoarea vrea să spună că „magia sexualis” (nu ne-a explicat ce înseamnă) ar fi o parte principală din învăţăturile predate la MISA, trebuie să menţionăm că aspectele legate de sexualitate nu ocupă locul central în practica yoga predată la MISA (eroarea 62) şi aspectele legate de sexualitate nu sunt prezentate în mod ocult sau magic (eroarea 63).

Ca un argument, amintim cititorului că cele 10 reguli de etică şi morală yoghine cunoscute sub denumirea de yama şi niyama includ într-adevăr şi continenţa sexuală (controlul perfect al energiei sexuale) ca una dintre cele 10 reguli (celelalte nouă fiind non-violenţa, adevărul, onestitatea, detaşarea, purificarea, mulţumirea, asceza, studiul şi raportarea la Dumnezeu). Locul principal în cursurile MISA îl ocupă practica yoga şi în special a sistemului HATHA YOGA. Cei care predau yoga nu sunt consideraţi nicidecum preoţi, ci instructori de yoga şi ei nu „propovăduiesc”, ci predau (eroarea 64). Remarcăm încă un cuvânt folosit pentru a crea aceeaşi atmosferă oculto-religioasă în jurul subiectului, deşi, aşa cum spuneam mai sus, nu ne-am lămurit deloc care este de fapt subiectul.

Continenţa sexuală, picătura de adevăr

Iată ce afirmă autoarea că s-ar învăţa sau s-ar preda la MISA, pe lângă „legendele Nordului” despre care a fabulat în primul paragraf: „continenţa sexuală (împiedicarea ejaculării), orgiile sexuale şi consumarea în grup a urinei”. Unul dintre extrem de puţinele lucruri corecte din acest articol, faptul că la cursurile MISA se prezintă teoretic continenţa sexuală ca element ajutător pentru cei care practică yoga, este prezentat atât de contorsionat între 100 de minciuni, încât degeaba mai este spus. Apoi, continenţa sexuală înseamnă cu totul altceva decât “împiedicarea ejaculării” (eroarea 65). Subiectul este amplu şi recomandăm cu căldură ziariştilor de la Gardianul studierea articolelor de la secţiunea Tantra de pe site-ul yogaesoteric.net pentru a-şi elimina confuziile şi frustrările.

Ceea ce urmează însă sunt nişte minciuni sfruntate şi complet gratuite. Niciodată la MISA nu a existat nici o orgie sexuală (eroarea 66) şi nu s-a vorbit despre asta la MISA, ci numai în presă, de atâtea ori încât deja a devenit o „legendă urbană”. Cât despre “consumarea în grup a urinei”, este o imagine grotescă izvorâtă dintr-o minte bolnavă. La MISA nu se practică aşa ceva şi nici nu se vorbeşte despre asta (eroarea 67) şi nu doar pentru că nici nu ne-a trecut prin cap, ci pentru că este o aberaţie total cretină, pe care o auzim acum în premieră de la distinsa doamnă care a scris acest articol.

Care doamnă, apropo, vrea atât de mult să convingă că la MISA se practică magia sau că MISA e o sectă, încât reuşeşte să ne convingă de cu totul altceva – şi anume de faptul că, probabil, dânsa (nu ne-am mira ca articolul să fie scris sub pseudonim) vorbeşte în numele francmasonilor, cei care agreează un astfel de limbaj mistico-oculto-elucubrant, practică magia neagră şi se constituie într-o adevărată sectă satanică. Altfel, e greu de înţeles cum poate autoarea să folosească cu seninătate expresii precum „artele întunecate” referindu-se astfel la magia neagră fără a pune ghilimele (eroarea 68). Şi de ce vorbeşte autoarea „din punct de vedere al cercetătorilor ocultişti”, fără să citeze unul serios, dar unul care totodată să ştie şi cu adevărat ce se predă la MISA. Pentru că l-am menţionat anterior pe Karl-Erik Nylund, expertul în materie de secte care a studiat MISA şi a exclus posibilitatea ca această şcoală de yoga să fie o sectă, tot Nylund a afirmat în repetate rânduri că acest gen de atacuri mediatice la adresa MISA îi întăresc convingerea că MISA nu este o sectă, ci o mişcare spirituală incomodă pentru anumite cercuri ale puterii.

Gardianul: magia neagră e o artă

Autoarea articolului îşi exersează în continuare cu aceeaşi stridenţă tehnicile de manipulare, în modul în care formulează următoarea frază: „Din punct de vedere al cercetătorilor ocultişti, se pot face analogii interesante cu anumite doctrine ale artelor întunecate…” deşi nu vedem nicidecum care este legătura tuturor acestor elucubraţii cu MISA?! Întrucât nu există nici un fel de corespondenţă reală a tuturor afirmaţiilor făcute în articol cu lecţiile efective predate la cursurile MISA, folosirea acestei tehnici de manipulare este eroarea nr. 69 din acest articol. Remarcăm totuşi totala ignoranţă a autoarei şi a experţilor ocultişti invocaţi. MULADHARA CHAKRA, centrul secret de forţă la care se face referire în articol, nu este cel care guvernează funcţionarea organelor genitale (eroarea 70 – există un alt centru de forţă care se numeşte SWADHISTHANA CHAKRA, care controlează funcţiile sexuale. În total fiecare fiinţă umană are şapte centri de forţă, fiecare având un rol fiziologic şi energetic foarte precis).

