Krama

Krama înseamnă în limba sanscrită “proces”, “ordonare”, “succesiune ordonată”. “În sistemul Krama trebuie să te ridici pas cu pas, în succesiune. Acest sistem învaţă că ascensiunea realizată pas cu pas este fermă. Întrucât se referă la realizarea succesivă, el este în primul rând conex cu noţiunile de spaţiu şi timp, deoarece acolo unde există succesiune, există spaţiu şi timp.”
(Lakshman Joo – “Secretul Suprem”)

 

Din punct de vedere istoric, Krama este cea mai veche şcoală din sistemul Trika. Mai este cunoscută şi sub numele de Mahartha, Mahanaya, Atinaya, Atimarga, Doctrina sau Calea Supremă, Devinaya şi Kalinaya, datorită importanţei pe care o acordă Marii Puteri Cosmice a Timpului, Kali.

Acest sistem are la bază ideea că drumul pe care fiinţa umană îl urmează pentru a ajunge la Dumnezeu prezintă anumite etape (trepte). Fiecare etapă este prezidată de un anumit aspect al Divinului, deşi Divinul este prezent de-a lungul întregii Căi. Sistemul Krama este bazat pe conceptul de Shakti ca supremă energie creatoare a lui Shiva. Aici Shakti este prezentă în aspectul de succesiune şi timp, faţetă care este chiar Marea Putere Cosmică a Timpului şi Eternităţii Kali. În acest sistem, Kali nu este doar una din cele 10 Mari Puteri Cosmice, ci este identificată cu însăşi Parashakti, Suprema Putere Divină.

Sistemul Krama este atribuit iniţial căii shaktopaia şi celor 12 kali-uri. Cele 12 kali-uri sunt cele 12 etape succesive ale oricărui act cognitiv. De exemplu, dacă priveşti un vas de lut, percepţia călătoreşte de la gândul tău până la locul vasului şi apoi se reîntoarce de la locul vasului la gândul tău, dându-ţi senzaţia prin care tu percepi vasul. Tu nu percepi vasul ca fiind în acel loc unde este vasul, tu îl percepi în mintea ta. Percepţia ta s-a deplasat din interior până la vas şi s-a reîntors de la vas în gândul tău. Şi aceste mişcări sunt distribuite în 12 moduri, precum cele 12 kali-uri din sistemul Krama.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More