Ginsengul – un remediu străvechi ce s-a dovedit util în terapia unei cumplite maladii moderne, cancerul

Medicina occidentală nu a recunoscut cu adevărat valoarea inestimabilă a ginsengului bogat în antioxidanți, până când nu a fost publicată o recenzie în Jurnalul Chinez de Medicină Naturală. Lucrarea vorbește despre potențialul terapeutic al ginsenozidelor, principala componentă bioactivă a plantei, și despre perspectivele acestora în tratamentul bolilor potențial fatale, cum ar fi cancerul.

Atunci când au fost studiate pe larg, s-a dovedit că ginsenozidele prezintă proprietăți anticancerigene și anti-metastatice – nu numai prin restrângerea proliferării, viabilității, invaziei și migrației celulelor canceroase, ci și prin promovarea apoptozei (moartea celulară) sau a paraptozei (un mod nou și unic de moarte celulară), oprirea ciclului celular și autofagia (procesul prin care trupul reutilizează părți vechi și deteriorate din celule) în mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de creier, de sân, gastric, de ficat și pulmonar.

Studiile indică, de asemenea, că ginsenozidele pot funcționa sinergic cu terapiile pentru cancer deja existente sau cu alți agenți farmaceutici.

Studii relevante au concluzionat că chimiorezistența dobândită poate fi inversată sau suprimată de ginsenozidele ginsengului și că acestea îmbunătățesc sensibilitatea la medicamente la pacienții supuși chimioterapiei – confirmând că ginsenozidele folosite împreună cu alți agenți farmaceutici în noile strategii terapeutice pentru cancer sau utilizate singure produc puține sau nu produc deloc evenimente adverse ori efecte secundare nefaste.

Ginsenozidele ucid celulele canceroase

Într-un studiu din revista Evidence-based Complementary and Alternative Medicine (Medicina alternativă și complementară bazată pe dovezi) cercetătorii au trecut în revistă și au pus în discuție toată literatura în domeniu pentru a facilita cercetările ulterioare despre ginsenozide și despre rolul lor în tratamentul diferitelor tipuri de cancer.

Cancerul cerebral

Un studiu publicat în Journal of Ginseng Research a arătat că în glioblastomul multiform (GBM) – cea mai frecventă tumoare malignă primară a creierului la adulți și o boală dificil de tratat – ginsenozida F2 a indus la celule stem de gliom, inclusiv celulele CD133 (unul dintre cei mai bine caracterizați biomarkeri utilizați pentru izolarea celulelor stem canceroase), declanșarea apoptozei și inhibarea formării de noi celule sanguine.

Cancerul mamar

Un studiu din septembrie 2023 publicat în Frontiers in Pharmacology a actualizat rolul terapeutic al ginsenozidelor în tratamentul cancerului de sân și a rezumat mecanismele sale de acțiune, care includ inducerea apoptozei, a autofagiei, inhibarea tranziției epitelial-mezenchimale (EMT) și a metastazelor și reglarea miARN și lncARN.

Ginsenozidul îndepărtează celulele deteriorate sau anormale – prevenind impactul lor potențial dăunător; reglează creșterea și proliferarea ciclului celular canceros; induce autodegradarea; inhibă răspândirea celulelor canceroase de la tumora primară din sân în alte părți ale trupului; reglează EMT sau procesul prin care celulele epiteliale mamare se preschimbă în celule stem mezenchimale, care sunt mai mobile și mai invazive, și reglează miARN-urile, care pot acționa fie ca supresoare tumorale, fie ca oncogene care pot schimba o celulă normală într-o celulă tumorală.

Cancerul gastric

Într-un alt studiu de la Frontiers in Pharmacology, de data aceasta din octombrie 2022, cercetătorii s-au referit la ginsenozide drept „aliate ale imunoterapiei tumorale gastrointestinale”.

Studiul a raportat că ginsenozidele și preparatele aferente au fost utilizate clinic în tratamentul cancerului de mult timp și au jucat roluri importante în ameliorarea oboselii postoperatorii după cancer, inversând rezistența la medicamente și sporind eficacitatea radioterapiei și a chimioterapiei.

Cercetătorii au sugerat că ginsenozidele ar putea completa medicamentele de primă linie anti-tumori gastrointestinale, îmbunătățind efectele tratamentului și timpul de supraviețuire al pacienților precum și calitatea vieții acestora.

Cancerul de ficat

Potrivit unui studiu din Journal of Agricultural and Food Chemistry, ginsenozidele suprimă dezvoltarea carcinomului hepatocelular, prin acțiunea lor țintită asupra axei intestin-ficat.

Rezultatele studiului au sugerat că aplicarea ginsenozidei Rk3 a inhibat leziunile hepatice, fibroza (întărirea și/sau cicatrizarea diferitelor țesuturi) sau creșterea excesivă și ciroza – o afecțiune în care ficatul este cicatrizat și suferă leziuni permanente.

Cancerul de plămâni

Într-un studiu publicat în Food & Function, în modelele de cancer pulmonar atât in vivo, cât și in vitro, s-a raportat că ginsenozidele Rg3, Rh2 și CK au avut efecte puternice împotriva cancerului pulmonar.

Cercetătorii au observat, de asemenea, o acțiune de protecție remarcabilă a ginsenozidei Rb1 în modelele de pneumonie și leziuni pulmonare acute, prin atenuarea inflamației și a stresului oxidativ și inducerea apoptozei.

Mai mult, cercetătorii au raportat efectele de promovare a sănătății ale ginsenozidelor în ameliorarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), a astmului și a fibrozei pulmonare (PF).

Studiul a sugerat că ginsenozidele sunt un potențial medicament natural pentru a proteja plămânii de cancerul pulmonar și de bolile inflamatorii pulmonare.

Adăugă ginseng în dieta ta

Rădăcina de ginseng poate fi consumată crudă, ca atare, sau râșnită fin.

Ginsengul proaspăt sau pudră poate fi adăugat la diverse rețete, cum ar fi supe și mâncăruri. Pudra de ginseng se poate folosi pentru a prepara macerate la rece sau se poate ține sublingual, timp de 15 minute, câte o linguriță din această pudră, de câteva ori pe zi, iar apoi se înghite cu apă.

Se poate consuma cu succes și extractul de ginseng, care se găsește sub formă de capsule, tablete sau ulei.

Cât de mult este necesar să luați depinde de starea pe care doriți să o îmbunătățiți. În general, sunt sugerate doze zilnice de una până la două grame de rădăcină de ginseng crudă sau 200 până la 400 de miligrame de extract. Cel mai bine este să începeți cu doze mai mici și să creșteți în timp.

Este foarte recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza suplimente cu ginseng.

Căutați un supliment standard de extract de ginseng care conține două până la trei procente de ginsenozide totale și consumați-l înainte de mese pentru a crește absorbția și pentru a obține beneficiile complete pentru sănătate ale ginsengului.

Citiți și:
Despre impotenţă
Plante care îmbunătăţesc memoria

 

yogaesoteric
25 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More