Marea Britanie ar putea interzice utilizarea telefoanelor mobile de către copiii sub 11 ani. Se discută și interzicerea calculatoarelor și televizoarelor în creșe și grădinițe

Marea Britanie ar putea interzice utilizarea telefoanelor mobile de către copiii sub 11 ani, într-o tentativă de a proteja copii de efectele nefaste ale expunerii îndelungate la telefon, tabletă, laptop, calculator, cum ar fi depresia, anxietatea dar și dificultățile de învățare, informează bzi.

De altfel, din ce în ce mai multe state iau în considerare interzicerea sau restricționarea utilizării telefoanelor mobile de către copii, discutându-se chiar interzicerea calculatoarelor și televizoarelor în creșe și grădinițe.

Recent, Guvernul de la Londra a impus interdicția utilizării telefoanelor mobile în școli. În ultimele luni, măsuri similare au fost adoptate și în Brazilia și Spania pentru a combate fenomenul „dependenței digitale”.

Nouă, ca adulți, ne este distrasă atenția de telefoanele mobile, iar asta li se petrece și mai ușor copiilor, ceea ce le afectează dezvoltarea și integrarea în societate”, a declarat Gillian Keegan, secretar de stat în Educație.

Potrivit experților francezi, copiii cu vârsta sub trei ani ar fi necesar să fie feriți de telefoane, tablete, laptopuri, calculatoare și televizor. Cei sub 11 ani ar fi indicat să se abțină de la utilizarea telefoanelor. Pentru copiii sub trei ani, accesul la internet e bine să fie evitat. Cei cu vârsta între trei și șase ani ar fi permis să aibă acces doar la conținut de calitate educativă, sub supravegherea unui adult.

Studiile psihologice sugerează că folosirea excesivă a telefonului mobil poate contribui la creșterea ratei de obezitate și poate amplifica riscul apariției depresiei și anxietății în rândul copiilor. Telefoanele afectează calitatea somnului și contribuie la apariția problemelor de vedere.

Potrivit unui studiu realizat de organizația „Salvați Copiii”, 40% dintre părinți cred că cei mici nu au conturi pe rețelele de comunicare virtuală, însă 90% dintre copiii intervievați au dezvăluit că le folosesc.

Este notabilă și scăderea drastică a vârstei la care copiii încep să petreacă timp și să dețină conturi pe rețelele de comunicare virtuală. Există chiar copii de 5 ani care au astfel de conturi, uneori cu acordul părinților, alteori fără ca aceștia să știe. Riscurile asociate acestei practici includ tendința de a deveni mai neatenți și de a avea dificultăți de concentrare.

De exemplu, un adolescent care a apelat la servicii de consiliere a recunoscut că în mediul online poate fi cine vrea el, că nimeni nu îl obligă să îndeplinească vreo sarcină. Astfel, apare și pericolul suplimentar al identității online, care poate să nu coincidă cu cea offline.

În ceea ce privește timpul petrecut în fața ecranelor, doar 30% dintre părinți au spus că cei mici rămân o oră în fața ecranului. În realitate, copiii intervievați au spus că petrec între 8 ore și 10 ore pe zi în weekend sau în timpul școlii.

Din ce în ce mai mulți elevi au grave probleme de învățare, experții avertizând că o cauză principală este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor, fie că vorbim de telefon, tabletă sau calculator. Specialiștii avertizează că accesul de timpuriu la tehnologie poate afecta grav modul în care copiii învață sau fac conexiuni.

Astfel, conform datelor oficiale transmise de Ministerul Educației din România, numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000 în anul școlar 2023-2024.

Persoanele născute după anii 2000 au avut acces de timpuriu la TV, calculator și smartphone, iar asta se reflectă și în numărul din ce în ce mai mare de copii cu cerințe educaționale speciale. Cele mai des întâlnite sunt cazurile de deficiență cognitivă și tulburările TSI (tulburări specifice de învățare): dislexie, disgrafie și discalculie, avertizează experții. Acestea nu sunt rezultatul unor capacități cognitive reduse, ci sunt mai degrabă consecința diferențelor în modul în care creierul procesează informațiile.

De altfel, numeroase studii arată că accesul de timpuriu la tehnologie determină întârzieri în învățare și în dezvoltarea abilităților de a comunica cu ceilalți, dar și probleme de comportament sau de concentrare.

Un studiu publicat în revista JAMA Pediatrics anul trecut arată că bebelușii în vârstă de 1 an care au petrecut mai mult timp în fața ecranelor au avut un risc mai mare de întârzieri în dezvoltarea comunicării și a rezolvării problemelor la vârstele de 2 și 4 ani. Iar studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) (Dezvoltarea cognitivă a creierului la adolescenți), realizat de Institutul Național de Sănătate (NIH) care urmărește creierul copiilor de 9-10 ani, evidențiază că apare chiar o subțiere a cortexului frontal, care este centrul de judecată al creierului.

Totodată, o expunere de două ore pe zi la ecrane pentru copiii cu vârste între 3 și 5 ani a fost asociată cu o scădere de 1 punct a coeficientului de inteligență (IQ), conform unui studiu realizat în Franța. Ba mai mult, conform aceluiași studiu, obiceiul de a lăsa televizorul aprins în timpul meselor în familie poate conduce la scăderea IQ-ului copiilor cu 1,5 puncte.

Numeroși experți în creșterea copiilor recomandă ca micuții până la doi ani să nu aibă acces la ecrane, iar între doi și patru ani, timpul maxim petrecut să fie cuprins între 30-60 de minute. În preadolescenţă şi adolescenţă accesul la dispozitive digitale poate creşte, dar fără a depăşi trei ore.

Citiți și:
Studiu alarmant: Copiii ce petrec mult timp în fața ecranelor învață mai puține cuvinte și întâmpină probleme în dezvoltarea limbajului
Expert în parenting: Cei mai mulţi părinţi nu sunt conştienţi de efectele nocive ale ecranelor. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranului sunt mai fragili emoţional, se frustrează mai uşor

 

yogaesoteric
21 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More