Mărturii din închisorile românești: 12 persoane într-o cameră de 3/4, ploșnițele aterizau pe față în spital, șobolanii colcăie prin celulă…

Profesorul Gheorghe Amza, închis pentru că ar fi luat bani pentru a da rezolvările la bacalaureat, a povestit ce a trăit în penitenciarele din România.

Fostul decan al Facultății de Inginerie din cadrul Universității Politehnice din București povestește clipele cumplite trăite în cei doi ani de detenție în penitenciarele Poarta Albă si Jilava. Profesorul a mărturisit că erau gândaci peste tot, ploșnițe în spitalul penitenciarului și 4 grade în celulă pe timp de noapte.

 

„Este lagăr de exterminare, nici vorbă de reeducare, nimeni nu se ocupă de așa ceva” a mărturisit profesorul într-un interviu pentru Antena 3.

Pe timp de iarnă a fost la penitenciarul Poarta Albă; 12 persoane în celulă. La dușuri erau programați o dată pe săptămână. Din șase dușuri funcționau trei. Aveau cinci minute de apă caldă. Doisprezece bărbați. Cel mai grav, povestește el, este că după ce ieșeau de sub duș uzi și cu săpunul pe ei mergeau pe afară, pe la -10 grade, 300 de metri până în penitenciar.

„Voiam să se deschidă pământul sub mine să mă înghită. M-am gândit la sinucidere”, a spus profesorul Gheorghe Amza.

El a adăugat că „Mi s-a părut imposibil să suport atâta umilință, după atâta muncă, toată viața am scris și am format ingineri, nu înțelegeam ce mi se petrece, voiam să se deschisă pământul sub mine şi să mă înghită”.

„Sistemul care se luptă cu corupția este cel mai corupt posibil. Nici nu vă imaginați câtă corupție există în acest sistem, și în penitenciar, și la judecătorie. Nu mă asculta nimeni. Când venea procurorul de la DNA, numai el era ascultat. Judecătorul se ridica în picioare și îl asculta pe procurorul de la DNA. Totul era știut dinainte, degeaba ne mai chinuiam noi acolo. Numai că era nevie să fie îndeplinită o anumită procedură. Dacă, de exemplu, procesul era programat la ora 9, iar procurorul DNA nu era, se amâna până când venea acesta. Dacă venea la ora 16:00, atunci începea procesul. Dacă venea la ora 11, să zicem, și era în desfășurare un alt proces, imediat se ridica celălalt procuror care era acolo și începea procesul nostru imediat. Era Dumnezeu. Procurorul DNA era Dumnezeu”, a mai povestit profesorul.

Gheorghe Amza a mărturisit că nu ai cui să te plângi, pentru că problemele celorlalți păreau mai grave.

„Ce am trăit acolo e imposibil de povestit și e imposibil de trăit de cineva care nu a mai călcat pe acolo niciodată. Am stat zece luni în arest preventiv:
– eram 12 în celulă, eu nu știam unde să stau și pe ce să stau pentru că nu era nimic acolo. Eram în costum și cu cravată, de abia mă luaseră de pe stradă;

– era un spațiu foarte mic, cred că trei pe patru, erau paturi supraetajate, nu aveai loc să treci două persoane una pe lângă cealaltă. Dar nu asta m-a îngrozit, ci faptul că așa-zisa toaletă era de fapt o gaură într-un colț. Un miros insuportabilera acolo, căci 12 inși își făceau nevoile fiziologice;
– nu puteam să respir, era un fum îngrozitor pentru că toți fumau, iar fereastră nu era;
– și un cavou este mai decent decât ce era acolo;

– șeful era un țigan de vreo 130 de kilograme;
– am fost lovit și am pierdut un dinte. M-a lovit un deținut;
– curtea de aer reprezintă un țarc care are deasupra gratii. Nu vezi decât beton și gratii;
– Zburdau în celulă șobolanii și șoarecii fără nicio problemă;
– gândacii îi luam și îi aruncam din farfurie ca să putem să mâncăm zeama căreia i se zicea ciorbă;
– la spital ploșnițele îți aterizau pe față;
– erau patru grade în celulă iarna. Dormeam cu mănuși pe mâini;
– baia era la vreo 300 de metri de celulă. Aveai apă caldă cinci minute, dar din 6 dușuri mergeau doar două sau trei, iar 12 persoane trebuiau să facă duș în condițiile astea. Problema era că de acolo până în celulă mergeam pe afară, la -8, -10 grade”, a relatat profesorul.

Amza a fost găsit vinovat de faptul că, în 2013, în calitate de președinte al comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia, a încasat șpăgi importante pentru a ajuta mai mulți elevi să promoveze fraudulos proba la chimie. Conform procurorilor constănțeni, Amza a primit suma totală de 3.000 de euro și servicii de cazare în stațiunea Saturn, servicii în valoare de 1.863 de lei. Profesorul a susținut însă că este nevinovat.

Citiţi şi: 
Găsiţi soluţii pentru dramele din penitenciare 

Penitenciarul din România cu sală de fitness şi teren de sport. «E ca o pensiune de 3 margarete» 

Închisorile CIA din România: Ne-aţi făcut de râs, ticăloşilor! 

 
 
 

yogaesoteric

8 septembrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More