Oamenii de știință au descoperit un nou organ în interiorul trupului uman. Acesta ar putea explica existența limfei

 

Deși ne-am aștepta ca anatomia umană să nu mai aibă secrete, în mod surprinzător, o echipă de cercetători susține că a descoperit accidental un organ complet nou în trupul uman. Noua structură ar putea explica sursa limfei, fluidul esențial pentru funcționarea sistemului nostru imunitar. Ca atare, această rețea sau structură de canale pline cu lichid ar putea juca un rol semnificativ în menținerea sănătății noastre, precum și în propagarea bolilor.

Țesutul interstițial care înconjoară plămânii, tractul digestiv și chiar pielea noastră nu este dur și dens, ci în realitate este plin de spații umplute cu lichid limfatic. Oamenii de știință aveau cunoștințe despre țesutul interstițial, însă descoperirile recente pun într-o nouă lumină acest țesut, conferindu-i calitatea de organ. Calitatea de a fi un organ îi conferă tocmai structura și funcția unitară pe care o are.

Pielea noastră reprezintă aproximativ 16% din masa trupului, fiind considerată în prezent cel mai mare organ. Cel puțin până acum. Dacă și studiile ulterioare vor confirma faptul că interstițiul este într-adevăr un organ, acesta este mult mai mare decât pielea, fiind estimat la 20% din volumul trupului.

Descoperirea a fost efectuată cu ajutorul unei tehnici denumită endomicroscopie laser confocală. Pentru stabilirea veridicității sale, au fost prelevate probe de țesuturi vii din conductele biliare umane de la 13 pacienți supuși intervențiilor chirurgicale pancreatice.

Citiți și:

Au fost descoperite primele dovezi ale existenţei unui sistem de «curăţare» a creierului

Pancreasul – o nouă redută cucerită de cercetătorii români

 

yogaesoteric
19 ianuarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More