Liderii lumii sunt antrenați să folosească «limbajul trupului» pentru a-și manipula audiența

 

Studiile psihologice au demonstrat puterea pe care o are limbajul trupului de a influența mintea. Acesta poate fi folosit pentru a transmite mesaje care impactează serios percepțiile, ideile și credințele unei persoane. Este oare de mirare că liderii lumii au fost instruiți să folosească această cunoaștere pentru a-și promova agendele de lucru și pentru a obține, prin manipulare, răspunsurile scontate din partea audienței la aparițiile lor publice?

Chiar dacă există unele diferențe culturale, multe tipuri de limbaj al trupului și de gesturi ale mâinilor sunt universale. De exemplu, mâinile încrucișate creează impresia că sunteți „închis”, sau că aveți o atitudine de autoapărare, în timp ce o poziție cu mâinile deschise arată deschiderea de a asculta cu o atitudine pozitivă.

Limbajul trupului are loc chiar și atunci când nu ne gândim la asta. Sunt mii de semne aparent nesemnificative care de fapt transmit o mare varietate de emoții. Un spectator care cunoaște aceste semne își poate forma o imagine despre intențiile reale ale celor care îi vorbesc. „Sunt aceștia demni de încredere, sau ascund ceva? La ce se gândesc în realitate și ce anume vor de la mine? Etc.”

Majoritatea acestor semne apar în subconștient, la un nivel de care marea majoritate a oamenilor nu sunt conștienți. Cu toate acestea, limbajul trupului unei persoane și gesturile sale au un impact foarte mare asupra modului în care ea este percepută de cei din jur.

Artiștii escroci, de exemplu, învață să folosească limbajul trupului pentru a-i face pe oameni să aibă încredere în ei. Ei imită toate semnele trupului despre care știu că vor prezenta o imagine a onestității, și chiar a autorității. În acest mod, limbajul trupului poate fi folosit pentru a înșela oamenii, folosindu-se încrederea astfel câștigată împotriva celor care o acordă. Încă și mai teribil este faptul că liderii lumii, „înarmați” cu această cunoaștere, mimează în mod deliberat un anumit limbaj al trupului pentru a manipula opinia publică.

Gesturile mâinii

 

Priviți cele trei fotografii de mai sus, care au câteva lucruri în comun. În primul rând, reprezintă foști sau actuali lideri ai lumii (mai exact, președinți americani), unii dintre cei mai puternici indivizi de pe planetă. În al doilea rând, toți folosesc același gest al mâinii atunci când vorbesc – pumnul strâns, cu degetul mare orientat în sus. Acesta este un gest empatic, care ajută la impunerea punctului de vedere fără ca cel care vorbește să pară dominator.
 
Coincidență? Nu. Motivul pentru care majoritatea politicienilor folosesc aceleași gesturi ale mâinilor este acela că ei au fost instruiți de consilieri cum să își manipuleze audiențele cu ajutorul limbajului trupului, așa cum este de altfel cazul multor lideri politici din întreaga lume.

Atunci când arată cu degetul spre cineva și punctează fiecare afirmație cu mișcări viguroase ale mâinilor, publicul percepe în mod natural că are loc un discurs conflictual. Liderii lumii doresc să pară chibzuiți, chiar și atunci când nu sunt, așa că folosesc cele mai potrivite gesturi ale mâinilor în timp ce își repetă discursurile și mai ales în timpul aparițiilor publice. Toate semnele care ar putea face audiența să se simtă amenințată sau „în gardă” sunt evitate, cu excepția cazului în care situația necesită o astfel de prezență autoritară.

Dar dacă și-ar ține pur și simplu mâinile pe lângă trup atunci când țin un discurs? Nu, aceasta nu ar funcționa. Oamenii nu vorbesc cu mâinile pe lângă trup, iar această atitudine ar părea extrem de ciudată. Pe de altă parte, cu pumnul strâns și degetul mare orientat în sus, liderul poate părea autoritar fără să dea impresia că este și conflictual. În tot acest timp, politicianul își manipulează audiența să creadă că are de-a face cu o persoană chibzuită, când realitatea este că publicul are de-a face cu un sociopat.

În exemplele următoare, gesturile mâinilor deschise sunt folosite pentru a ajuta la crearea percepției din partea publicului cum că politicianul respectiv este primitor, pozitiv, demn de încredere.

 

Acesta este numai vârful aisbergului. Pe lângă gesturile mâinilor, toate semnele posibile ale trupului sunt folosite de liderii lumii pentru a-și impune controlul psihologic asupra observatorilor care nu cunosc aceste aspecte.

După cum se arată într-o analiză a publicației Forbes, liderii contemporani sunt antrenați așa încât să se asigure că limbajul trupului lor se potrivește, sau este „congruent” cu ceea ce afirmă.

Cele mai puternice gesturi trupești sunt cele ale mâinilor. De exemplu, atunci când un vorbitor își poziționează mâinile cu palmele orientate în sus, acesta pare că este binevoitor și blând. Când palmele sunt orientate în jos, acesta este perceput a fi mai agresiv și autoritar. Alternând aceste două gesturi în momente cheie în timpul discursurilor și interviurilor, un lider poate manipula în mod dramatic impresia subconștientă a audienței, obținând astfel susținerea pe care o dorește pentru cauza sau poziția pe care o prezintă.

Aceste principii sunt descrise de profesorul de psihologie Allan Pease în videoclipul de mai jos (în limba engleză).

Antrenarea liderilor pentru a controla mințile și inimile oamenilor

O întreagă industrie s-a dezvoltat pentru a-i antrena pe indivizii care dețin puterea să controleze opiniile publicului cu ajutorul limbajului trupului și a gesturilor mâinilor. Și nu doar cei care oferă această instruire legată de eficacitatea limbajului trupului culeg laurii.

Pentagonul a cheltuit 300.000 de dolari pe an, începând din 2009, pentru analiza limbajului trupului diferiților lideri ai lumii, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin. Acest fapt prin sine însuși este o recunoaștere a cât de puternic este limbajul trupului, și a cât de importantă este folosirea acestuia atunci când se transmit mesaje. Armata americană folosește aceste analize pentru a „intra în mintea” diferiților lideri, în special a acelora cu care oficialii din SUA nu pot avea relații diplomatice directe.

Și aceste lucruri nu sunt valabile numai în America. Limbajul trupului este folosit ca o tehnică de a manipula opiniile oamenilor pe întreg globul. Indiferent de convingerile politice pe care le aveți, a fi conștienți de modul în care liderii folosesc principiile psihologiei împotriva noastră este o cheie pentru a înțelege adevăratele lor intenții din mesajul pe care ni-l transmit.


Citiți și:

Noam Chomsky: 10 strategii de manipulare a populației aplicate zi de zi de «elite»

Manipularea conştiinţelor prin bombardamentul psihologic informaţional

 

yogaesoteric
29 februarie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More