Lecția de prosteală pe care Olanda o predă României! Olandezii vor să vindem tot, în timp ce ei își protejează prin lege companiile vitale

„Preluările ostile pot slăbi ecosistemul inovației în Olanda și pot duce la riscuri la adresa securității naționale”

Opoziția Olandei față de România când vine vorba de Schengen este arhicunoscută. După ce francezii s-au domolit, olandezii au rămas cei mai vocali din UE în privința aderării României la spațiul Schengen. Mai mult, în ultima vreme, Olanda a devenit vârf de lance în plutonul statelor occidentale care ne pun la zid că nu respectăm statul de drept. Și, în vreme ce reprezentanții statului olandez au grijă ca statul român să pună pe tavă investitorilor străini tot ce nu a rămas neprivatizat, dând lecții de democrație, guvernul olandez își apără, strategic companiile din domenii vitale.

Se pare însă că, la el acasă, guvernul olandez nu face tocmai ceea ce le cere țărilor din Estul UE să facă. Ministrul olandez pentru Afaceri Economice a început să promoveze o agendă protecționistă, urmărind blocarea preluării de către acționari străini a companiilor olandeze.

În luna iulie, ministrul Henk Kamp (în funcție începând din 2012, membru al Partidului pentru Libertate și Democrație, promotor al doctrinei economice liberale) a trimis parlamentarilor o scrisoare care a înfuriat fondurile de investiții.

Guvernul olandez dorește să blocheze preluările ostile ale acțiunilor olandeze, să introducă o perioadă tranzitorie de un an de la înregistrarea unei asemenea tentative, perioadă în care statul va interzice acționarilor să schimbe structura consiliilor de administrație, politica de plăți a companiilor și să aprobe eventuale fuziuni sau achiziții. „Preluările ostile pot duce la pierderea activităților de cercetare și dezvoltare, pot slăbi ecosistemul inovației în Olanda și chiar pot duce la riscuri la adresa securității naționale”, arată ministrul în scrisoarea trimisă deputaților și citată de Financial Times.

Iar unele companii de management al fondurilor, precum Schroders sau Franklin Templeton (care administrează Fondul Proprietatea în România), au sărit ca arse și au făcut apel ca guvernul să renunțe la asemenea planuri, considerate protecționiste.

„Ideile legislative sunt tot mai suprarealiste. Politicienii vor să pună bariere. Este oribil. Mă simt rușinat că sunt olandez. Perioada aceea de un an este revoltătoare”, a declarat pentru Financial Times, un investitor olandez, sub condiția anonimatului.

Criticile acestea par să nu schimbe nimic, mai cu seamă că vin la scurt timp după încercarea de preluare a concernului anglo-olandez Unilever de către americanii de la HeinzKraft, refuzați de olandezi. În plus, parlamentarii olandezi au votat de curând în favoarea unor legi care să protejeze companiile autohtone din domenii socotite vitale: infrastructură, IT, telecomunicații și apărare.

Citiţi şi:
La noi, ca la nimeni! Germania are restricții pentru străinii care cumpără teren agricol – statul controlează și suprafețele și prețul de vânzare!
România, jefuită: Cum a ajuns Masivul Retezat în proprietatea austriecilor de la Schweighofer, care acum au început defrișările
Îngrozitor și șocant: Jefuirea actuală a poporului român în cifre!

yogaesoteric
30 septembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More