Leana Wen – Despre imunitatea naturală și vaccinarea obligatorie anti-covid-19

Un bun prieten, profesor la o prestigioasă facultate de farmacie din Elveția și cercetător de top în industria farmaceutică, mi-a semnalat un editorial publicat pe 18 decembrie 2022 în The Washington Post de Leana Wen. Este un articol interesant datorită ziarului, autoarei și conținutului. The Washington Post este o publicație apropiată de Partidul Democrat, care a susținut cu fervoare măsurile restrictive luate de autorități în timpul pandemiei, criticând cu vehemență pe cei care aveau o altă opinie. Deci nu poate fi bănuit de „anti vaccinism” sau „conspiraționism”.

Prof. univ. dr. Leana Sheryle Wen (născută Wen Linyan, la 27 ianuarie 1983) este un medic american, care a practicat medicina de urgență la Brigham la „Women’s Hospital” și „Massachusetts General Hospital”, apoi la Universitatea George Washington, unde a fost, de asemenea, profesor la Școala de Medicină și Științe ale Sănătății și profesor în politici de sănătate la Școala de Sănătate Publică a Institutului Milken. A fost comisar pentru sănătate pentru orașul Baltimore sub doi primari. A demisionat din această funcție când a fost numită șefa Federației Planned Parenthood din America. A fost primul medic care a fost președinte al organizației în aproape 50 de ani. Este autoarea cărților When Doctors Don’t Listen (Când doctorii nu ascultă), How to Avoid Misdiagnoses and Unnecessary Tests (Cum să evitați diagnosticele greșite și testele inutile) și Lifelines, A Doctor’s Journey in the Fight for Public Health (Traiectorii de viață, Călătoria unui medic în lupta pentru sănătate publică).

În mai 2020, Leana Wen a devenit editorialist pentru The Washington Post și analist medical pentru CNN, concentrându-se pe politicile de sănătate și sănătatea publică. Ea scrie o rubrică săptămânală și un buletin informativ săptămânal numit „The Checkup with Dr. Wen” (Controlul cu dr. Wen). În timpul pandemiei de covid-19 și a focarului de variolă a maimuței din 2022, a fost una dintre importantele comunicatoare de sănătate publică, susținând măsurile restrictive. Wen a depus mărturie de patru ori în fața Congresului în timpul pandemiei de covid-19, inclusiv de două ori în fața Subcomitetului Special pentru Criza Coronavirus. Opiniile lui Wen asupra pandemiei de covid-19 au stârnit controverse. Deci nici ea nu poate fi bănuită de „anti-vaccinism” sau „conspiraționism”.

Pentru a nu fi acuzat de selecție subiectivă și arbritară, redau în întregime articolul (fără a interveni în text), precizând că el a fost determinat de dezbaterile privind decizia de a nu mai vaccina obligatoriu militarii.

Iată traducerea acestui articol:

Opinie. Un compromis cu privire la obligativitatea vaccinării anti-covid a militarilor

de Leana S. Wen

Mulți cititori au fost în dezacord vehement cu recenta poziție din rubrica mea în favoarea încheierii vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului, în armată. După cum susțin ei, există o diferență cheie între armată și toți ceilalți: pregătirea militarilor este o chestiune de securitate națională și chiar și o mică reducere a infecțiilor sau a bolilor severe justifică o obligativitate. Acesta este un punct de vedere excelent și m-a determinat să-mi reconsider parțial poziția. Dar ar putea exista un compromis: mențineți obligativitatea în vigoare, în timp ce creați posibilitatea de a renunța pentru cei care au contractat deja covid-19.

Într-un fel, această dezbatere este oarecum discutabilă. Recent, Senatul a votat cu 83-11 în favoarea reautorizării bugetului apărării, care include abrogarea obligativității vaccinării. Deci, indiferent dacă Pentagonului îi place sau nu, aproape sigur va dispărea. Cu toate acestea, sper că propunerea de aici ar putea modifica modul în care oamenii gândesc despre vaccinurile împotriva coronavirusului.

Este esențial să discutăm despre imunitatea împotriva infecțiilor, deoarece cercetările arată că imunitatea naturală oferă o protecție excelentă împotriva covid. Un studiu al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că persoanele vaccinate, care nu au avut niciodată covid aveau șanse de cel puțin trei ori mai mari de a fi infectate decât persoanele nevaccinate cu infecție anterioară[2].

Un studiu publicat în Lancet a constatat că cei care au fost vaccinați, dar care nu au avut niciodată covid au avut de patru ori mai multe șanse de a avea o boală severă care a dus la spitalizare sau deces, în comparație cu cei nevaccinați care s-au recuperat[3].

Protecția imunității naturale scade, de asemenea, într-un ritm mai lent decât în urma vaccinării. Un studiu israelian amplu publicat recent în New England Journal of Medicine a comparat două grupuri de oameni: unul care fusese vaccinat și nu a avut covid înainte și altul care nu a primit niciodată vaccinuri, dar s-a recuperat recent de covid. Rezultatele sunt izbitoare: la două luni după vaccinări, membrii primului grup au avut de două ori mai multe infecții decât al doilea. Și după șase luni, rata de infecție a primului grup a fost de aproape trei ori mai mare decât a celui de-al doilea[4].

