La ce asistăm în prezent? Manufacturarea „noii realități” totalitare

Fabricarea „realităţii” (nou-normale)

Obiectivul final al oricărui sistem totalitar este de a întemeia un control complet asupra societății și al fiecărui individ din cadrul acesteia pentru a atinge uniformitatea ideologică și a elimina orice abatere de la aceasta. Acest obiectiv nu poate fi atins niciodată, bineînţeles, dar este rațiunea de a fi a tuturor sistemelor totalitare, indiferent de formele pe care le iau şi de ideologiile pe care le adoptă. Fie că îmbrăcaţi totalitarismul în uniforme naziste create de Hugo Boss, în costume Mao sau în măști de față cu aspect medical, intenţia sa de bază rămâne aceeași: să refacă lumea după chipul său paranoic… să înlocuiască realitatea cu propria „realitate”.

Suntem, în prezent, chiar în mijlocul acestui proces, motiv pentru care totul pare atât de teribil de nebunesc. Clasele conducătoare capitaliste globale implementează o nouă ideologie oficială, cu alte cuvinte, o nouă „realitate”. Asta este ideologia oficială. Este mai mult decât un simplu set de convingeri. Oricine poate avea orice convingeri vrea. Convingerile dvs. personale nu constituie „realitate”. Pentru a vă transforma convingerile în „realitate” este necesar să aveți puterea de a le impune societății. Aveți nevoie de puterea poliției, a armatei, a mass-media, a „experților” științifici, a mediului academic, a industriei culturii, a întregii mașini de fabricat ideologie.

Nu e nimic subtil în acest proces. Dezafectarea unei „realități” și înlocuirea ei cu o alta este o afacere dură. Societățile se obișnuiesc cu „realitățile” lor. Nu le cedăm de bunăvoie sau cu uşurinţă. În mod normal, ceea ce este necesar pentru a ne determina să facem asta este o criză, un război, o stare de urgență sau… ştiţi voi, o pandemie mondială mortală.

În timpul trecerii de la „realitatea” veche la „realitatea” nouă, societatea este sfâșiată. Vechea „realitate” este demontată, iar cea nouă nu și-a intrat încă în rol. Se simte ca o nebunie și, într-un fel, este. Pentru o vreme, societatea este împărțită în două, pe măsură ce cele două „realități” se luptă pentru stăpânire. „Realitatea” fiind ceea ce este (respectiv monolitică), lupta este până la moarte. În cele din urmă, o singură „realitate” poate domina.

Aceasta este perioada crucială pentru mișcarea totalitară. Are nevoie să anuleze vechea „realitate” pentru a o implementa pe cea nouă și nu poate face asta folosindu-se de rațiune și de date certe, așa că trebuie să o facă prin frică și forță brută. E nevoie să terorizeze majoritatea societății într-o stare de isterie de masă lipsită de rațiune care poate fi direcționată împotriva celor care rezistă noii „realități”. Nu este vorba de a influenţa sau a convinge oamenii să accepte noua „realitate”. Seamănă mai mult cu modul în care se mână o turmă de vite. E nevoie să le sperii suficient pentru a o pune în mișcare, apoi le conduci oriunde vrei tu să meargă. Vitele nu știu și nu înțeleg unde se duc. Ele reacționează pur şi simplu la un stimul fizic. Datele certe și rațiunea nu au nicio legătură cu treaba asta.

Și acest fapt este ceea ce a fost atât de uimitor de frustrant pentru aceia dintre noi care se opun desfăşurării „Noului Normal”, fie că e vorba despre a da în vileag narațiunea oficială covid-19 sau „Russiagate” sau „Atacul asupra Capitoliului” sau orice alt element al noii ideologii oficiale. (Și da, totul este o singură ideologie, nu „comunism” sau „fascism” sau orice altă nostalgie, ci ideologia sistemului care ne conduce în fapt, capitalismul supranațional global. Trăim în primul sistem hegemonic cu adevărat global din istoria omenirii. Am trăit sub el în ultimii 30 de ani. Dacă sunteți sensibil la termenul „capitalism global”, numiți-l „globalism” sau „capitalism crony” sau „corporatism” sau orice alt nume vreţi. Oricum îl numiți, a devenit sistemul ideologic global hegemonic de neegalat odată cu prăbuşirea URSS din 1990. Da, există mici grupări de rezistență internă, dar nu are adversari externi, astfel încât progresul său către o structură totalitară mai făţişă este logic și complet previzibil.) Oricum, ceea ce a fost atât de teribil de frustrant este că mulți dintre noi am acţionat sub iluzia că suntem angajați într-un argument rațional asupra faptelor (de exemplu, datele legate de Russiagate, Literal-Hitlergate, 11 septembrie, armele de distrugere în masă ale lui Saddam, atacul asupra oraşului Douma, „insurecția” din 6 ianuarie, narațiunea oficială covid etc.). Dar realitatea nu este deloc aşa. Faptele nu înseamnă absolut nimic pentru adepții sistemelor totalitare.