Şi din nou, doctrinele nu pot provoca nici un fel de efecte, numai anumite practici pot avea efecte (eroarea 71 pentru ignoranţă crasă). Nu contestăm faptul că pot exista practici de magie neagră care să producă o dependenţă energetică nefastă (nu doar magia neagră, ci şi hipnoza poate produce o astfel de dependenţă, precum şi fumatul, alcoolismul sau homosexualitatea). Dar iarăşi, care e legătura cu ce se învaţă la MISA? Toate aceste aspecte se numără printre cele pe care MISA le demască deoarece sunt profund nefaste şi degradante.

Triplu salt mortal în abisurile prostiei

În continuare discursul autoarei execută un triplu salt mortal în abisurile prostiei umane şi reuşeşte o nouă premieră absolută. Nu ştim din ce colţ întunecat al propriei minţi a reuşit să scoată următoarea gogomănie: „Consumarea urinei, a sângelui şi a fecalelor este întâlnită în evul mediu ca practică de adoraţie demonică, pornind de la premisa că în dejecţiile umane sălăşluiesc demonii ca dubluri nefolositoare ale elementelor constitutive ale fiinţei: aer, apă, foc şi pământ. Iar aceştia, odată reactivaţi, devin slujitori ai celui care le-a dat valoare”. Posibil să existe aşa ceva, autoarea pare să ştie cam multe despre acest subiect (ne referim la ceea ce în argou se numeşte „a mânca rahat”, ne cerem mii de scuze, dar a trebuit să o spunem pentru că o impune contextul). Deci efectiv nu ştim să vă spunem dacă cei din Evul Mediu făceau şi ei ceea ce face autoarea acestui articol.

Totuşi, exprimarea e din nou incorectă gramatical, pentru că aşa cum e scris reiese că demonii ar fi dubluri ale elementelor, şi probabil autoarea vroia să spună că dejecţiile sunt aceste dubluri (eroarea gramaticală, nr. 72). Şi formularea cu „demonii reactivaţi” e dubioasă, iarăşi autoarea pare să ştie cum se lucrează cu demonii. Cu certitudine însă formularea „devin slujitori ai celui care le-a dat valoare” referindu-se la demoni, este din nou o greşeală (eroarea 73) ascunsă sub un ton pompos, pentru că aici numai despre valoare nu era vorba.

Nu putem să nu remarcăm folosirea mizerabilă a sugestiilor negative în acest efort de manipulare a cititorilor. Până acum se vorbea despre yoghini în termenii de „băutorii de urină” doar pentru că Gregorian Bivolaru a tradus un tratat străvechi despre terapia cu urină, iar acum s-a trecut la o nouă etapă în care se vorbeşte de „consumarea urinei, a sângelui şi a fecalelor”.

Noi sugestii oculto-sectante

Şi tot manipulare este şi modul în care, după ce s-a vorbit de cai verzi de pereţi, se caută să se lege aceste aiureli perverse de MISA prin formularea care urmează: „Desigur, iniţiaţii Mişcării ştiu foarte bine că puterea lor stă în disciplina mentală a grupului, iar faptul că mii de adepţi se concentrează la unison în acele spirale energetice demonstrează că ei îşi pot canaliza formele-gând în direcţiile dorite”. Acum, toată lumea ştie că cei de la MISA organizează meditaţii în spirală. Iată cum între două foarte, foarte mici firimituri de adevăr (continenţa sexuală şi meditaţiile în spirală) s-au spus o mulţime de gogomănii şi mizerii, toate fără nicio legătură cu MISA. Prin această tehnică de manipulare se urmăreşte să se creeze în mintea cititorului impresia că şi celelalte lucruri din articol sunt adevărate. O nouă expresie, „iniţiaţii Mişcării”, este folosită pentru a accentua impresia oculto-sectantă (eroarea 74, căci la MISA există doar instructori yoga), şi apoi se foloseşte şi termenul „adept” în acelaşi scop (eroarea 75). Nu este clar în continuare la ce se referă exprimarea „puterea lor stă în disciplina mentală a grupului”. Pentru că aici este un non-sens. Autoarea pare să vrea să spună că puterea liderilor vine din disciplina mentală a celor care îi urmează (fiind manipulaţi), dar disciplina mentală este complet incompatibilă cu o astfel de dependenţă şi manipulare (eroarea 76). Iar faptul că mii de oameni se concentrează la unison NU demonstrează nicidecum logic „că ei îşi pot canaliza formele-gând în direcţiile dorite” (eroarea 77), şi nici că asta ar fi ceva rău, nefast sau nefolositor. Dar prin această formulare abracadabrantă şi prin conexiunea imediată care se face cu cei care au părăsit cursurile de yoga iarăşi se urmăreşte fixarea unor sugestii negative. Se insinuează nici mai mult nici mai puţin decât că se urmăreşte operarea în mod magic nefast asupra cursanţilor yoga, dar mai ales asupra celor care pleacă de la cursuri (eroarea 78 şi o acuzaţie foarte gravă şi lipsită de dovezi).

„Adepţii recuperaţi”, sintagmă manipulatoare

Reluăm fraza anterioară şi apoi citim în continuarea articolul pentru a vă ilustra cum e aplicată aici metoda de manipulare a cititorilor prin inducerea unor idei şi conexiuni eronate, fără a spune practic mare lucru, ci doar prin secvenţa ideilor. „Desigur, iniţiaţii Mişcării ştiu foarte bine că puterea lor stă în disciplina mentală a grupului, iar faptul că mii de adepţi se concentrează la unison în acele spirale energetice demonstrează că ei îşi pot canaliza formele-gând în direcţiile dorite. Sunt foarte mulţi adepţi recuperaţi care au povestit că după plecarea lor din grup s-au simţit atacaţi psihic, chiar cu rezultate fizice, aparent inexplicabile.”

