Legislaţia antiterorism din SUA a fost votată orbeşte de parlamentarii americani

Membrii Congresului SUA nu cunoşteau conţinutul legilor votate

de Mihai Vasilescu

Mai mulţi parlamentari americani au dezvăluit faptul că membrii Congresului american au votat Patriot Act, decretul de urgenţă dat de Bush după 11 septembrie 2001, fără să li se permită să studieze conţinutul acestei legi. Votarea Patriot Act a fost organizată în timpul nopţii, într-un Congres pe jumătate gol şi panicat din cauza scrisorilor cu antrax primite mai ales de senatorii democraţi (din opoziţie). Parlamentarilor americani li s-a atras de la bun început atenţia că Bush nu tolerează niciun fel de discuţii pe tema acestei legi şi că aceasta trebuie votată ca atare, dată fiind situaţia de urgenţă.  

Pe 7 februarie 2003, o altă lege – privind creşterea siguranţei domestice (Domestic Security Enhancement Act) – a stabilit, în condiţii similare de vot, faptul că normele de urgenţă prevăzute de Patriot Act au caracter permanent. Puţinele copii ale textului acestei legi poartă ştampila „Confidenţial! Interzisă distribuţia!”.Voluntarii „Centrului pentru integritate publică” (Center For Public Integrity) au reuşit însă să facă rost de un exemplar şi l-au publicat. Conţinutul său este cu adevărat cutremurător. Vă oferim numai câteva exemple.

Secţiunea 501 prevede că orice cetăţean american poate fi tratat ca un „luptător inamic”, adică arestat şi deţinut fără proces, dacă încalcă una dintre prevederile secţiunii 802 a Patriot Act.  Secţiunea 802 din Patriot Act este cea care defineşte terorismul drept „orice act care pune în pericol viaţa umană, prin încălcarea unei legi federale a Statului”. Adică, în practică, inclusiv depăşirea vitezei legale, devine în acest context act de terorism.

Secţiunea 101 prevede ca orice individ considerat terorist (după criterii de genul celor de mai sus) este considerat „străin”, adică nu mai beneficiază de drepturile cetăţeneşti şi devine „luptător inamic”.

Lucrurile nu se limitează doar la atât. Secţiunea 201 a legii în cauză prevede că „a da orice fel de informaţii despre numele deţinuţilor din această categorie, locaţia în care sunt ţinuţi sau alte detalii privind detenţia lor reprezintă faptă penală, fie că aceste informaţii provin de la un membru al guvernului, fie că provin de la  un cetăţean obişnuit.”

Agenţii însărcinaţi cu menţinerea ordinii publice sunt imuni în faţa acuzaţiilor de violare a drepturilor civile, prevede secţiunea 312. În aceeaşi ordine de idei, reprezentanţii oficiali sunt imuni faţă de orice urmărire juridică, dacă realizează percheziţii fără mandat (secţiunea 106).

Orice activitate de culegere de informaţii, realizată de oricine, inclusiv de jurnalişti, poate fi calificată, dacă cei care gestionează starea de urgenţă consideră necesar, drept „activitate clandestină de spionaj pentru o putere străină”. (secţiunea 102)

Guvernul federal poate instaura legea marţială, fără ca Congresul să declare înainte stare de război. (secţiunea 103)

Secţiunea 109 dă undă verde pentru instaurarea unor tribunale secrete, cărora li se acordă puterea de a-i condamna pentru „dispreţ arătat curţii” pe individizii sau organizaţiile care refuză să se declare vinovaţi sau să îi acuze pe alţii.

Guvernul are puterea, dacă doreşte, să nu ţină cont de rezultatele expertizelor medico-legale. (secţiunea 127)

Citiţi şi:

Paşi siguri către domnia legii marţiale

Oficialii americani nu pot fi judecaţi pentru crime de război

yogaesoteric
30 iulie 2008

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More