Merită Ucraina un trilion de dolari?
Costul total al reconstrucției Ucrainei a depășit 400 de miliarde de dolari, conform estimărilor Băncii Mondiale și Comisiei Europene. Alte instituții prezic o factură colosală, mai aproape de realitate: un trilion de dolari!
Chiar dacă războiul cu Rusia este în curs de desfășurare, ceea ce complică enorm eforturile de reconstrucție, Ucraina speră să atragă sprijin internațional din partea altor guverne și a investitorilor privați. Dar nimeni nu dă miliarde de pomană.
Au fost organizate cel puțin două conferințe internaționale pentru a crește contribuțiile pentru Ucraina, inclusiv 57 de miliarde de dolari promise de UE și Marea Britanie. Volodimir Zelenski caută să obțină bani de la versatul director general al BlackRock, Larry Fink.
Partea proastă e că Ucraina are o mulțime de puncte slabe. În 2022, a cunoscut cea mai mare recesiune din istoria sa, pierzând aproape o treime din PIB. În perioadele anterioare, s-a confruntat cu recesiuni de tot felul. Rata de redresare economică nu a depășit 4%. Potrivit mai multor analiști, economia Ucrainei se va recupera după război în 13 ani. Pierderile directe și indirecte din cauza războiului variază de la 564 de miliarde de dolari la 600 de miliarde de dolari. Evident, se vor adăuga pe zi ce trece.
Milioane de ucraineni și-au găsit adăpost în toată Europa. Dintre aceștia, 4,8 milioane au primit statutul de protecție temporară, ceea ce înseamnă că nu se vor întoarce prea curând acasă.
Golul este uriaș pentru sectorul industrial: chiar și în scenarii optimiste, Ucraina se va confrunta inevitabil cu o lipsă acută de personal (în special muncitori calificați) odată ce luptele vor înceta. Dacă vor înceta. Și nu o va ajuta UE care se străduiește în zadar să folosească activele blocate ale băncii centrale a Rusiei, inclusiv cele private.
În martie anul trecut, 79% dintre întreprinderile din Ucraina erau inactive sau pe punctul de a fi închise. Rata șomajului a atins un nivel record, 26%. Dacă această tendință va continua, companiile vor avea o alegere dură: să nu mărească activitatea comercială, ceea ce ar fi rău pentru ritmul de redresare economică, sau să crească salariile, măsură care va crește inflația și poate descuraja investițiile.
Ucraina are, de asemenea, o problemă în ceea ce privește capitalul financiar. Accesul la credite a rămas scăzut, întreprinderile naționale fiind percepute ca riscante de către piețele de împrumut străine. În cazul în care Ucraina are acces doar la capital intern ‒ așa cum a fost cazul în anii precedenți ‒ reconstrucția infrastructurii devastate de război va fi practic imposibilă.
De asemenea, este puțin probabil ca țara să atingă nivelul de activitate comercială necesar pentru a atinge ratele de creștere dorite de creditorii occidentali. Și acești creditori livrează bani numai cu dobânzi mari și condiții de rambursare împovărătoare pentru o națiune șubredă.
În situația actuală, Ucraina riscă să rămână într-o „zonă gri” a economiei europene. Și cu perspective sumbre în urma unui război care devine o barieră importantă pentru investitori din cauza riscului potențial de noi agresiuni. Cel mai probabil scenariu poate să fie pe placul Occidentului: China cea bogată se va ocupa de reconstrucția Ucrainei. Punem pariu?
Citiți și:
„Reconstrucția” Ucrainei, în cârca țărilor UE. Președinta Comisiei Europene vrea 5 miliarde de euro pe lună pentru Kiev
Slugărnicia nu mai are limite. România cedează Ucrainei banii obținuți din companiile energetice
yogaesoteric
7 septembrie 2023