Formularea „adepţi recuperaţi” este o nouă gogomănie cu caracter manipulator (eroarea 79) care nu vrea decât să sugereze că cei care sunt la cursuri sunt „pierduţi” şi pot fi „recuperaţi” doar prin abandonarea practicii yoga. Cel mai grav însă este faptul că se insinuează că cineva ar vrea să le facă rău pentru că părăsesc cursurile şi această calomnie este deosebit de gravă, pentru că oricine poate să părăsească cursurile de yoga, aşa cum oricine poate să se înscrie la aceste cursuri. Formularea de tipul „atacaţi psihic, chiar cu rezultate fizice” este iarăşi complet aberantă fiind o eroare de raţionament (eroarea 80) care arată că de fapt autoarea însăilează nişte ciudăţenii fără să ştie nimic precis, pentru că dacă ar exista chiar şi un singur caz precis, real şi dovedit suntem siguri că presa nu ar fi ezitat să îl prezinte.

Şi totuşi, nu există dovezi!

Pentru a da o aură de credibilitate celor spuse, se insinuează apoi că astfel de lucruri ar fi prezentate şi probate în alte articole publicate anterior. „Pentru o analiză amănunţită a acestor declaraţii sugerăm studierea arhivelor ziarului „Ziua“, care s-a ocupat îndeaproape de MISA, chiar având un jurnalist sub acoperire în proximitatea lui Bivolaru.” Cunoscând foarte bine întreaga campanie mediatică anti-MISA putem să garantăm că nu există nici un fel de dovezi în favoarea aberaţiilor din acest articol în arhivele Ziua, marea majoritate dintre cele spuse aici fiind chiar în premieră absolută (lucru mare, totuşi, pentru că în campania de denigrare a MISA de obicei ziariştii se mulţumesc să copieze la nesfârşit aceleaşi şi aceleaşi aberaţii).

Această minciună sfruntată (eroarea 81) mai vrea în plus să inducă ideea unei anchete făcute în interiorul şcolii de yoga. Aici, noi avem certitudinea că mulţi ziarişti, sereişti, securişti, poliţişti şi alţii asemenea s-au înscris la cursurile MISA în speranţa de a găsi subiecte de scandal sau ilegalităţi, şi cu atât mai mult absenţa totală a probelor şi dovezilor, deşi se aduc acuzaţii extrem de grave, este frapantă. Adică, oricine poate să participe la toate activităţile MISA despre care presa trâmbiţează periodic că ar fi ilegale sau imorale şi totuşi nu există nici un fel de dovezi concrete, ci doar speculaţii şi gogomănii.

Oricum remarcăm asocierea deloc întâmplătoare între Ziua şi cărţile de ocultism recomandate înainte pentru aprofundarea „subiectului”. O fi cam tot aia. Şi din nou o exprimare tendenţioasă „jurnalist sub acoperire în proximitatea lui Bivolaru”. Expresia „jurnalist sub acoperire” este categoric hilară (eroarea 82) în condiţiile în care, repetăm, înscrierea la cursuri este perfect liberă şi toţi cursanţii pot să participe apoi la orice activităţi (tabere, petreceri, spirale, etc), iar folosirea expresiei „în proximitatea lui” (eroarea 83) este tendenţioasă pentru a crea din nou senzaţia de activităţi ilegale, ciudate.

2 milioane de euro s-au dus pe apa Sâmbetei

Urmează apoi o mare minciună şi o jignire la adresa vajnicilor reprezentanţi ai autorităţilor care de ani de zile hăituiesc şi hărţuiesc MISA. Iată practic ce se spune: „Interesant în analiza fenomenului acestei secte este totala lipsă de interes a autorităţilor române care, pe lângă faptul că l-au făcut scăpat peste graniţă pe liderul pornograf Bivolaru (un nume ca un nickname de starletă XXX), nu au dat curs dosarelor care însumează peste 20.000 de pagini, plângerilor părinţilor şi sesizărilor venite din partea tuturor celor care s-au ocupat îndeaproape cu studierea acestei secte sataniste.” Nu ne referim la jignirea adresată liderului MISA, ajungem şi acolo, ci la jignirea adresată autorităţilor, care totodată este o minciună gogonată (eroarea 84), cum că autorităţile ar da dovadă de lipsă de interes.

Adică, după mai bine de 15 ani de supraveghere continuă a sute de yoghini de către SRI (oficial, 11 ani, dar ştim noi mai bine…), inclusiv înregistrarea ilegală a tuturor convorbirilor telefonice a sute de oameni în toţi aceşti ani, după o anchetă a SRI şi a Procuraturii care se pare că a costat peste 2 milioane de euro (conform unui articol semnat de Gabriel Andreescu şi publicat de Ziua, un ziar căruia autoarea articolului pare să-i acorde credit total), după fabricarea a două dosare care conţin aproape 100 de tomuri, după „cea mai mare operaţiune poliţienească din România post-decembristă” (acţiunea Christ din 2004, îndreptată împotriva yoghinilor a mobilizat peste 300 de jandarmi, poliţişti, trupe speciale şi procurori) etc, etc, DUPĂ TOATE ACESTEA, ingrata autoare a acestui articol vrea să inducă cititorilor ideea că AUTORITĂŢILE NU FAC NIMIC??? Şi, vezi Doamne, de aia nu s-a luat nici o măsură împotriva MISA!

