Karma Yoga

Textul integral al lucrării

KARMA YOGA: yoga instantanee a vieţii cotidiene

de profesor yoga Gregorian Bivolaru


Motto: „Realizează cât mai detaşat
tot ceea ce trebuie să fie făcut, indiferent ce ar fi
 şi nu urmări niciodată însuşirea fructelor acţiunilor tale.”
(Bhagavad-Gita)


Karma-yoga este una dintre cele patru mari ramuri yoga aşa-zis clasice ale Orientului. Cu toate că mulţi cercetători ai gândirii hinduse o consideră, uneori, ca fiind mai puţin veche decât Jnana-yoga şi Raja-yoga, ea reprezintă totuşi un punct de plecare şi o parte esenţială a învăţăturilor cuprinse în Bhagavad-Gita, acest aspect conferindu-i o garanţie suficientă de autenticitate.

Ca de altfel toate celelalte forme de yoga, şi karma-yoga la rândul său, are drept scop esenţial şi final, dacă nu unic, uşurarea şi accelerarea evoluţiei spirituale a celui care o practică cu consecvenţă. Ea se diferenţiază însă de celelalte forme de yoga în sensul că încă de la început poate fi practicată mai mereu, toată ziua, fiind aplicabilă în toate activităţile specifice omului, în timp ce Bhakti-yoga, la imensa majoritate a indivizilor nu poate fi abordată decât la un stadiu foarte avansat de practică, iar Jnana-yoga şi Raja-yoga (împreună cu varianta sa de bază, Hatha-yoga) nu pot fi practicate decât într-o anumită perioadă a zilei, un anumit interval de timp. Din această cauză putem vedea în Karma-yoga, pe drept cuvânt, o formă instantanee de yoga a vieţii de zi cu zi.

Citiţi în continuare:

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More