Mii de israelieni au cumpărat certificate de vaccinare false

În Israel, campioană a vaccinării, a apărut o nouă pătură socială privilegiată: cea a vaccinaților. Pe baza paşaportului covid, vaccinaţii îşi pot relua activităţile obişnuite: pot merge la săli de sport, piscine, concerte, hoteluri, sinagogi, restaurante și baruri.

„Pașaportul verde” este destinat celor care au fost deja infectați și celor vaccinați, care au dreptul să-l solicite la o săptămână de la rapel.

În Israel au fost administrate aproape 11 milioane de doze de vaccin, 60% din populație având deja schema de imunizare completă. Dacă la această proporție se adaugă persoanele care au trecut prin boală, rezultă că aproximativ 70% din populație ar fi protejată, teoretic, de coronavirus.

Restul cetățenilor, inclusiv copiii sub 12 ani, care nu sunt eligibili pentru vaccinare deocamdată, nu vor avea permisiunea de a lua parte la activitățile enumerate mai sus. Unele spații vor putea fi vizitate pe baza unui test covid negativ.

Pașaportul pare a fi destul de complex. Codul QR care apare în partea dreaptă pare destul de sigur, dar conține doar informațiile care sunt deja prezentate în cifre și numere, ceea ce îl face destul de ușor de falsificat”, spune expertul în securitate cibernetică Ran Bar-Zik. Oricine deține ceva cunoștințe informatice, un program de grafică și o imprimantă poate să contrafacă documentul.

Times of Israel raportează că aproximativ 100.000 de israelieni sunt implicați în vânzarea sau cumpărarea de pașapoarte verzi falsificate. Prețul unuia este de aproximativ 200 de euro.

În timpul celor trei lockdown-uri succesive, au fost raportate nenumărate încălcări ale restricțiilor. Ministrul Sănătății se teme că documentul ar putea fi falsificat și avertizează că vor fi aplicate amenzi în valoare de până la 1.000 de euro celor care folosesc un pașaport contrafăcut.

Citiți și:
STS le-a explicat românilor care vor să călătorească liber în UE cum funcţionează pașaportul covid
Paşaportul covid securizat din 1 iulie. Cât timp este valabil certificatul de recuperare. „Vor fi şase săptămâni de tranziţie”

yogaesoteric
21 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More