KIA – Invazia neoliberală a Indiei

de Mihai Vasilescu

Acordul nuclear semnat de SUA şi India în martie 2006 va fi scump plătit de poporul indian. În paralel cu acest acord, despre care nu s-au aflat foarte multe detalii, premierul indian Manmohan Singh şi preşedintele american George Bush au semnat şi un alt tratat intitulat „Iniţiativa de restructurare şi modernizare a agriculturii” (Knowledge Initiative on Agriculture – KIA). Sub pretextul bunelor intenţii de a ajuta India rurală să se dezvolte, această iniţiativă ascunde interesele firmelor Monsanto (cel mai mare producător de alimente modificate genetic), Archer Daniels Midland (companie de comerţ agricol) şi Wal-Mart (cel mai mare lanţ de magazine de vânzare cu amănuntul la scară mondială).

Agricultura Indiei sacrificată în schimbul concesiilor în domeniul nuclear

KIA este deci o pârghie prin intermediul căreia Monsanto are acum acces liber la seminţele diferitelor specii de plante agricole indiene, Archer Daniel Midland va monopoliza comerţul cu produsele agricole ale micilor producători din India, iar Wal-Mart va domina piaţa de vânzare cu amănuntul. Printre consecinţele previzibile ale acestei iniţiative se numără falimentarea a 40 de milioane de vânzători particulari şi afectarea sănătăţii populaţiei prin pervertirea produselor alimentare agricole.

Cooperativele de agricultori încearcă să ţină piept companiilor americane, pentru ceea ce ei numesc „securitatea alimentară” a naţiunii şi viitorul agricultorilor. În ultimii 10 ani, în India s-au sinucis peste 28.000 de ţărani ca urmare a datoriilor financiare pe care le-au acumulat în anii cu recolte slabe. Concurenţa produselor americane a contribuit din plin la această situaţie dezastruoasă. Aceasta însă nu l-a oprit pe premierul indian să deschidă calea invaziei companiilor de profil. Detaliile KIA sunt deocamdată ţinute secrete, dar este evident că primul ministru Singh a fost de acord să sacrifice agricultura Indiei în schimbul concesiilor în domeniul nuclear făcute de SUA.

Graţie KIA – Iniţiativa de restructurare şi modernizare a agriculturii – Monsanto şi Statele Unite au cerut să aibă acces liber la băncile de seminţe şi de gene ale Indiei şi de asemenea au solicitat modificarea legii de proprietate intelectuală în acest domeniu. Noua lege permite companiei Monsanto să breveteze diferitele tipuri de seminţe şi de gene şi reduce dispoziţiile care protejează interesele şi drepturile agricultorilor. Aceasta nu este doar o lovitură dură la adresa agriculturii indiene, dar şi la adresa sănătăţii populaţiei, din cauza efectelor nocive ale alimentelor modificate genetic.

Proteste de stradă împotriva lanţurilor de supermarket-uri

Acelaşi acord a deschis calea proiectelor lanţului de magazine Wal-Mart care a anunţat deschiderea de 500 de supermarket-uri în India, contribuind la falimentarea comercianţilor de produse alimentare.

Această ştire a trecut aproape neobservată de mass-media mondială. În India, populaţia a reacţionat prin proteste de stradă împotriva acestui acord şi punctual împotriva companiei Wal-Mart. Extrem de puţinele declaraţii oficiale dovedesc faptul că interesul principal al SUA este de a prelua controlul asupra afacerilor în domeniul agricol în India şi confirmă existenţa celor două direcţii paralele – comerţul, dar şi preluarea controlului asupra resurselor agricole (băncile de seminţe şi terenurile agricole).

În unele provincii ale Indiei, există iniţiative care încearcă să contracareze această veritabilă invazie a companiilor americane. Micii fermieri şi agricultori s-au asociat în cooperative de sprijin reciproc care conservă deopotrivă integritatea culturilor (folosind numai seminţe naturale tradiţionale) şi pe de altă parte îi ajută pe toţi cei implicaţi să supravieţuiască în perioadele mai dificile. Câteva zeci de astfel de experimente reuşite nu oferă însă nicio garanţie pentru viitor restului ţării.

Se estimează că în scurt timp 14 milioane de familii îşi vor pierde sursa de venit. Sănătatea populaţiei va avea foarte mult de suferit, de asemenea. Companiile americane se vor îmbogăţi pe spinarea indienilor. Şi toate acestea se petrec sub masca unei “ecologizări” a economiei indiene!

Citiţi şi:
Deşi sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană, alimentele modificate genetic sunt comercializate în întreaga lume
Topul celor mai importante ştiri cenzurate (1)
Topul celor mai importante ştiri cenzurate (2)

yogaesoteric
27 martie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More