Mierea chinezească falsificată strepezește dinții UE

Uniunea Europeană vizează mierea chinezească falsă cu noi reguli de etichetare. Apicultorii din tot blocul comunitar s-au plâns de mult că sunt subminați de amestecuri străine ieftine care folosesc sirop de zahăr. Pentru că năravurile Chinei acoperă, practic, orice produs.

UE își modifică regulile de etichetare a produselor alimentare pentru a opri prezentarea înșelătoare a mierii chinezești false, așa cum au convenit miniștrii europeni și naționali ai Agriculturii și comisarul european pentru Agricultură, la o reuniune din luna octombrie.

China, cel mai mare producător

Mierea este unul dintre produsele cele mai frecvent falsificate în lume, iar apicultorii din UE s-au plâns de mult timp că sunt subminați de producția de miere la scară industrială și de calitate scăzută de proveniență China, cel mai mare producător de miere din lume.

În China, este obișnuit ca producătorii de miere să o amestece cu sirop de zahăr – o practică care nu corespunde normelor UE, dar care este dificil de detectat.

Actualele reguli de etichetare ale UE pentru miere cer deja ca eticheta să indice țara de origine a UE, dar atunci când vine vorba de un amestec de miere din diferite țări, categoriile sunt vagi – se indică doar UE, non-UE sau un amestec, scrie Politico.

O etichetare „detaliată și lipsită de ambiguitate”

Campania pentru o etichetare „detaliată și lipsită de ambiguitate” a amestecurilor de miere a fost condusă de Franța, Portugalia și mai ales de către Slovenia, țara apicultorilor amatori, care și-a folosit președinția Consiliului UE pentru a aduce problema pe ordinea de zi.

Ministrul sloven al Agriculturii, Jože Podgoršek, a declarat că Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru Agricultură, „a recunoscut necesitatea modificării regulilor de etichetare. Același aspect este valabil și pentru statele membre o mare majoritate dintre acestea și-a exprimat sprijinul”.

Podgoršek a adăugat că executivul european și-a indicat planurile de a pregăti un proiect de directivă revizuit privind mierea. Slovenia dorește ca țările aflate la originea amestecurilor de miere să fie numite individual pe etichete.

Fake-uri și concurență neloială

Podgoršek nu a menționat China sau vreo țară terță, dar aceasta este unul dintre cei mai mari exportatori de miere către UE alături de Ucraina, iar mierea chineză falsificată a fost un subiect de discuție la Bruxelles de ani de zile, mai ales că apicultorii din UE se plâng că se confruntă cu o concurență neloială.

Ministrul a spus că unele țări din UE vor, de asemenea, ca noua etichetă să precizeze ce proporție de miere din amestec provine din fiecare zonă. Mierea poate fi falsificată prin adăugarea de sirop de zahăr sau recoltarea din stupi prea devreme. UE se bazează pe apicultorii din afara blocului comunitar pentru 40% din consumul său de miere.

Citiți și:
Știați că majoritatea borcanelor de miere din comerț sunt contrafăcute?
Procedee simple pentru a identifica mierea falsă
MIEREA – de la «nectarul zeilor» la toxicitatea mierii? – mit și realitate (I)

 

yogaesoteric
14 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More