Mesaj pentru români: «Găsiți o mână de patrioți și se va întoarce țara! Nu vă fie frică!»

 

Ion Vianu (83 de ani) scriitor, medic psihiatru, este fiul omului de litere Tudor Vianu. A emigrat din Republica Socialistă România în Elveția în 1977, condamnând folosirea psihiatriei ca armă politică.

Cu ocazia celei de-a treia reeditări a volumului Amor Intellectualis, Ion Vianu a vorbit despre România de azi.

„Refuz să mai vorbesc despre tranziție după 28 de ani. Și comuniștii s-ar fi jenat, prin 1976, să vorbească despre greaua moștenire lăsată de burghezie! Pur și simplu, constat că trăim într-o țară în care mulți indivizi o duc bine: dacă ești indiferent și ai bani poți avea o viață plăcută. Dar statul nu-și face datoria, ci a devenit sluga oligarhiei. Sănătatea publică, transporturile, educația sunt la pământ. Regresul educației naționale face parte din această indiferență generalizată pentru viața publică”, a spus Ion Vianu pentru Evenimentul Zilei.

„Dacă aș mai avea energia de a duce o luptă politică, aș milita pentru înscrierea unui articol în Constituție care să proclame inteligența drept principala bogăție naturală, demnă de atenție și protecție. Nu este admisibil să irosim inteligența și creativitatea copiilor noștri. Cu cât tratăm inteligența mai rău, cu atât opinia publică devine mai manipulabilă. Iar statul devine mașina de muls a oligarhiei. Pentru mine, a fi patriot înseamnă un singur lucru: grija dezinteresată pentru cauza publică, res publica. Găsiți o mână de patrioți și se va întoarce țara”, a completat Vianu.

„Ca român sunt decepționat să văd cum arată România postcomunistă. În naivitatea mea, o anticipam ca pe o comunitate de oameni liberi, creatori; din nefericire, este lucrată de egoism, iar frica se manifestă pe căi mai subtile decât în comunism. Aș vrea să spun românilor: nu vă fie frică! În ciuda acestui fapt, continui să cred în viitorul unei țări care a avut o istorie de succes, propovăduind, totodată, primul vers al imnului nostru național.”


Citiți și:

Nouă români pleacă din țară în fiecare oră. România pierde anual echivalentul unui oraș de nivel mediu

Un neamț spune adevărul despre români: «doar își plâng de milă, se vaită că e viața grea dar nu fac nimic pentru a o transforma»
 

yogaesoteric
14 martie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More