Kremlinul – Marele alibi cretin al elitelor luate prin surprindere
„De la «vestele galbene» din Franța, până la Brexit și alegerea lui Trump, hackerii ruși au devenit acum sperietoarea perfectă pentru orice lucru neașteptat. Este asemeni teoriilor conspirației privind aselenizarea, iar în acest fel continuăm să ignorăm realitatea”, scrie Fulvio Scaglione pentru site-ul italian Linkiesta.
„Este atât de evident, încât numai nebunii nu au observat! În Franța, «vestele galbene» au luat cu asalt Palatul Elysee și au început să spargă ușile ministerelor în timpul lor liber, pentru că așa le-au spus rușii să facă. Capacitatea europenilor de a-și face rău urlând la lună în timp ce Europa arde este sublimă. De luni, Franța este șocată de demonstrații masive, nemaivăzute de 50 de ani, un soi de mai 1968 în care studenții au fost înlocuiți de mica burghezie și de pensionari, o mișcare animată de oameni care nu vor să urce la ceruri, ci vor să cumpere în continuare de la măcelărie. Și care este reacția? Le spunem că nu înțeleg nimic și că sunt niște bieți oameni săraci în simbria unui troll rus de pe Facebook.
Interesant este că această mișcare a sanculoților din mileniul trei are loc în locuri diferite, în condiții economice diferite, în culturi diferite, dar peste tot se produce după provocarea hackerilor ruși. Brexitul din Marea Britanie? A fost Putin. S-a revoltat Catalonia? Vedeți că sunt hackerii ruși. S-a născut în Italia o mișcare populistă? Este Kremlinul. L-au ales pe Donald Trump în SUA? Este Russiagate. Acum, în Franța, nu-i mai pot controla pe cei ce fac parte din a treia generație neintegrată din suburbii. Din nou, este invocat pericolul rus. Mulțumim lui Dumnezeu că naționaliștii suveraniști și populiști care guvernează la Varșovia îi detestă pe ruși și Rusia, pentru că altfel ar trebui să repetăm acest nonsens și în cazul Poloniei.
Este foarte greu de reparat o ruptură majoră în canavaua societății. Sunt rupturi datorate dificultăților economice, dar și rupturi produse de criza de încredere care afectează atât politica tradițională (cazul Angelei Merkel), cât și politica tânără și oarecum lipsită de scrupule a lui Emmanuel Macron. Apare o uzură generată de nevoia confirmării identității într-o lume ce suferă schimbări nebune, plină de teamă, așa cum o arată obsesia legată de imigranți. Și mai intervine apoi uzura unei societăți îmbătrânite (vârsta medie în Italia este de 45 de ani, în Germania de 46,3 ani, în SUA de 37,7 ani, iar in Niger de 15 ani), care se simte slăbită atunci când este lovită de ramolisment și proastă dispoziție.
De aceea este tristă această căutare a unui țap ispășitor care ne face să credem că fără hackerii ruși ne-ar fi mult mai bine. Sau poate nu sunt hackerii, ci sunt reptilienii, Google, veganii. Până la urmă, care ar fi diferența?
Istoria hackerilor ruși care manipulează «vestele galbene» pleacă din două surse. Prima este ziarul britanic The Times, care a reluat un studiu al companiei de securitate cibernetică și marketing pentru social media New Knowledge. Este o companie implicată în mai multe jocuri electorale. The New York Times și The Washington Post au influențat alegerea democratului Doug Jones, în Alabama, în 2017, la câteva mii de voturi diferență de rivalul republican. Șeful New Knowledge a inițiat atunci o campanie pentru a induce ideea că rivalul republican a fost sprijinit de trolli ruși.
A doua sursă este Alliance for Securing Democracy, care a fost preluată de Bloomberg. Este o organizație condusă de John Podesta (fostul șef al campaniei prezidențiale a lui Hillary Clinton), Toomas Ilves (fost președinte al Estoniei, prim ministru și ministru de Externe și ambasador în SUA), Bill Kristol (oficial în administrația George W. Bush, exponent al proiectului American New Century, o platformă neoconservatoare), Mike Chertoff (ministru de Interne în administrația George W. Bush și un artizan al Patriot Act), alături de mai mulți membri ai serviciilor secrete americane.
Din fericire, mai mulți intelectuali francezi au respins aceste acuzații și le-au trimis înapoi expeditorilor. Însă acum am un dubiu. Mie îmi plac «vestele galbene», ce să însemne asta? Poate că sunt un troll al lui Putin și nu mi-am dat seama?!”
Citiți și:
Americanii se fac din nou de râs, aruncând în pripă o eroare din sistemul energetic national în cârca hackerilor ruși
Tema propagandei ruseşti – baros pentru zdrobirea libertăţii de exprimare și negarea realităţilor brutale
yogaesoteric
26 februarie 2019