Logica profitului bate logica medicală? O nouă isterie a epidemiei de gripă, pentru că există prea puţini «clienţi» pentru vaccinul antigripal?

 
Sperietoarea „miilor de victime”Hotnews

: În România se vaccinează antigripal 500.000 de persoane, pentru a împiedica răspândirea gripei numărul ar trebui să fie de 3 milioane – preşedintele Societăţii de Microbiologie

Numărul necesar de vaccinări pentru a preveni răspândirea gripei ar fi de aproximativ trei milioane de doze în România, însă, în realitate, nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane la risc, a declarat la Forumul naţional „Stop gripa”, fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi actual preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, informează Mediafax.

Rafila a spus că, în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut semnificativ în România, însă, din punct de vedere al achiziţiei, scăderea numărului de doze nu reflectă lipsa de interes a Ministerului Sănătății, ci scăderea lipsei de interes a populaţiei în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală.

„În anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost vârful de vaccinare în România. Apoi am început un trend descendent şi am ajuns în situaţia să înregistrăm, pentru al doilea an consecutiv, o achiziţie şi vaccinare gratuită de 500.000 de doze. Un minim care să protejeze şi să împiedice o răspândire a cazurilor de gripă este de circa trei milioane de doze pentru România. Această cantitate de vaccin, achiziţionată de minister nu este altceva decât cantitatea solicitată de oamenii din această ţară. Nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc. La aceste cifre putem adăuga câteva sute de mii de doze care constituie piaţa privată a vaccinurilor din România”, a mai spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că, practic, vaccinarea antigripală este recomandată oricărui copil după vârsta de şase luni şi oricărui adult.

Directorul general adjunct al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, a declarat că cele 500.000 de doze achiziţionate nu ajung nici pentru toată cohorta de persoane la risc ce ar trebui vaccinate.

„Teoretic, conform recomandărilor OMS, rata de vaccinare ar trebuie să fie de 75 % în grupurile la risc. Suntem în situaţia în care am putea oferi populaţiei dozele necesare, dar în ultimii ani nu a existat o cerere mai mare de 500.000 de doze. Vestea bună este că, în cazul în care vor exista cereri peste, vom putea cere producătorului doze suplimentare de vaccin”, a mai spus Amalia Şerban.
Acesta a subliniat că pentru persoanele cu boli cronice, beneficiile vaccinului antigripal sunt enorme.

Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, dr. Anca Drăgănescu, a arătat că vacinarea este extrem de importantă, mai ales că datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se înregistrează în rândul copiilor care au sub cinci ani.

Anca Drăgănescu a mai spus că abordarea terapeutică a cazurilor grave de gripă implică, de cele mai multe ori, echipe multidisciplinare şi aceste cazuri impun eforturi considerabile pentru salvarea pacienţilor, iar rezultatele, din nefericire, nu sunt întotdeauna cele dorite, pentru că pacienţii supravieţuiesc, dar cu sechele importante, iar în unele cazuri nu se mai poate face nimic.
„Nu pot să nu mă gândesc care ar fi fost parcursul acestor copii dacă ar fi beneficiat de o formă de imunizare”, a mai spus dr. Anca Drăgănescu.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 500.000 doze de vaccin antigripal pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire, campania de vaccinare începând după 15 octombrie.


Hotnews

: Cei care se ocupă de legea vaccinării, reclamaţi că şi-au permis să lucreze la aşa ceva

Dezbaterea pe tema proiectului Legii vaccinării, deşi acesta nu a fost prezentat oficial, a produs multe reacţii şi am aflat că cei din grupul de lucru au fost reclamaţi la diferite instituţii pentru că şi-au permis să lucreze la aşa ceva, a spus preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila, citat de Mediafax.

„Dezbaterea făcută pe surse a produs foarte multe reacţii. Am aflat că cei din grupul de lucru am fost reclamaţi la diferite instituţii ale statului pentru că ne-am permis să lucrăm la aşa ceva (…). În momentul în care au început dezbaterile, au fost luări de poziţie, fără ca proiectul să fie cunoscut”, a spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a adăugat că anumite aspecte pot fi corectate înainte de lansarea acestui proiect în dezbatere publică, precizând că până acum singurele lucruri care au fost discutate au fost cele legate de principiile acestei legi, fără să se discute despre sancţiuni în mod detaliat.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai spus că proiectul de lege va trece prin Guvern şi apoi prin Parlament, precizând că sănătatea publică nu poate fi responsabilitatea unui singur partid, ci trebuie să fie responsabilitatea tuturor.

Dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România, se înscrie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional „Stop gripa”.

Specialiştii au propus un proiect privind vaccinurile obligatorii pentru copii, care include şi sancţiuni, dar este un draft care ar putea să fie finalizat, probabil, până la sfârşitul anului, spunea fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând că proiectul ar putea intra în vigoare, probabil, în a doua jumătate a anului viitor.