Desigur că lucrul e spus în ton cu restul, adică se vorbeşte pompos de „analiza fenomenului acestei secte”, dar „analiza” numai „analiză” nu e (eroarea 85) pentru că nu are nici o bază reală şi nu face referire la nici un material folosit de MISA ca suport de curs, sau la contactul direct cu cei care fac parte din această şcoală de yoga.

Mare supărare! Gregorian Bivolaru le-a scăpat printre degete

Faptul că autorităţile române „l-au făcut scăpat” pe Gregorian Bivolaru şi acesta a reuşit să părăsească ţara – şi să ajungă în Suedia, unde a primit azil politic – am arătat anterior că este o mare supărare a celor de la Gardianul. Dar aici ne interesează şi exprimarea, din nou realizându-se o manipulare abilă. Pentru că autorităţile nu „l-au făcut scăpat” (eroarea 86) pe liderul MISA – asta ar însemna că ştiau unde este şi că intenţionează să plece din ţară şi au închis ochii. Din contră, autorităţile române au avut o mare surpriză să afle că Gregorian Bivolaru a făcut cerere de acordare a azilului politic în Suedia. Această exprimare însă reprezintă o dublă eroare, pentru că în cazul lui Gregorian Bivolaru, autorităţile au făcut din contră un mare abuz, arestându-l pe acesta în luna martie 2004, atunci când s-a prezentat la Vama Nădlac cu paşaportul pentru a trece graniţa. Invocând o inexistentă interdicţie de a părăsi ţara (informaţie falsă difuzată de Mediafax la cererea autorităţilor), Gregorian Bivolaru a fost arestat şi adus în lanţuri la Bucureşti, deşi chiar şi dacă ar fi fost vorba de o încercare de trecere frauduloasă a frontierei, aşa cum a urlat presa şi cum a şi ajuns cazul în justiţie, legea nu prevede reţinerea, ci judecarea în stare de libertate. Ei, şi tocmai în acest context, ca să vedeţi „măiestria” de manipulatoare a Ioanei Theodoru, cea care a produs acest articol, liderul MISA este numit „liderul pornograf Bivolaru (un nume ca un nickname de starleta XXX)”.

Insulte de clase primare pentru a ascunde eşecul autorităţilor

Adică, de unde până unde, lider pornograf (eroarea 87)??? Pentru că în perioada comunistă Securitatea l-a arestat pe acesta sub pretextul că se afla în posesia unor reviste Playboy, interzise la momentul respectiv?! Iar chestia asta cu comentariile legate de numele unor persoane, ne amintim şi noi, e la mintea copiilor undeva prin clasele primare unde copiii râd unii de alţii când au nume mai neobişnuite (numărăm eroarea 88 şi nu încetăm să ne minunăm de prolificitatea fanteziilor nefireşti ale autoarei articolului). Totuşi, cuvântul „starletă” este categoric feminin (greşeala 89) şi a fost ales probabil numai pentru că masculinul „star” suna prea bine faţă de impresia care se dorea creată.

Din toate elucubraţiile, aberaţiile şi scornelile din acest articol, exact tocmai şi tocmai acum, când a venit vorba aşa din condei despre autorităţi, este introdusă şi această referire total scornită, născută din obsesiile şi perversitatea autoarei articolului şi fără nici o legătură cu realitatea. Dar noi aşa credem, că aici e şi marea supărare a autoarei – nu degeaba trânteşte insultele cele mai pestriţe exact acolo unde o doare mai tare, aşa ne dăm seama care sunt supărările ei. Păi faptul că autorităţile nu au nimic efectiv concret care să probeze vreo vinovăţie a lui Gregorian Bivolaru în ciuda efortului propagandistic imens, probabil că doare foarte tare.

Dar haideţi să revenim la fraza de mai sus: autorităţile, se spune, „nu au dat curs dosarelor care însumează peste 20.000 de pagini, plângerilor părinţilor şi sesizărilor venite din partea tuturor celor care s-au ocupat îndeaproape cu studierea acestei secte sataniste”. Aici iarăşi autoarea încurcă lucrurile foarte tare. 20.000 de pagini e tocmai munca autorităţilor, adică e ceva treabă, nu glumă! tot ce au anchetat ei şi au pus pe hârtie, săracii, şi ei tot degeaba, ca şi jurnaliştii. Acestea nu reprezintă nicidecum plângeri şi sesizări (minciuna sau eroarea nr. 90). Remarcaţi în trecere o nouă manipulare: nu cumva formularea v-a dus cu gândul la faptul că ar exista 20.000 de plângeri ale părinţilor şi sesizări?! Acuma, MISA nu e o gaşcă de şcolari, media de vârstă a participanţilor la cursuri depăşeşte 35 de ani, deci referirea la părinţi a deplasată.

Şi, ca să ştiţi, de la cei care cu adevărat au studiat MISA nu au venit niciodată feed-backuri sau studii negative (minciuna 91), pentru o analiză detaliată a aşa-ziselor studii existente la dosare (şi demonstraţia faptului că autorii acestor studii nu au venit deloc în contact cu Şcoala de yoga), recomandăm articolele publicate pe site-ul Yogaesoteric.

