Lovitură de grație dată de Trump insurgenței siriene. CIA nu îi mai sprijină pe rebelii care luptă împotriva lui Bashar al-Assad

 

 
Președintele Trump a decis ca CIA să pună capăt programului său de sprijin acordat rebelilor sirieni care luptă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, a anunțat la 19 iulie Washington Post.

Acest program de sprijin inițiat în urmă cu patru ani a avut doar un impact limitat, mai ales după intrarea în conflict a forțelor armate ruse alături de Bashar al-Assad în 2015, au declarat oficiali americani cotidianului, sub acoperirea anonimatului.

Președintele Donald Trump a luat această decizie după o întâlnire cu șeful CIA Mike Pompeo și consilierul pentru securitate națională, generalul H.R. McMaster, adaugă Washington Post.

Washington Post consideră că eliminarea acestui program destinat sprijinului pentru rebelii sirieni reflectă interesul președintelui american „pentru găsirea de modalități de a lucra cu Rusia” și o „recunoaștere a limitelor influenței Washingtonului și voinței de a-l înlătura pe Assad de la putere”.

Această decizie a intervenit în timp ce SUA și Rusia au negociat un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei, vizând o parte a zonei unde operează rebelii.

Fostul președinte Barack Obama a aprobat acest program de ajutor în 2013, când diferite grupuri de rebeli căutau un sprijin extern în cadrul unei revolte generale împotriva regimului sirian. Mii de combatanți rebeli au fost astfel instruiți și înarmați. Dar angajamentul SUA a rămas ambiguu din cauza îndoielilor Washingtonului asupra capacității rebelilor de a-l răsturna de la putere pe Bashar al-Assad și a priorității acordate luptei împotriva grupării Stat Islamic.


Citiţi şi:

Aparatul de propagandă american recurge la un standard dublu în tratarea problemelor internaţionale

Cine a relansat, de fapt, terorismul pe piaţa mondială? – Dezvăluiri ale unor foşti oficiali americani
 

yogaesoteric
9 decembrie 2017

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More