Proiectul propus de specialişti, prezentat de Hotnews, prevede că vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii – împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. De asemenea, şi BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, ar urma să fie inclus în categoria celor obligatorii.

Potrivit proiectului, „pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimţământul este prezumat”.
Astfel, părinţii vor trebui să semneze o declaraţie dacă refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că sunt de acord cu vaccinarea.

Înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli, de stat sau private, s-ar putea face, conform propiectului propus de specialişti, doar după prezentarea de către părinţi a dovezii imunizării copilului cu vaccinurile care previn bolile precizate, excepţie făcând copiii care „fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.

Dacă la înscrierea la grădiniţă sau la şcoală părinţii nu vor putea prezenta dovada vaccinării complete, vor trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile precizate. În aceeaşi perioadă, părinţii vor beneficia de explicaţii şi consiliere din partea specialiştilor în privinţa vaccinării.

Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa/şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul unităţii de învăţământ are obligaţia de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la grădiniţă/şcoală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverinţă „antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”.

Vaccinările obligatorii se fac doar în unităţile medicale autorizate, conform documentului citat.

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinţilor „asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate”.

Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinţii nu sunt vizaţi, amenzi fiind prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.
Amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei ar putea primi: grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă), direcţiile de sănătate publice care nu asigură păstrarea în condiţii frigorifice adecvate a vaccinurilor, medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare, dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2.500 de lei la 5.000 de lei ar putea primi autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copilului, iar amenzi de la 1.000 la 2500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii nevaccinaţi la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare (excepţie sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă).

Amenzi de la 500 la 1.000 de lei ar putea primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinaţi în cazul apariţiei unor focare de epidemie. Constatarea şi aplicarea amenzilor se face de către direcţiile judeţene de sănătate publică.

Proiectul de lege prevede obligativitatea medicilor de familie şi a medicilor din maternităţi (publice şi private) de a asigura vaccinarea corectă a copiilor. Dacă medicii, farmaciştii şi asistenţii medicali nu vor transmite în media şi părinţilor informaţii „corecte şi dovedite ştiinţific” legate de vaccinare, atunci vor fi sancţionaţi de către Colegiul Medicilor, care va sancţiona şi sesiza autorităţile abilitate şi în cazul falsificării documentelor medicale legate de vaccinare.

În afara vaccinurilor obligatorii menţionate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situaţii speciale (epidemii), cele pentru grupe populaţionale de risc (anumiţi bolnavi cronici) şi vaccinuri opţionale. Cu excepţia ultimei categorii, finanţarea vaccinării se face din fondurile Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Acest proiect de lege a fost elaborat în urma unei scăderi a vaccinării copiilor în Bucureşti – cu 19% mai puţini copii vaccinaţi în 2014 faţă de 2013. Fenomenul, prezent şi în alte câteva judeţe, dar nu atât de pronunţat ca în Bucureşti, este cauzat de discontinuităţile în aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informării greşite a populaţiei şi refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.RomaniaTV

: Statul ar putea să îşi asume complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării antigripale

Statul nu îşi asumă, în prezent, complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. Proiectul legii vaccinării, însă, propune asumarea şi intervenţia statului, prin sprijinirea financiară sau socială.

Proiectul legii vaccinării a apărut ca o necesitate după câţiva ani în care rata de vaccinare a scăzut foarte mult, a declarat directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, la Forumul naţional „Stop gripa”.

„Societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu importanţa vaccinării, cei care ştiu, dar sunt neîncrezători şi procentul mic, dar foarte vocal, de antivaccinişti. Probabil că ei sunt cauza acestei dezbateri”, a declarat Amalia Şerban, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

În prezent, prin Constituţia României, statul este obligat să asigure vaccinarea populaţiei. Această formă de imunizare este cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirile.

„Până în acest moment, statul nu îşi asumă complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. În acest proiect, propunem ca statul să îşi asume această responsabilitate şi să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect. Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, dorim ca acest proiect de lege să fie valabil şi în România, aşa cum funcţionează şi în alte state, şi ca toţi copiii din România să poată fi vaccinaţi corespunzător”, a adăugat Amalia Şerban.

Proiectul de act normativ vizează şi asigurarea unui stoc de vaccin, acest lucru nefiind permis de procedurile aflate în vigoare în prezent. Directorul din MS a spus că acest stoc ar fi util în perioadele în care vaccinurile nu sunt disponibile.

Gripa sezonieră este o boală virală contagioasă, care se manifestă sub forma unei epidemii în cursul lunilor de iarnă. Aceasta este una dintre bolile transmisibile cele mai curente şi răspândite şi o sursă importantă de morbiditate şi de mortalitate în toate ţările.