Ghici cine nu ştie limba română (şi nici să numere)

Remarcăm iarăşi, în acest context extrem de serios, reluarea apelativului „sectă satanică”, folosit aici tocmai pentru a face legătura cu referirea la Biserică, în fraza următoare: „Însăşi Biserica ar trebui să-şi decline un punct de vedere faţă de filmele în care există cadre cu femei goale, sau chiar masturbându-se în pridvorul unor lăcaşuri ortodoxe sau chiar în incinta unor spaţii sacre ale bisericilor catolice şi reformate. În sprijinirea celor afirmate vă invităm să urmăriţi filmul integral aparţinând MISA, care se află postat pe site-ul Gardianul.” Ignoranţa crasă a autoarei articolului începe deja să ne dea fiori, pentru că probabil vroia să spună că Biserica trebuie să exprime un punct de vedere, dar iată a scris „să decline”, adică exact pe dos (eroarea 92).

Se revine la filmul postat pe site-ul Gardianul, film care nu aparţine MISA (minciuna 93). Atragem atenţia cititorului că acest mod de a proceda şi manipula prin insinuări şi referiri la dovezi colaterale a fost folosit din plin în ultima campanie de defăimare a MISA. S-a urlat atât de tare şi s-a făcut atât de mare scandal încât poate unii cititori sau spectatori nu au remarcat faptul că, în realitate, nu s-a adus nici măcar o probă în tot acest iureş de acuzaţii.

Am văzut şi noi filmul pe site-ul Gardianul şi suntem de părere că afirmaţia „există cadre cu femei goale, sau chiar masturbându-se în pridvorul unor lăcaşuri ortodoxe sau chiar în incinta unor spaţii sacre ale bisericilor catolice şi reformate” conţine trei minciuni şi totodată exagerări (erorile 94, 95 şi 96, căci este vorba de o singură femeie, ea nu este complet goală şi nici nu se masturbează). Categoric, filmul nu poate veni „în sprijinirea celor afirmate” (eroarea 97, şi remarcaţi şi folosirea greşită a cuvântului „sprijinirea” – eroarea 98), pentru că era vorba de fapt de ancheta autorităţilor etc, de fapt nu era vorba de nimic precis, e acelaşi „subiect” nelămurit dinainte, deci aceeaşi tehnică de manipulare.

Gardianul ar vrea ca MISA să ofere cursuri pe gratis

În fine, ajungem la ultimul intertitlu al articolului, dar nu ne apropiem defel de sfârşitul analizei noastre, pentru că aşa cum vedeţi, autoarea este incredibil de prolifică în aberaţii şi minciuni. Iată acest intertitlu: „Sectanţii, cei mai buni «cotizanţi» la bunăstarea liderilor”. Desemnarea cursanţilor MISA cu apelativul „sectanţi” este eroarea nr. 99, inadmisibilă conform deontologiei profesiei de jurnalist, deoarece încearcă să întreţină aceeaşi idee că MISA ar fi o sectă şi instigă la ură şi dispreţ. Ideea din acest intertitlu este mai veche în campania anti-MISA, anume că liderii MISA s-ar îmbogăţi pe spinarea cursanţilor yoga. Aceste afirmaţii se fac, ca de obicei, fără să existe nicio dovadă a „averilor” presupuse care ar fi trebuit să existe în acest caz (eroarea 100).

Ideea în sine, că din taxele de curs pe care le plăteşte în mod firesc orice cursant s-ar îmbogăţi cei care se află în fruntea Şcolii, este complet deplasată şi hilară. Nimeni nu îşi pune problema în felul acesta când merge la un magazin: „cotizez la bunăstarea proprietarilor magazinului”, când cumpără cărţile autorului preferat: „cotizez la bunăstarea autorului”, sau când merge la sala de fitness: „cotizez la bunăstarea antrenorului” etc. Oare, în viziunea jurnaliştilor, MISA ar trebui să ofere cursuri pe gratis?! Cum se justifică această idee aberantă?

Masonii nu s-au distrat deloc la eliberarea lui Gregorian Bivolaru

În continuare avem un nou exemplu de manipulare, pentru demascarea căruia vă propunem un exerciţiu simplu. Citiţi repede acest citat din articol: „Poate puţină lume ştie că Mişcarea, al cărei lider este semidoctul Gregorian Bivolaru, pe care vi-l mai amintiţi, desigur, dintr-o emisiune a lui Marius Tucă, făcându-ne atunci pe toţi să râdem în hohote faţă de enormităţile debitate, se compune din cel puţin 5.000 de membri cotizanţi, organizaţi ierarhic, din toate mediile social-economice.” Opriţi-vă acum o clipă. Cu ce idee aţi rămas? Probabil aţi reţinut comentariile personale tendenţioase despre Gregorian Bivolaru. Dar în logica articolului, autoarea tocmai ne povesteşte că în viziunea ei la MISA există 5000 de „membri cotizanţi”, despre asta era vorba, conform intertitlului pe care l-am comentat anterior. Totuşi, se introduce acel comentariu lung, personal, complet deplasat. Nu ne mai miră. Ca întotdeauna, când nu are argumente, Ioana Theodoru recurge la insulte.

