… Chiar în zilele triumfului total al progresismului în SUA
Parlamentul Letoniei, Saeima, a adoptat amendamentele constituționale aduse de către partidul Alianța Națională (NA), prin care familia se va baza pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
47 de membri ai Parlamentului au votat în favoarea adoptării amendamentelor, în timp ce 25 de aleși s-au opus, scrie site-ul Skaties.lv. Pentru a fi transpuse în lege, amendamentele este necesar să treacă și de comisiile parlamentare, ceea ce pare să fie o formalitate.
Conform liderilor partidului Alianța Noastră, o astfel de modificare este necesară din cauza hotărârii Curții Constituționale din 12 noiembrie, care a stipulat că, în interpretarea actualei legi supreme, conceptul de familie include și „parteneriatele familiale de același sex”, iar statul are obligația de a le proteja și de a le susține.
Formațiunea de dreapta a considerat că această decizie este „o interpretare arbitrară a conceptului de familie, care nu corespunde cu dorința legislatorului exprimată prin felul în care este redactat articolul 110 al Constituției, nici cu înțelegerea pe care societatea letonă o are asupra familiei”, precizează sursa citată.
„Letonia este o țară democratică în care există o diversitate de vederi și respect pentru fiecare cetățean. Dar în același timp, sunt valori care au fost apropiate și sfinte pentru națiunea noastră și cultura ei, timp de sute de ani. Una dintre aceste valori este înțelesul asupra familiei, care este bazată pe mamă și tată – bărbat și femeie – împreună cu copiii lor. Până acum, un asemenea concept părea de la sine înțeles, dar a fost pus sub semnul întrebării de decizia Curții Constituționale”, a declarat liderul NA, Raivis Dzintars. În opinia sa, pentru a nu exista confuzii, articolul 110 din Constituție este bine să fie definit cât mai clar cu putință.
Proiectul supus aprobării parlamentare stipulează că statul protejează și susține căsătoria, ca uniune dintre un bărbat și o femeie, familia bazată pe căsătorie, relație de sânge sau adopție, pe drepturile părinților și copiilor, inclusiv dreptul de a crește într-o familie bazată pe o mamă (femeie) și un tată (bărbat), precum și faptul că statul va sprijini în mod deosebit copiii cu dizabilități, copiii lăsați fără susținere parentală sau victimele violenței.
În acest sens, proiectul subliniază trei posibile căi prin care este formată o familie. Prima, ca rezultat al căsniciei. Al doilea, ca rezultat al rudeniei, prin faptul că părinții – chiar necăsătoriți – au un copil. Al treilea fel este rezultatul adopției, care din punct de vedere al sistemului legal leton este comparabilă cu legătura de sânge.
Mai departe, pentru a se evita interpretările termenului „părinte”, proiectul stabilește clar dreptul copilului de a crește într-o familie, care este bazată pe o mamă (femeie) și un tată (bărbat). În cazul în care unul dintre părinți moare, nu înseamnă că familia monoparentală rezultată nu mai este familie, ci doar că părinții nu pot avea același sex.
Înțelegerea familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie este determinată de viziunea asupra lumii menționată în preambulul Constituției, de modul de viață leton și valorile creștine. Modificarea adusă Constituției va proteja și libertatea de exprimare, dat fiind că există un caz în care o platformă a refuzat publicarea apelului de protejare a familiei prin Constituție, invocându-se tocmai hotărârea din 12 noiembrie, mai sus menționată.
Cei care se opun vehement acestei hotărâri sunt, pe lângă lobby-ul LGBT, aliații lor din Parlament, respectiv alianța „Dezvoltare Pentru!”(AP). Maria Golubeva, purtător de cuvânt al AP a spus că această modificare ar diviza societatea letonă și că ar fi necesar să se implementeze „principiile dragostei”, cerând respingerea ei. În actuala formă a articolului 110 din Constituție, familia și căsătoria sunt separate, afirmându-se că „statul va proteja și va susține căsătoria – uniunea dintre un bărbat și o femeie, familia, drepturile părinților și drepturile copilului”.
Un astfel de demers de modificare a Constituției a avut loc și în România, între anii 2015 și 2016, dar inițiativa populară a Coaliției pentru Familie, sabotată în mod grosolan, nu a întrunit pragul necesar validării Referendumului prin care cetățenii au fost consultați asupra acestei modificări.
Aceste schimbări au loc în zilele în care în Statele Unite, regulamentul Camerei Reprezentanților a fost schimbat astfel încât să se interzică folosirea cuvintelor precum „mamă”, „tată” sau „fiu”, acestea fiind înlocuite cu termeni neutri.