Leacuri contra psoriazisului
Mii de români suferă de psoriazis. Boala evoluează în pusee și se caracterizează prin apariția pe piele a unor plăci roșii, cu aspect solzos, însoțite de mâncărimi. Poate să afecteze și articulațiile. Simptomele caracteristice pot fi alinate cu o dietă potrivită și cu leacuri naturiste.
Aproximativ 3% din populație suferă de psoriazis, femei și bărbați în egală măsură. Boala cronică inflamatorie se bazează pe o reacție autoimună (sistemul imunitar atacă celulele și țesuturile sănătoase din organism). Atât factorii genetici sunt responsabili de apariția ei, cât și elemente din viața de zi cu zi – stresul, anumite medicamente, infecțiile șamd. Afecțiunea nu este contagioasă.
Coada-șoricelului îndepărtează scuamele
Utilizat extern, maceratul de coada-şoricelului are efect calmant, antiinflamator şi dezinfectant în diverse afecțiuni ale pielii. Compresele cu macerat la rece sunt indicate pentru îndepărtarea scuamelor – straturile superficiale de piele care se desprind la suferinzii de psoriazis.
O lingură de plantă se lasă la macerat timp de 6 ore în 250 ml apă pură de izvor sau plată. Se strecoară şi aplică comprese pe zonele cu probleme.
Uleiul de chimen negru are efect emolient
În uz extern, uleiul de chimen negru este bun contra psoriazisului, având efect de înmuiere a pielii, ușurând îndepărtarea scuamelor și reducând senzația de mâncărime.
Se pun câteva picături pe zonele cu probleme și se masează ușor, până când uleiul intră în piele.
Nămolul sapropelic alină neplăcerile
O cură balneară cu apă sărată și nămol sapropelic, bogat în substanțe organice, reduce simptomele psoriazisului. Tratamentul constă în împachetări cu nămol și în băi cu apă sărată. Stațiunile în care se fac astfel de proceduri sunt Sovata și Techirghiol.
Brusturele, rol calmant
Taninii din compoziția rădăcinii de brusture sunt un excelent antiinflamator natural, calmează iritațiile locale și mâncărimile.
Se prepară macerat la rece astfel: 2-3 linguri de rădăcină mărunțită fin se lasă la macerat timp de 6-8 ore în 500 ml apă, apoi se strecoară. Lichidul astfel obținut se folosește sub formă de comprese aplicate pe zonele cu probleme, când boala are pusee – dar fără a depăși 8 zile de tratament.
În uz intern, cura cu brusture are rol depurativ. Se beau zilnic 2-3 căni de macerat, obținut astfel: 1-2 lingurițe de rădăcină mărunțită fin se lasă la macerat timp de 6-8 ore în 250 ml apă pură de izvor sau plată.
Cură cu uleiuri esențiale
O rețetă de leac este următoarea: în 10 ml ulei vegetal de jojoba se amestecă o picătură de ulei esențial de arbore de ceai și o picătură de ulei esențial de cedru. Amestecul se aplică pe zonele cu probleme.
Un alt remediu se obține din: 40 de picături de ulei de arbore de ceai, 20 de picături de ulei de lavandă pură, 20 de picături de ulei de cedru și 40 de picături de extract uleios de gălbenele. Totul se combină cu 100 ml de ulei de jojoba. Remediul se aplică în fiecare seară, evitând mucoasele.
Sfat
Înainte de a folosi pe piele uleiuri esențiale, este necesar să testați dacă sunteți alergic la vreuna din componente. Aplicați o cantitate foarte mică de ulei în pliul brațului și urmăriți dacă se produc reacții alergice (roșeață, iritație). Dacă nu apar manifestări neplăcute, puteți recurge la aplicarea uleiului pe zonele afectate.
Citiți și:
Ştiaţi că scorţişoara face minuni pentru îngrijirea pielii?
ARGILA – pământ miraculos
yogaesoteric
19 ianuarie 2019
Also available in: Français