Să trecem la treabă şi să numărăm erorile din acest fragment:
– Gregorian Bivolaru nu este semidoct (eroarea 101). Autoarea nu îl cunoaşte personal pe acesta, iar afirmaţia sare calul şi deontologia profesiei, deopotrivă;
– Gregorian Bivolaru nu a „debitat enormităţi” la emisiunea lui Marius Tucă la care a participat după ce a fost eliberat în luna aprilie 2004 (eroarea 102). Acesta şi-a expus punctul de vedere cu mult curaj şi evenimentele care au urmat, inclusiv publicarea în presă a stenogramelor PSD, au dovedit că avea perfectă dreptate;
– este perfect posibil ca autoarea articolului să fi văzut emisiunea împreună cu colegii de lojă, caz în care suntem siguri că nu s-a amuzat deloc, ci şi-au ros degetele de ciudă, aşa că încercarea de a ne convinge că s-a distrat când Gregorian Bivolaru a fost eliberat este un bluf (minciuna nr. 103);
– MISA nu are 5000 de membri cotizanţi, ci 26 de membri (eroarea 104);
– Şcoala de yoga MISA are mult mai mulţi cursanţi, care îşi plătesc taxa de curs aşa cum este şi firesc (eroarea nr. 105, încercarea de a prezenta un număr mai redus de cursanţi este o nouă tehnică de manipulare);
– cursanţii MISA nu sunt organizaţi ierarhic, ci pe ani de curs (eroarea 106);
– formularea „cursanţi din toate mediile social-economice” (eroarea 107) este de-a dreptul nefirească (şi neuzuală); cum adică medii social-economice?!!!

Gardianul: Vadim o fi membru MISA?!

Totuşi, dacă până acum v-aţi amuzat, mai reţineţi un hohot de râs şi pentru fraza următoare: „Conform unor surse din interiorul organizaţiei, dar care nu au putut fi probate până astăzi, chiar şi fostul ministru de justiţie Monica Macovei ar face parte din grupare.” Acele surse la care se face referire, de fapt singurii care bat monedă pe acest subiect ridicol, sunt liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor şi articolele nesemnate din Tricolorul şi România Mare, publicaţiile controlate de Corneliu Vadim Tudor.

Practic aici se afirmă nici mai mult nici mai puţin, că liderul PRM sau cineva din apropierea lui face parte din MISA (afirmaţia are tot atâta valoare ca şi afirmaţia celor de la PRM, cum că Monica Macovei ar face parte din MISA). Numărăm eroarea 108 pentru că nu există nici o „sursă din interior” şi ne amuzăm copios de faptul că ziarista ştie că aceste aberaţii nu au putut fi probate (pentru că sunt nişte minciuni gogonate), dar totuşi le repetă! Afirmaţia în sine este minciuna gogonată nr. 109, iar folosirea cuvântului „grupare” pentru a desemna Şcoala de Yoga MISA este complet neadecvată (eroarea 110).

Cui îi e frică de puterea subtilă a meditaţiilor yoghine?

Urmează o nouă incursiune în esoterism, susţinută de limbajul pompos, dar lipsită de substanţă: „Din punct de vedere esoteric, exegeţii fenomenului sectar atrag atenţia asupra puterii de manipulare şi control al grupărilor atât de bine organizate şi numeroase. Explicaţia este simplă. În universul invizibil, orice gând capătă o formă şi o direcţie. Cu cât se concentrează unilateral un grup mai numeros, cu atât forma-gând capătă puteri mai mari, de aceea duşmanii MISA ar trebui să ţină cont de această realitate magică.”

Eroarea nr. 111 este din nou din categoria ignoranţei crase, pentru că exegeza este un termen folosit pentru interpretarea şi comentarea unor TEXTE şi nu a unor „fenomene”, fie ele şi istorice sau sociale (iar exegeţii sunt, desigur, cei care practică exegeza şi nu tenisul, muzica sau artele marţiale). Desigur, cei care sunt experţi în domeniul sectelor or fi atras ei atenţia asupra „puterii de manipulare şi control al grupărilor atât de bine organizate şi numeroase”, dar aducerea în discuţie a subiectului, odată ce nu s-a demonstrat, din tot SUBIECTUL, decât faptul că MISA este o mişcare cu foarte mulţi simpatizanţi, este o încălcare a codului deontologic al profesiei de jurnalist. Remarcaţi şi greşeala de acord gramatical în sintagma „puterii de manipulare şi control al grupărilor”, fiind vorba de „puterea grupărilor” acordul corect se fece astfel: „puterii de manipulare şi control a grupărilor” (eroarea 112).

Afirmaţia că „în universul invizibil, orice gând capătă o formă şi o direcţie” este o nouă prostiuţă, gândurile fiind manifestate desigur cu o formă energetică specifică, dar nu şi cu o „direcţie” (eroarea nr. 113). Următoarea frază denotă o paranoia gravă în stadiu avansat: „Cu cât se concentrează unilateral un grup mai numeros, cu atât forma-gând capătă puteri mai mari, de aceea duşmanii MISA ar trebui să ţină cont de această realitate magică”. Nu există nici un fir logic de la începutul acestei fraze şi până la concluzia ei („de aceea duşmanii MISA….”), eroarea nr. 114. În plus, exprimarea „se concentrează unilateral” este inadecvată (eroarea 115), concentrarea nu poate fi „unilaterală”, bilaterală, sau trilaterală (ca şi Comisia Trilaterală), ci poate fi eventual realizată la unison asupra unui acelaşi subiect. Formele-gând nu au „puteri” (eroarea 116), această exprimare fiind adecvată fiinţelor, ele pot avea eventual o energizare foarte puternică.

Excursie în zona crepusculară

În contextul acestui articol, exprimarea „duşmanii MISA ar trebui să ţină cont de aceasta realitate magică” ne dovedeşte extrem de limpede, dacă mai era nevoie, că de fapt articolul a fost comandat şi reprezintă o voce şi un mesaj masonic. Modul de a gândi, paranoid, le este specific, iar folosirea aberantă a cuvântului „duşmani” este eroarea nr. 117. MISA are duşmani doar în sensul eventual de torţionari.

