Lămâia – fruct ce ne oferă o altă perspectivă asupra vieţii


de Crenguţa Roşu

Să nu uităm că durata şi calitatea vieţii noastre depind de modul în care noi alegem să trăim.

Cercetările actuale ale numeroşilor nutriţionişti pentru a descoperi reţete care să ţină boala şi bătrâneţea la distanţă, au concluzionat cu argumente solide că echilibrarea pH-ului organismului poate face minuni pentru sănătate.

În urma acestor cercetări a apărut aşa-numita „alimentaţie alcalină”, iniţiată de dr. Robert O. Young, nutriţionist, microbiolog şi naturopat. Iată ce afimă domnia sa: „ …Organismul uman a fost creat să aibă o compoziţie alcalină la bază, iar pentru a fi sănătoşi, trebuie să ne păstrăm această alcalinitate.” „ …toate funcţiile fiziologice, respiraţia, mişcarea, inclusiv gândirea au efect de acidifiere. Iar dacă noi nu eliminăm eficient aceşti acizi prin procesele de excreţie – transpiraţie, urinare, defecare -, acumularea lor în spaţiile interstiţiale şi în organe duce la îngrăşare, la boli şi la îmbătrânire prematură.” Recomandarea dânsului este: consumul apei alcaline şi ionizate pentru stimularea capacităţii de eliminare a toxinelor, însoţit de o dietă bazată mai mult pe fructe şi legume verzi şi în special  din categoria celor alcaline sub formă de suc sau piure în stare crudă.

Dr. Robert O. Young continuă: „ …grepfrutul, lămâia, lămâia lime sunt fructe alcaline, miraculoase în acest sens, deşi multă vreme au fost considerate acide datorită acidului citric din compoziţie. Însă ele au un conţinut redus de zaharuri şi multe săruri de potasiu în compoziţie, ceea ce le face alcaline.” 

Toate acestea explică de ce lămâia este considerată un fruct cu virtuţi surprinzătoare. S-a constat că ea distruge celulele canceroase, având un efect de 10.000 de ori mai puternică decât chimioterapia!!! Această proprietate excepţională n-a prea fost mediatizată pentru că există laboratoare interesate în fabricarea unei versiuni sintetice, care le-ar aduce imense beneficii. Mulţi cercetători au constatat efectul de reducere rapidă a chisturilor şi tumorilor prin consumul sucului proapăt de lămâie. Unii afirmă că lămâia este de mare utilitate în toate tipurile de cancer (cel de colon, de sân, de prostată, de plămân, de pancreas…enumerând doar câteva, cu ponderea cea mai amplă).

Experimentele efectuate în laborator după anii ’70, au scos la iveală faptul că lămâia este un agent antimicrobian cu spectru larg, eficient în infecţiile bacteriene şi cu ciuperci, eficace contra paraziţilor interni şi a viermilor. Are efect diuretic,  permiţând curăţirea vezicii şi a căilor urinare. Prin proprietăţile ei antiacide reduce riscul de litiază renală. Regularizează tensiunea arterială crescută, este antidepresivă, combate stress-ul şi bolile nervoase.
 
„Consumaţi lămâi şi nu veţi îmbătrâni” susţin nutriţioniştii. Conţinutul de acid citric cu efect puternic de alcalinizare a pH-ului, asigură un echilibru ionic şi hidric între membrana celulară şi spaţiul interstiţial, nepermiţând celulelor să îmbătrânească.

Invitaţia de a consuma lămâii este şi pentru de a avea o siluetă armoniasă, datorită efectului de prevenire şi combatere a obezităţii, principala modalitate prin care se realizează acest efect fiind intensificarea arderilor la nivel celular.