Puteți arăta nou-normalilor faptele certe oricât vreţi voi. Puteți să le arătați fotografiile false cu oamenii morți pe stradă în China în martie 2020. Puteți să le arătați ratele de mortalitate fals proiectate. Le puteți explica modul în care funcționează testele PCR false, cum cei sănătoși erau considerați „cazuri” medicale. Le puteți arăta toate studiile privind ineficiența măștilor. Le puteți explica cifrele false despre „spitalizări” și „decese”, le puteți trimite articole despre „spitalele de urgență” nefolosite, ratele de deces ajustate în funcție de vârstă și populație, le puteţi cita ratele de supraviețuire pentru persoanele sub 70 de ani, pericolele și lipsa de sens în a „vaccina” copiii. Nimic din toate astea nu vor modifica absolut nimic.

Sau, dacă ați înghiţit narațiunea covid-19, dar nu v-ați abandonat complet facultățile critice, puteți face ceea ce Glenn Greenwald a făcut recent. Puteți demonstra cum mass-media corporatistă a mințit intenționat, iar şi iar, pentru a isteriza masele pe ideea de „terorism intern”. Le puteți arăta oamenilor videoclipuri cu „teroriștii domestici violenți” care intră calm în clădirea Capitolului într-un singur şir, ca un grup de liceeni în excursie, după ce au fost lăsați să intre de către paza Capitoliului. Puteți dezminți infama „ucidere cu stingătorul” a lui Brian Sicknik, care nu s-a petrecut niciodată. Puteți sublinia că această convingere că cele câteva sute de oameni neînarmați care au alergat prin Capitoliu se califică drept „insurecție” sau „tentativă de lovitură de stat” sau „terorism intern” este delirantă până la punctul de a fi literalmente nebunească. Nici aceasta nu va face nici cea mai mică diferență.

Aș putea continua și sunt sigur că o voi face, pe măsură ce ideologia „Nou-normalului” va deveni noua noastră „realitate” în următorii câțiva ani. Ideea mea în acest moment este că aceasta nu este o dispută. Clasele dominante global-capitaliste, liderii guvernamentali, mass-media corporatistă și masele Noului Normal pe care le-au manipulat nu discută cu noi. Ei ştiu faptele. Știu că faptele le contrazic narațiunile. Nu le pasă. Nu au nevoie să le pese. Pentru că nu este vorba despre fapte. Este vorba despre putere.

Nu spun că faptele nu contează. Bineînțeles că ele contează. Contează pentru noi. Hai să recunoaștem ce este asta. Nu este o dezbatere sau o căutare a adevărului. Nou-normalii descompun o „realitate” și o înlocuiesc cu o „realitate” nouă. (Da, știu că realitatea există într-un sens ontologic fundamental, dar nu aceasta este „realitatea” despre care vorbesc aici, așa că vă rog să nu-mi trimiteți e-mailuri furioase dezlănţuindu-vă împotriva lui Foucault și postmodernismului.)

Presiunea de a ne conforma noii „realități” este deja intensă și se va înrăutăți odată ce permisele de vaccinare, purtarea măștii în public, blocările periodice etc. devin normalizate. Cei care nu se conformează vor fi demonizați sistematic, ostracizaţi social și/sau profesional, segregați și pedepsiți în alte privinţe. Opiniile noastre vor fi cenzurate. Vom fi „anulați”, scoşi de pe platformele sociale, demonizați și reduşi la tăcere în alte feluri. Opiniile noastre vor fi etichetate drept „potențial dăunătoare”. Vom fi acuzați că răspândim „dezinformare”, că suntem „extremişti de extremă dreaptă”, „rasiști”, „antisemiţi”, „teoreticieni ai conspirației”, „anti-vaxxeri”, „teroriști domestici violenți anti-global-capitalişti” sau doar diverşi „hărțuitori sexuali” sau orice cred ei că ne va dăuna cel mai mult.

Aceasta se va petrece atât în sfera publică, cât și în cea personală. Nu doar guvernele, mass-media și corporațiile, ci colegii, prietenii și familia dvs. vor face la fel. Străinii din magazine și restaurante vor face aceasta. Majoritatea nu o vor face conștient. Vor face aceasta pentru că neconformitatea voastră reprezintă o amenințare existențială pentru ei… o negare a noii lor „realități” și o amintire a realității pe care au cedat-o pentru a rămâne o persoană „normală” și a evita pedepsele descrise mai sus.

Nu este nimic nou, evident. Acesta este modul în care „realitatea” este fabricată, nu numai în sistemele totalitare, ci în fiecare sistem social organizat. Cei de la putere instrumentalizează masele pentru a impune acceptarea ideologiei lor oficiale. Totalitarismul este doar cea mai extremă și periculoasă formă paranoică și fanatică.

Deci, sigur, continuați să postați și să împărtășiți faptele, presupunând că le puteți trece de cenzori, dar să nu ne minţim în legătură cu aspectele cu care ne confruntăm. Nu vom trezi nou-normalii cu faptele reale. Dacă am fi putut, am fi făcut-o deja. Aceasta nu este o dezbatere civilizată despre fapte. Aceasta este o luptă. Acționează în consecință.

Autor: CJ Hopkins

Citiți și:
Paul Gottfried: Postfața volumului „Evul întunecat, noua moralitate”, de Joseph Sobran
C. J. Hopkins: „Noua Normalitate” mai poate fi încă oprită (1)

 

yogaesoteric
2 noiembrie 2021

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More