Mesaj profetic despre viitorul Europei: se va prăbuși mai devreme sau mai târziu

Filosoful tradiționalist Julius Evola scria încă în anul 1934 că Europa a realizat cea mai profundă pervertire a ordinii normale a lucrurilor și din această cauză se va prăbuși mai devreme sau mai târziu.

În data de 19 mai 1898 s-a născut publicistul și filozoful tradiționalist italian Julius Evola. În una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, Revolta contra lumii moderne, scrisă în anul 1934, el constata încă de atunci declinul civilizației occidentale.

„Civilizația occidentală contemporană – scria Evola – se găsește în așteptarea unei metamorfoze substanțiale, fără de care se va prăbuși mai devreme sau mai târziu. Această societate a realizat cea mai profundă pervertire a ordinii normale a lucrurilor. Domnia materiei, a aurului, a mașinăriilor, a numerelor; în această civilizație nu mai există posibilitatea de a respira, nu mai există libertate sau lumină. Occidentul și-a pierdut abilitatea de a ordona și de a se supune. A pierdut simțământul contemplației și acțiunii. A pierdut capacitatea de a simți valorile, puterea spirituală, oamenii divini. Nu mai cunoaște natura. Nemaifiind un corp viu compus din simboluri, zei și acte rituale, nemaifiind o armonie, un cosmos în care omul se mișcă liber precum «un regat în interiorul unui regat», natura și-a asumat pentru omul occidental o exterioritate anostă și fatală, al cărei mister științele seculare caută să îl îngroape în legi și ipoteze neînsemnate.”

Evola constata atunci că „Europa și-a pierdut simplitatea, poziția centrală” și anunța profetic că „o plagă egalitaristă îi devorează rădăcinile fie în domeniul dreptului, al științelor, fie în cel al speculației”.

El considera că „Europa este un mare trup irelevant, transpirat și neliniștit datorită unei anxietăți pe care nimeni nu cutează să o exprime. Prin venele ei curge aur; carnea ei este făcută din mașinării, uzine și muncitori; creierul ei este compus din gazetărie. Un mare trup irelevant ce se clatină și se învârte, condus de forțe întunecate și imprevizibile ce strivesc fără milă pe oricine îndrăznește să se opună ori încearcă să scape de roțile-i dințate”.

Citiți și:
Cronica unei morți anunțate – Declinul civilizației europene
Declinul familiei, declinul Europei

yogaesoteric
26 iunie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More