Legătura dintre iubire şi limfocitele T, celulele care distrug tumorile şi viruşii

 

Psihologii au constatat că mulţi dintre noi preferă sentimentele nefaste, lăsându-se de multe ori pradă urii, deşi nu au motive reale să facă aceasta.

În spatele urii stau fricile şi programările, multe dintre ele fiind transmise de familie şi societate. Când vorbesc de dorinţa de a urî pe cineva, psihologii au stabilit că, de multe ori, aceasta este „împrumutatăˮ de la familie, anturaj sau societate. Prin urmare, primul pas pe care fiecare dintre noi este necesar să îl facă este să se autoanalizeze pentru a descoperi sursa acestui impuls extrem de nociv.

„Este foarte important să înţelegem care sunt motivaţiile interne ale fiecăruia dintre noi şi preferinţele preluate din exterior. De cele mai multe ori, multe persoane nu îşi cunosc propriile preferinţe. Le preiau pur şi simplu şi peste ani constată că s-au schimbat în cu totul alte persoane decât cele care şi-ar fi dorit să fie,ˮ explică psihologul Stelian Chivu.

Ura se manifestă în diferite forme, cu diferite intensităţi şi pornind de la programe lăuntrice diferite la fiecare dintre noi, iar ea porneşte de la incompatibilitatea unei persoane cu alţi indivizi cu care interacţionează, spun specialiştii.

„Când mă întâlnesc cu o persoană şi instantaneu se declanşează în mine un program de ură, este necesar să înţeleg că această stare este, de fapt, în interiorul meu, iar persoana faţă de care am această reacţie nu face altceva decât să îmi arate că am o ură nevindecată. Cel care urăşte, va fi urât, la rândul lui. Este o lege a rezonanţei. Iată cât de important este să te cunoşti,ˮ punctează Stelian Chivu.

Ura atrage dorinţa de răzbunare. Problema cu ura este că va atrage întotdeauna şi alte programe nefaste, distructive, iar în multe cazuri va împinge persoana care se lasă pradă acestei stări către răzbunare. Cine urăşte, va fi şi gelos, şi invidios pe alte peroane. Învăţăm să urâm de la societate, de la şcoală şi din familie, dar şi din anumite cărţi şi filme, şi tocmai de aceea este foarte important să analizăm întotdeauna ce preluăm din exterior.

„Există situaţii în care unele persoane au senzaţia că ura le face bine pentru că apare acel gen de satisfacţie dat de energia superiorităţii. Din punct de vedere psihologic, o persoană care se răzbună, se descarcă, de fapt, de energia nefastă acumulată şi asta îi dă atunci o senzaţie de uşurare. Ce este necesar să se ştie este că atunci când nu este controlată, ura se poate chiar manifesta ca un viciu. Ea poate deveni chiar un reflex necondiţionat, adică să urăşti instantaneu pe cineva, deşi abia l-ai cunoscutˮ, detaliază psihologul Stelian Chivu.

În urma unor studii s-a stabilit că dacă este manifestată o perioadă mai lungă de timp, ura poate pătrunde până la nivel celular, modificând structura informaţională a ADN-ului, ceea ce va face ca organismul să producă cortizol, numit şi hormonul stresului, în loc de serotonină şi melatonină, cunoscute ca hormonii fericirii. De ştiut este că ura poate fi dobândită, de exemplu, dintr-un grup cu care relaţionăm, sau alimentată prin ştiri, filme sau tot soiul de tipare de gândire care sunt preluate din exterior.

Iubirea dezvoltă inteligenţa. În contrapondere, iubirea este o stare înaltă de conştiinţă, care ne ajută să iertăm, să ne vindecăm, să comunicăm mai bine şi chiar să ne dezvoltăm inteligenţa, conform studiilor de specialitate.

„Când o persoană iubeşte, are mult mai multe şanse să se vindece, dacă suferă de o anumită afecţiune. La nivelul glandei endocrine numite timus se va mări fluxul de sânge, aceasta producând mai multe limfocite T, care se ocupă de imunitatea organismuluiˮ, explică Stelian Chivu.

Limfocitele T sunt denumite celule T pentru că se maturizează în timus şi sunt capabile să distrugă celulele maligne, celulele infectate cu viruşi sau alte celule afectate. Se pune atunci întrebarea de ce totuşi oamenii preferă mai degrabă să urască decât să iubească? Explicaţia este simplă şi ea vine din zona psihologică. Persoanele care urăsc ajung la un moment dat să nu mai poată controla această stare, aceasta acţionând ca un gest reflex. Unii dintre noi urăsc şi pentru că au un nivel de conştiinţă scăzut.

Conştientizarea este primul pas pentru a scăpa de un sentiment atât de toxic cum este ura, urmând ca apoi să identificăm o cale, specifică fiecăruia dintre noi, pentru a scăpa de ea. Ura se localizează fizic în zona plexului solar, putând duce în timp la acţiuni necontrolate.

„În final, unul dintre cele mai importante acţiuni pe care le putem face este să înlocuim un program de ură de care am scăpat cu un program de iubire. În acest fel, la nivel mental, emoţional şi fizic vom scăpa de balastul dat de ură şi ne vom concentra pe iubire, care este vindecătoareˮ, concluzionează psihologul.


Citiți și:

Fereşte-te de invidie şi ură! 
Iubirea îşi are Binele drept principiu şi Adevărul drept ţintă 
Emoții care ne provoacă boli fizice. Somatizarea, o disfuncţie în relaţia dintre conştiinţă şi trup

 

yogaesoteric
4 iulie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More