Fraza care urmează ne duce direct în zona crepusculară, şi nu o putem înţelege decât pe baza traseului urmat de logica autoarei. Reluăm, astfel: „Cu cât se concentrează unilateral un grup mai numeros, cu atât forma-gând capătă puteri mai mari, de aceea duşmanii MISA ar trebui să ţină cont de această realitate magică. În acest sens, există cu siguranţă şi o contrapondere formată mai ales din creştini ai Sf. Graal, dar şi din grupări monastice aparţinând Bisericii Universale a lui Hristos.” Iată că deja autoarea nu se mai dă după deget şi ne zice foarte clar cine sunt, în viziunea ei, duşmanii MISA.

Formulările esoterico-sf nu au, să ştiţi, nimic în comun cu creştinismul sau ortodoxia, ci sunt formulări masonice consacrate. Încercarea de a le lega de creştinism este impertinentă („creştini ai Sf. Graal” în loc de „cavaleri ai Sf. Graal”, eroarea 118). „Biserica Universală a lui Hristos” este o formulare ecumenică de tip masonic, şi modul în care încearcă să se prezinte aceasta ca o formulare creştină tradiţională este eroarea nr. 119. Cât despre grupările masonice (pardon, monastice) la care se face referire aici, nu ne îndoim deloc că este vorba în primul rând de aşa-numiţii „cavaleri de Malta”, ordinul ocult din care fac parte cam toate personajele cheie ale campaniei furibunde împotriva MISA.

Esoterism (versiunea masonică) versus democraţie

Atragem atenţia asupra formulării următoare, care arată că, în viziunea autoarei, există două puncte de vedere opuse, acela democratic, şi acela esoteric. Astfel, deşi din punct de vedere democratic, autoarea ştie că orice asociaţie are dreptul să funcţioneze în limitele legii (şi orice cetăţeni au drepturi constituţionale precum acela de a se întruni liber şi de a-şi exprima opiniile), ea a subliniat deja faptul că din punct de vedere esoteric, MISA are duşmani puternici – secta satanică a francmasoneriei – şi aceasta nu vede cu ochi buni activitatea şcolii de yoga.

Iată cum continuă articolul: „Din punct de vedere democratic, suntem perfect de acord ca nimic ce nu încalcă legea poate exista şi se poate exprima, dar milităm pentru o informare cât mai amănunţită a publicului cu privire la practicile şi uzanţele diferitelor grupări sau mişcări în rândurile cărora pot intra tineri, copii sau chiar adulţi, seduşi de diferite doctrine exotice, dar care sfârşesc de regulă ca nişte sclavi, secaţi de personalitate şi autocontrol, cotizanţi ai bunăstării unui grup restrâns de la conducere.” Altfel spus, chiar dacă democraţia dă dreptul unor organizaţii spirituale deranjante (pentru masoni) să existe şi să funcţioneze, propaganda mediatică trebuie să vină şi să combată pentru discreditarea acestora.

Numărăm eroarea nr. 120 pentru exprimarea incorectă „nimic ce nu încalcă legea poate exista şi se poate exprima”, pentru că folosirea incorectă a negaţiei şi a cuvântului „nimic” induce exact ideea contrară (că nimic nu poate exista fără acordul grupărilor oculte masonice). Folosirea unor noi sugestii negative, „sclavi secaţi de personalitate şi autocontrol” (eroarea 121), în contextul în care nu există nici o legătură a acestor afirmaţii cu situaţia reală confirmată de studii sociologice în cazul MISA, este o tehnică grosolană de manipulare şi propagandă.

Un tuşeu final cu o nouă gogomănie în premieră absolută

Vă amintiţi că în prima parte a articolului autoarea a încercat să ne convingă, pe baza unui raţionament de genul „toţi europenii sunt nazişti pentru că Germania, patria nazismului din secolul trecut, este membră a UE,” că ar exista asemănări între yoga predată de MISA şi doctrinele naziste. Deşi nu a prezentat nici un argument, autoarea plusează cu tupeu: „Încheiem cu o nouă asemănare între nazişti si lui Bivolaru. Pe frontispiciul sediilor Partidului Naţional Socialist scria: „Tu nu eşti nimic, partidul este totul“, iar unul dintre motto-urile favorite ale MISA este: “. Sintagma „o nouă asemănare”, în condiţiile în care nu a fost prezentată nici o altă asemănare, este eroarea 122. Punerea cuvântului „yoghini” între ghilimele este eroarea 123 (pentru că yoghinii lui Bivolaru sunt yoghini în adevăratul sens al cuvântului, aşa cum o demonstrează şi apartenenţa lor la Federaţia Internaţională de yoga sau premiile câştigate la Campionatul european de Yoga din 2007).

Minciuna gogonată nr. 124 cum că „unul dintre motto-urile favorite ale MISA este: ” nu are absolut nici o corespondenţă reală şi sursa ei este extrem de probabil, mecanismul de proiecţie pe care îl aplică masonii în întreaga lor campanie anti-MISA. Aşa cum am arătat în alte articole, acest mod de a gândi este specific lojilor masonice, unde „fraţii” fac jurăminte cumplite şi se pun în slujba necondiţionată a organizaţiei oculte în care sunt „iniţiaţi”. În schimb, MISA nu are lozinci sau motto-uri, iar fraza de mai sus sau alte aiureli de acest gen nu s-au rostit vreodată la MISA. În plus, nu am găsit nicăieri nici o confirmare a scornelii autoarei privind aşa-zisul frontispiciu al Partidului Nazist (eroarea nr. 125).

