Lecția exemplară pe care o dă Islanda pentru SUA și Europa
Un tribunal din Reykjavík a trimis după gratii, la sfârșitul lunii octombrie, alți cinci bancheri, acuzați că au contribuit la marele colaps al economiei, din 2008. O dată cu ei, numărul bacherilor condamnați la pușcărie în această țară a ajuns la 26.
Majoritatea celor ajunși după gratii în urma crizei care a afectat Islanda în urmă cu 7 ani sunt CEO ai unor importante instituții financare, și nicidecum simpli funcționari, relatează Iceland Magazine. Împreună, cei 26 de bancheri au fost condamnați la un total de 74 de ani de închisoare.
Cei cinci bancheri de top din cele mai mari două bănci din Islanda, Landsbankinn si Kaupthing, au fost găsiți vinovați de deturnare de fonduri, manipularea pieței și de încălcarea obligațiilor fiduciare. Deși pedeapsa maximă în Islanda pentru infracțiuni financiare actualmente se ridică la maximum șase ani, Curtea Supremă de Justiție se află în prezent în discuţii pentru a extinde limita.
Cele mai mari bănci islandeze, Landesbanki, Kaupthing şi Glitnir, s-au prăbuşit în octombrie 2008 declanşând o criză economică de proporţii, ale cărei efecte se simt încă în Islanda. Când au căzut, cele trei bănci aveau active de zece ori mai mari decât PIB-ul ţării.
Spre deosebire de alte state din UE sau de America, islandezii n-au încercat niciodată să-și „salveze” băncile, acordându-le ajutoare financiare. Cele trei bănci falimentare nu au fost recapitalizate. Toți creditorii, inclusiv cei străini, au fost expuși fără milă să suporte consecințele falimentului.
Citiți și:
Islanda aruncă la gunoi guvernul corupt şi apoi arestează toţi bancherii supuşi familiei Rothschild
Avertisment din America: Sistemul financiar a intrat în faza terminală
În special pentru bunăstarea celor puţini şi bogaţi, ţările se îndatorează tot mai mult
yogaesoteric
17 decembrie 2015