Măsurile aberante din timpul „luptei împotriva covid-19”, prin care serviciile oncologice au fost suspendate la nivel mondial, reprezintă unul dintre motivele exploziei cazurilor de cancer
În România, existau avertismente încă din iunie 2020. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România anunța: numărul deceselor zilnice cauzate de cancer s-a triplat. „Opriți acest genocid și deschideți spitalele până nu este prea târziu!”
Iată și un avertisment din ianuarie 2022 din Europa al medicului Bob Djavan: „După pandemie urmează un val al cazurilor oncologice”.
Pandemia de covid-19 a produs o explozie a cazurilor avansate de cancer în Europa, remarcă Regina Maria într-o analiză în care vorbește despre impactul crizei sanitare globale asupra pacienților oncologici.
Explozie a cazurilor de cancer
Unii specialiști spun că impactul covid-19 asupra bolnavilor de cancer a fost „mortal”, având în vedere că serviciile oncologice au fost suspendate la nivel global, ceea ce a pus milioane de pacienți în imposibilitatea de a efectua la timp investigații sau tratamente vitale. Astfel, șansele lor de vindecare și supraviețuire s-au redus dramatic.
În analiză, Regina Maria vorbește și despre numărul record de cazuri de cancer nediagnosticate în pandemie.
Un studiu publicat în mai 2021 de Organizația Europeană a Cancerului arată că 1 milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa în timpul pandemiei.
Conform estimărilor, 1 din 2 oameni cu simptome sugestive de cancer nu a fost trimis cât mai repede pentru investigații și stabilirea diagnosticului, în timp ce 1 din 5 pacienți cu cancer din Europa nu primise încă tratamentul necesar chirurgical sau chimioterapic. În privința Statelor Unite au fost trase concluzii similare.
Tot în SUA, lipsa personalului medical sau suprăîncărcarea lui din cauza numărului mare de pacienți cu covid-19 au redus frecvența întâlnirilor dintre pacienți și oncologi cu 20%. Astfel, au fost amânate peste 22 de milioane de teste de screening pentru tumori maligne.
Pe 16 martie 2020, Regatul Unit anunță amânarea screening-ului de rutină pentru cancer ca răspuns la pandemia de covid-19.
Cu cancerul se luptă și Familia Regală Britanică.
La începutul lunii februarie, reprezentanții Palatului Buckingham anunțau că Regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer. Nu a fost dezvăluit despre ce cancer este vorba, dar a fost menționat că, deși a fost descoperit în timpul unui tratament la prostată, nu are legătură cu această glandă, potrivit BBC.
La circa o lună și jumătate, Prințesa Kate de Wales a anunțat, la rândul ei, că a fost diagnosticată cu cancer „în fază incipientă”. Boala a fost descoperită în ianuarie, în timpul unei operații, conform CNN.
Prințesa în vârstă de 42 de ani a lipsit din lumina reflectoarelor în prima parte a anului și nu a participat nici la slujba de Paște.
Pe de altă parte, nu doar suspendarea serviciilor oncologice a dus la explozia actuală a cazurilor de cancer. Aceasta suspendare nu explică explozia actuală de turbo cancere la persoanele tinere, vaccinate cu serurile experimentale anti-covid.
Citiți și:
OMS dă alarma: Numărul cazurilor de cancer va crește cu 77%. A început propaganda de obișnuire a oamenilor cu creșterea numărului de îmbolnăviri în noua normalitate
Preşedintele CNAS, Valeria Herdea: România, țară bolnavă de cancer. Avem 207.722 de pacienţi oncologici
Ginsengul – un remediu străvechi ce s-a dovedit util în terapia unei cumplite maladii moderne, cancerul
yogaesoteric
13 aprilie 2024