O încheiere masonică la un articol comandat de francmasonerie

Dacă cineva mai are vreun dubiu asupra intenţiilor acestui articol sau asupra celor care de fapt au comandat publicarea lui, finalul le spulberă: „Nici o aberaţie nu rămâne fără urmări adânc săpate în conştiinţele şi destinul nostru, aşadar, atenţie şi cunoaştere. Blânzi ca porumbeii şi înţepţi?? ca şerpii! Fiind astfel putem să studiem diferitele secte care îşi fac veacul printre noi. Pace şi Lumină!.”

Atenţie! „Pace şi lumină” nu este o exprimare creştină (formularea creştină este „pace vouă” sau „pacea fie cu voi”), ci o formulare masonică (conform obsesiei masonice pentru „lumină” în sensul că Lucifer, cel adorat de masonerie, este „purtătorul luminii”). Citatul biblic anterior, „blânzi ca porumbeii şi înţelepţi ca şerpii” (greşeala de scriere din text unde apare înţepţi?? în loc de înţelepţi nu o mai numărăm, pentru că s-ar putea să aparţină celor care au postat articolul pe site-ul ziarului) aruncă praf în ochi neavizaţilor, manipulându-i să creadă că exprimările oculto-bizare din acest articol ar avea o corespondenţă creştină (pentru această nouă manipulare, numărăm eroarea nr. 126).

Ce ziceţi însă de această ciudăţenie??? „Nici o aberaţie nu rămâne fără urmări adânc săpate în conştiinţele şi destinul nostru.” Da, sigur că nici o aberaţie nu rămâne fără urmări, ca dovadă că acest articol aberant a primit replica gigantică pe care o merita, dar aici bănuim că este vorba de cu totul altceva, şi anume de un avertisment adresat „fraţilor masoni”, că niciunul dintre ei nu pot ignora importanţa fenomenului spiritual generat de MISA, deoarece are urmări serioase pentru nivelul de conştiinţă al românilor şi pune în pericol planurile francmasoneriei („destinul” lor). Autoarea vrea să păcălească şi să manipuleze că „aberaţiile” ar fi la MISA şi, deoarece foloseşte acest cuvânt după gogomănia inventată anterior, numărăm eroarea 127. Tot acest paragraf este un avertisment masonic asupra pericolului pe care îl prezintă învăţăturile spirituale autentice şi spiritualitatea pentru planurile oculte ale francmasoneriei mondiale şi totodată indicaţia de a contracara grupările spirituale autentice prin încadrarea lor în categoria „sectelor”.

Şi totuşi, care era SUBIECTUL?

Ajunşi la finalul acestui articol, tragem concluzia că nu ne-am lămurit care este SUBIECTUL său, şi nu vedem nici legătura cu titlul. Special am lăsat pentru final comentarea titlului articolului. Acesta se numeşte pompos, nici mai mult, nici mai puţin: „MISA, adepta practicilor satanice. Istoria unei secte, între doctrinele de tip nazist şi fanteziile sexuale aberante”. Am comentat împreună articolul şi am văzut că nu este adus nici un argument şi nici o dovadă cum că la MISA s-ar realiza practici satanice (minciuna nr. 128). În plus, nu se vorbeşte nicidecum de “istoria” sau “istoricul” Şcolii noastre de yoga (deci eroarea 129 pentru folosirea acestui cuvânt în titlu). Nimeni nu a demonstrat că yoga este o sectă, folosirea acestui termen chiar în titlu e o tehnică ieftină (dar eficientă) de manipulare (eroarea nr. 130). Formularea „între doctrinele de tip nazist şi fanteziile sexuale aberante” nu are nici o corespondentă în articol. Nu se face dovada nici unei apropieri între yoga predată la MISA şi doctrinele de tip nazist (eroarea 131) şi nici nu se prezintă vreo fantezie sexuală (eroarea 132), nici măcar cele ale autoarei.

În concluzie, tragem linia şi socotim 132 de erori, unele exagerări grosolane, altele minciuni sfruntate, altele erori de gramatică sau cuvinte folosite greşit, însă toate urmărind acelaşi scop pervers de manipulare a opiniei publice împotriva MISA. Dacă s-au strecurat şi greşeli întâmplătoare, nu putem şti, dar ne minunăm de absoluta coincidenţă că TOATE aceste greşeli sunt numai în sens defavorabil MISA. Iată un bilanţ statistic. În mare, cele 132 erori pot fi clasificate astfel (deşi unele se pot încadra cu brio la mai multe categorii):
31 de minciuni grosolane;
20 de inepţii;
14 tehnici manipulare;
20 de cuvinte folosite greşit sau greşeli de gramatică;
20 de erori de documentare;
21 de afirmaţii deplasate fără suport real;
6 exagerări.
Şi în concluzie, credeţi că această ziaristă va fi admonestată sau concediată după un asemenea tur de forţă performant? Ba din contră, bănuim că va fi premiată. Şi nu ne referim doar la premiul acordat de Biroul de Presă MISA pentru cel mai aberant articol original scris vreodată despre MISA, ci la prima de Crăciun pe care o să i-o dea redacţia Gardianul din partea „fraţilor de la lojă”. Iar dacă „Ioana Theodoru” este doar un pseudonim, evident că tot ceea ce am scris aici este la fel de valabil.

NOTĂ: Deşi această replică a fost trimisă ziarului Gardianul în data de 5 decembrie, până pe 9 decembrie nu a fost publicată.

Biroul de Presă MISA
5 decembrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More