Malaxa 1C, primul automobil românesc! Impresionați de model, rușii au cerut mutarea fabricii în Urali!

Primul vehicul getbeget românesc a fost lansat în 1945. Malaxa 1C era fabricată în uzinele de la Reșița, în doi ani producându-se 200 de unități.

Mașina a fost numită în cinstea inginerului Nicolae Malaxa, un cunoscut industriaș din perioada interbelică. Malaxa 1C putea transporta maximum 6 persoane. Era un model ce oferea un grad mărit de confort, cu o formă aerodinamică, elegantă, cu portbagajul în față. Putea atinge o viteză maximă de 120 km/oră și consuma 10 litri de benzină la suta de kilometri.

Inginerul Petre Carp a condus echipa mixtă care a lucrat la proiectarea acestui autoturism. Echipa era formată din ingineri și tehnicieni de la uzinele A.S.A.M. și Malaxa din București și de la I.A.R. Brașov. 

Malaxa 1C era echipată cu un motor de trei cilindri în stea, ce putea să dezvolte, după măsurătorile din acea perioadă, 30 de cai-putere. Răcirea motorului era asigurată de un spațiu pentru canalizarea aerului, între plafon şi acoperiş.

Producţia în serie a autoturismului nu s-a putut realiza din cauza problemelor economice cu care se lupta România după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Generalul Brejnev, impresionat de automobilul 100% românesc, a cerut ca uzina Malaxa din Reşiţa să fie mutată la Podgorie, în Urali.

Citiți și:

Contribuția importantă a românilor la binele umanității – o moștenire pentru viitor ce este oferită lumii de poporul român (I)

O genială invenţie românească ar putea transforma lumea! Maşina care poate merge 5.000 de kilometri cu numai trei litri de apă!yogaesoteric

14 iunie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More