O doză de rapel actualizată ar putea crește temporar eficacitatea, dar Pentagonul nu o cere. Obligativitatea existentă este pentru primele două doze, pe care probabil că majoritatea membrilor serviciului le-au primit cu un an și jumătate în urmă. Dacă atât au primit acele persoane, aproape sigur că sunt mai puțin protejate de covid decât persoanele care au avut virusul.

Cine constituie majoritatea celor nevaccinați?

Potrivit unei analize CDC, peste 90% dintre adolescenți au contractat virusul. Dintre cei 8.000 de soldați, care au fost dați afară din armată, pentru că nu s-au vaccinat împotriva covid, marea majoritate s-au recuperat probabil de coronavirus și au o protecție mai bună decât cei care nu au fost niciodată infectați și care au primit cele două vaccinuri necesare, dar cărora li se permite să continue să servească[5].

Pentru a fi clar, vaccinarea este încă o modalitate mult mai sigură de a dezvolta imunitatea. Nu aș încuraja niciodată „petrecerile cu varicelă” pentru covid. (De fapt, am avertizat în mod explicit împotriva expunerii în mod intenționat a oamenilor). Dar asta nu înseamnă că ar fi cazul să negăm existența imunității naturale. Dacă scopul este de a asigura un nivel ridicat de protecție în rândul trupelor, atunci testați pentru infecția anterioară. Există un precedent pentru aceasta; recruții pot fi scutiți de la vaccinarea împotriva varicelei și rujeolei dacă un test de sânge demonstrează că s-au vindecat de aceste boli.

Cu toate acestea, unii critici se vor întreba de ce ar fi indicat să existe excepții. Care este dezavantajul de a cere ca toată lumea să fie vaccinată? Și dacă boosterele oferă o protecție temporară împotriva infecției, de ce să nu se facă așa cum au sugerat unii cititori și să se vaccineze toate trupele la fiecare trei luni?

Pe lângă dificultatea logistică a unor astfel de inoculări frecvente, este necesar să fim sinceri, să recunoaștem că aproape fiecare intervenție are un anumit risc, iar vaccinul împotriva coronavirusului nu este diferit. Cel mai semnificativ risc este miocardita, o inflamație a mușchiului inimii, care apare cel mai frecvent la bărbații tineri. CDC citează o rată de 39 de cazuri de miocardită la 1 milion de doze administrate la bărbați între 18 și 24 de ani. Unele studii au găsit o rată mult mai mare; o mare bază de date canadiană a raportat că în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani care au primit a doua doză de vaccin Moderna, rata de miocardită a fost de 22 pentru fiecare 100.000 de doze[6].

În timp ce majoritatea cazurilor de miocardită asociată vaccinului se rezolvă fără consecințe pe termen lung, unele persoane se îmbolnăvesc foarte mult și necesită terapie intensivă. În cazurile ușoare, mușchiul inimii are nevoie de luni de zile să se vindece. Cei care pledează în favoarea obligativității pentru că mențin armata operațională este necesar să recunoască faptul că efectele secundare ale vaccinului împotriva coronavirusului pot afecta și membrii serviciului.

De aceea, în acest moment al pandemiei, vaccinarea împotriva coronavirusului nu ar fi indicat să fie o recomandare universală. Există persoane, cum ar fi persoanele în vârstă, care sunt în mod clar mai bine protejate cu rapeluri regulate. Oamenii tineri, în general sănătoși, care nu au fost niciodată infectați cu covid, ar beneficia probabil de primele două injecții. Pentru acest grup, am putut înțelege o atare cerință pentru armată.

Dar pentru cei cu infecție anterioară documentată, nu sunt convinsă că obligativitatea vaccinării îi face pe ei – sau pe alții din jurul lor – mai siguri. Și de aceea, în ciuda tuturor indignărilor de ambele părți, abrogarea obligativității ar avea o mică influență în lupta împotriva covidului sau asupra pregătirii forțelor noastre armate.

Autor: Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae

Note:
[1] http://www.washingtonpost.com/opinions/2022/12/18/military-vaccine-mandate-covid-natural-immunity/
[2] https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7104e1.htm?s_cid=mm7104e1_w
[3] https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(22)00287-7/fulltext
[4] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2118946
[5] https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#datatracker/#pediatric-seroprevalence
[6] https://www.nytimes.com/2022/12/15/opinion/covid-vaccines-military nationalsecurity.html?searchResultPosition=5 și https://www.cmaj.ca/content/194/45/E1529

Citiți și:
Analist medical CNN, care a vrut interzicerea persoanelor nevaccinate din societate și forțarea copiilor să poarte măști, dezvăluie că masca a afectat sever sănătatea fiului ei
Prof. dr. Vasile Astărăstoae: Vaccinarea obligatorie anti-covid-19. O perspectivă etică

 

yogaesoteric
16 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More