Un pahar de apă caldă în care am adăugat sucul de la o lămâie, consumat dimineaţa înainte de masă, ajută la intensificarea activităţii tubului digestiv şi la începerea arderilor celulare, punând astfel organismul la treabă cu mult înainte ca noi să ne fi început activitatea zilnică. Apa caldă poate fi înlocuită cu ceai negru sau verde, realizându-se astfel un efect benefic în plus, deoarece lămâia potenţează efectele antioxidante ale ceaiului. Studiile au demonstrat că adăugarea sucului de lămâie în ceaiul verde îmbunătăţeste cu 80% efectele catecinei (principalul antioxidant din ceai). Catecina, ajutată de lămâie, îşi manifestă efectul antioxidant prin neutralizarea radicalilor liberi, scăzând astfel stress-ul oxidativ.

Una dintre cele mai apreciate diete este cea cu lămâi, care nu este deloc dificilă, asociind consumul necesar de lămâi pentru obţinerea anumitor efecte în ceea ce priveşte sănătatea noastră cu un răsfăţ culinar. Această dietă se bazează atât pe efectul antilipemiant al lămâilor cât şi pe cel diuretic. Pe parcursul acestei diete e bine să avem un regim alimentar echilibrat, fără excese cantitative sau calitative. Regula este ca la fiecare masă să fie prezentă lămăia. Aceasta cură nu este în niciun caz un regim de înfometare, fiind recomandate mese care să aducă aportul alimentar necesar organismului, la ore fixe, bazate pe principii de alimentație sănătoasă. Pe durata acestei cure e bine să avem grijă să excludem din alimentaţie grăsimile saturate, zahărul alb rafinat şi, în general, toate alimentele despre care ştim că sunt duşmani ai sănătăţii, aducătoare de toxine şi generatoare de obezitate. Rezultate foarte bune s-ar obţine cu un regim lacto-vegetarian. Mesele trebuie completate de ingestia unei cantităţi importante de apă şi, bineînţeles, de cantitatea corespunzatoare de suc de lămâie.

Durata dietei este de 16 zile. Consumul de lămâi creşte progresiv, în prima zi se consumă sucul de la o lămâie, în a doua zi sucul de la două lămâi şi tot aşa până în ziua şapte când am ajungem la şapte lămâi. Apoi facem o pauză de două zile, după care o luăm în sens invers până când ajungem din nou la o lămâie. Sucul de lămâie poate fi consumat doar cu adaos de apă sau în combinaţie cu ceai sau într-o limonadă specială (aceasta se prepară prin adăugarea la un pahar de apă plată a 2 linguri de suc de lămâie, puţină scorţişoară şi puţină boia iute).

Lămâia lime spre deosebire de lămâia galbenă este mai aromată şi mai dulce, conţine o cantitate mai mare de calciu şi fosfor, dar este mai puţin bogată în vitamina C. Acest fruct se înscrie cu uşurinţă în lista alimentelor recomandate în dieta-tratament pentru dezechilibrele digestive.

Acidul citric din lime are o reacţie alcalină în tractul gastrointestinal, fiind capabil să diminueze simptomele de ulcer peptic, iar sucul de lime diluat cu apă călduţă este benefic în prevenirea şi tratarea constipaţiei, cistitei şi diminuează fragilitatea oaselor. Este recomandată şi pentru menţinerea unei bune sănătăţi a dinţilor: previne căderea lor, cariile dentare, şi sângerarea gingiilor.

Am expus aici doar câteva din virtuţile acestui fruct special, care prezintă şi una din cele mai proaspete, energizante şi flexibile arome. Ea deţine calitatea de a purifica şi de a intensifica aromele cu care se combină. Că este galbenă sau lime, lămâia este un aliment complex, necesar pentru menținerea unei bune stări de sănătate. În acest scop, ar trebui să consumăm zilnic cel puţin un sfert de lămâie.
 
 

Citiţi şi:

Cerealele, un aliment universal

Fructul de avocado, unul dintre cele mai sănătoase şi delicioase alimente

yogaesoteric
18 iunie 2012

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More