Orice persoană se poate îmbolnăvi de gripă, însă anumite categorii ale populaţiei au o sensibilitate crescută în faţa acestei boli. Printre acestea se află copiii, femeile însărcinate, persoanele instituţionalizate sau din colectivităţi, vârstnicii peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice.Antena3

: Medic: Zeci de români mor anual din cauza gripei sezoniere

Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns, întrucât, din cauza complicaţiilor acesteia, mor în fiecare an zeci de persoane, chiar şi tineri, deşi ar fi avut ca soluţie de salvare vaccinarea, a declarat, miercuri, Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, scrie mediafax.ro.

„Vedem sutele de cazuri de gripă complicate care ajung la Matei Balş, dar şi zeci de decese, ale pacienţilor noştri. Când vezi un pacient tânăr, o gravidă, care mor, atunci conştientizezei ceea ce se petrece. Pacienţii internaţi cu forme severe care mor şi puteau să trăiască ar trebui mediatizaţi. Dar, din păcate se mediatizează greşit, adică reacţiile adverse, care nu sunt grave, acţiune care nu este benefică”, a spus prof. dr. Victoria Aramă, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Ea a mai arătat că „gripa are o faţă nevăzută foarte mare”, pe lângă cazurile severe care ajung la spital şi decese, înregistrându-se costuri colaterale legate de absenteism şi altele.

Potrivit Victoriei Aramă, efecte adverse ale vaccinării sunt minime şi tranzitorii pentru vaccinul gripal, existând contraindicaţii, deja cunoscute, ca de exemplu în cazul alergiilor severe la proteina de ouă sau neomicină.

Pe de altă parte, spune medicul, vaccinarea este aceea care salvează anual zeci de mii de vieţi, mai ales în cazul celor cu diabet sau cu boli cardiace.
„Rata de deces la diabetici creşte cu 5 – 15% în sezonul gripal. Gripa se asociază cu complicaţii cardiovasculare severe, moarte subită, accident vascular şi infarct. Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns. Iar costurile asociate gripei oscilează între unul şi şase milioane de dolari la 100.000 locuitori”, a adăugat medicul.

Oana Falup Pecurariu, de la Spitalul Clinic de Copii Braşov, a precizat că între 15 şi 30 la sută dintre copii iau boala de la grădiniţă sau de la şcoală şi 70 la sută dintre îmbolnăviri sunt transmise de copii în familie.

La rândul său, dr.Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF), a ţinut să avertizeze că prevenţia rămâne unul dintre factorii de bază, indiferent de vârstă, pentru prevenirea bolilor grave cauzate de gripă şi complicaţiile acesteia.

„Acoperirea vaccinală a scăzut mult în utlimii ani, cu toate acestea un sondaj realizat de organizaţia pe care o reprezint arată că tinerii încep să devină interesaţi de imunizare. Ei ştiu că, pentru a primi cele mai bune informaţii despre gripă, trebuie să întrebe medicul şi că gripa este un semnal de alarmă. Chiar dacă vorbim despre o boală sezonieră, trebuie să fim în alertă un an întreg”, a adăugat Herdea.

Ea a menţionat că anul trecut a avut doar 20 de doze de vaccin pentru imunizarea gratuită, apreciind că Ministerul Sănătăţii ar trebui repopulat cu medici, în loc de economişti.

„Celor care refuză vaccinarea nu trebuie să le dăm atâta credit. Nu cred că este cazul să dăm voci pentru aceşti oameni care sunt iresponsabili, de fapt. (…) Populaţia refuză vaccinarea pentru că şi-a pierdut încrederea în corpul medical. Să schimbăm percepţia despre medici”, a adăugat medicul.

Herdea a mai menţionat că costul real al imunizării este mic, medicul de familie primind 10 lei impozabili pentru această imunizare.

La rândul lui, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a spus că medicul de familie ar trebui să aibă timp să poată consilia familia.

„Potrivit legii, pacientul are voie să refuze vaccinarea. Eu nu pot administra tratament adultului şi nici copilului fără acceptul familiei. 55,7 la sută dintre medicii de familei s-au confruntat cu refuz sau oprirea tratamentului prescris. Scopul unei legi a vaccinării este creşterea interesului pentru imunizare. Statul trebuie să protejeze interesul copilului. Medicii de familie au o mare dilemă: vaccinarea este o sarcină de serviciu, iar cei care nu vor să se vaccineze să fie lăsaţi să facă ce vor, sau să încercăm să-i convingem, să fim vigilenţi. 96,6 la sută dintre medici abordează consilierea, dar ce fel de consiliere dacă ai 15 minute pentru consultaţie. Îţi trebuie jumătate de oră, azi, peste o săptămână, peste o lună. Este nevoie de restructurarea întregului sistem de vaccinare”, a spus Gindrovel Dumitra.

Dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România, se înscrie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional „Stop gripa”.


Citiţi şi:

Poliţia vaccinurilor. Proiect de lege totalitar care instituie vaccinarea forţată şi condiţionarea înscrierii copiilor la grădiniţă şi şcoală (I)
«Fetele vaccinate» – documentar danez despre efectele nocive ale vaccinului HPV. Medicii s-au alăturat îngrijorărilor exprimate de familii

 

yogaesoteric
13 decembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More