Mii de oameni au protestat la Washington împotriva supravegherii neconstituţionale

Protestul a fost boicotat de presă

de George Preda

La sfârşitul lunii octombrie, organizaţia americană Stop Watching.Us (în traducere, numele organizaţiei înseamnă „nu ne mai supravegheaţi!”, dar şi un joc de cuvinte intraductibil, prin terminaţia .us a adreselor de internet din SUA) a organizat un marş şi un miting de protest în Washington. Data nu a fost întâmplător aleasă: în ziua respectivă, pe 26 octombrie 2013, s-au împlinit 12 ani de când a intrat în vigoare legea Patriot Act. Scopul declarat al protestului a fost de a transmite autorităţilor SUA punctul de vedere al cetăţenilor care îşi reclamă dreptul la viaţa privată şi au curajul să afirme deschis că nu doresc să fie permanent supravegheaţi, ca și cum ar fi consideraţi „terorişti”.

La miting au participat mii de oameni şi au ţinut discursuri mai multe personalităţi. Mesajele scandate sau înscrise pe pancarte au fost elocvente:
Nu ne mai urmăriţi!
Oamenii sunt împotriva supravegherii globale!
Avem dreptul la intimitate!
Nu ne mai citiţi mesajele private!
Mulţumim, Edward Snowden!

 

După atentatele din 11 septembrie 2001, SUA a adoptat rapid o serie de legi care, chipurile, ar sprijini lupta împotriva terorismului şi astfel ar mări securitatea cetăţenilor SUA. În panica de după evenimentele din septembrie 2001, prea puţini au fost cei care au sesizat că Patriot Act şi alte reglementări legislative ulterioare reduc semnificativ sau fac să dispară complet unele drepturi cetăţeneşti fundamentale. Folosindu-se de psihoza terorismului, SUA nu doar a declanşat mai multe războaie nedrepte „împotriva terorismului”, dar şi un veritabil război împotriva drepturilor civile ale cetăţenilor americani, iar o componentă importantă a acestuia este supravegherea constantă şi permanentă a tuturor cetăţenilor.

Dimensiunea reală a supravegherii populaţiei în SUA a ieşit la iveală însă de-abia în luna iunie 2013, în urma dezvăluirilor lui Edward Snowden care au fost publicate de ziarul britanic The Guardian – în urma acestora reiese destul de limpede că termenul cel mai adecvat pentru ceea ce se petrece este „supraveghere globală” şi depăşeşte cu mult cadrul legal şi constituţional. Printre altele, Edward Snowden a prezentat informaţii şocante despre programul secret PRISM al NSA (Agenţia Naţională de Securitate americană) în cadrul căruia sunt monitorizate şi înregistrate toate comunicaţiile (telefonie şi internet), stocându-se în imense baze de date absolut toate conversaţiile telefonice inclusiv cele pe internet, mesajele text, conversaţiile pe chat (inclusiv audio şi video), date de contact şi parole, istoricul navigării pe internet.

În ciuda imensului efort propagandistic depus în SUA, dar şi pe plan internaţional pentru discreditarea lui Snowden şi cenzurarea dezvăluirilor sale, acestea au făcut înconjurul lumii şi au impulsionat o serie de luări de atitudine şi proteste publice. Pentru participanţii la marşul din 26 octombrie 2013, Edward Snowden a trimis un scurt mesaj: „În ultimele patru luni, am aflat o mulţime de lucruri despre guvernul nostru. Am aflat că serviciile secrete ale SUA au pus la punct în secret un sistem atotpătrunzător de supraveghere. Astăzi, orice apel telefonic din America este înregistrat de NSA. Astăzi, fiecare tranzacţie pe internet care intră sau iese din America trece prin mâinile NSA. Reprezentanţii noştri în Congresul SUA ne spun că nu este vorba de supraveghere. Se înşeală.
Acum a venit momentul ca şi guvernul să afle punctul nostru de vedere. Alăturaţi-vă coaliţiei StopWatching.Us în acest miting de protest pentru a le transmite mesajul: Nu ne mai supravegheaţi!”

Ignorarea evenimentului de către presă este mai mult decât semnificativă: niciun ziar şi nicio televiziune nu a difuzat informaţii pe acest subiect.

Mai multe despre obiectivele şi mesajul asociaţiei StopWatching.Us în materialul video de prezentare:

 
 

Citiţi şi:

Dezvăluirile extraordinare făcute de un fost angajat al serviciilor secrete despre supravegherea populaţiei

Clienţii serviciilor Microsoft sunt spionaţi de către Guvernul SUA cu permisiunea companiei Microsoftyogaesoteric
18 noiembrie 2013

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More