Milionarii câștigă întotdeauna! Cum ocolesc pandemia bogații lumii
Pentru majoritatea oamenilor, opțiunile privind călătoriile în afară s-au limitat mult o dată cu intrarea în pandemia de coronavirus. Însă nu și pentru cetățenii înstăriți, care își folosesc din ce în ce mai mult banii să descopere locuri, zone neexploatate până acum. Mulți depășesc frontiere ce în mod normal sunt închise, astfel că obținerea unei a doua cetățenii sau a unei „vize de aur” este acum planul de salvare sau de distracție în cazul milionarilor excentrici.
Vorbim exclusiv despre elita migrației, în care cererile de pașapoarte nu se bazează doar pe naționalitate sau cetățenie, ci și pe bugetul fiecărei persoane, capacitatea de a face investiții și/sau dorința de a călători.
Așa-numitele programe de obținere a cetățeniei prin investiții sau CIP-uri (Citizenship by investment programs) sunt în prezent o industrie în creștere, așa cum sunt permisele de rezidență acordate prin investiții. Lor li se mai spune și „vize de aur” și reprezintă o modalitate prin care persoanele superbogate nu numai că își diversifică portofoliul mutându-și banii dintr-o țară în alta, dar obțin și beneficiile cetățeniei. Inclusiv un nou pașaport!
Ofertă specială pentru milionarii cu buget de 50k
Participanții la CIP care tind să aibă un buget net de la 2 milioane de dolari la peste 50 milioane de dolari primesc diverse beneficii și au o mai mare libertate de mișcare.
„Oamenii își doresc într-adevăr polița de asigurare a unei cetățenii alternative, care le oferă un plan B în caz de orice”, spune Dominic Volek, directorul firmei de consultanță pentru cetățenie globală și rezidență Henley&Partners, un gigant în domeniu. „De asemenea, ei sunt interesați și de asistență medicală mai bună, deoarece este tot mai evident că trăim vremuri în care aceasta nu poate fi singura pandemie din viața noastră. Oamenii bogați nu își fac planuri pentru următorii cinci și până la zece ani, planifică pentru mai mult de 100 de ani în avans, se gândesc la viitorul generației lor”, a continuat Volek în interviul acordat CNN Travel.
Compania Henley&Partners a înregistrat o creștere a solicitărilor de peste 49% în perioada ianuarie-iunie 2020, iar numărul persoanelor care au depus o cerere în urma unei consultări a crescut cu 42% în comparație cu ultimul trimestru al anului 2019.
Care sunt cele mai căutate țări
În ceea ce privește programele de cetățenie, Muntenegru și Cipru au fost cele mai populare destinații căutate de nababii planetei, cu noi cereri de până la 142% și, respectiv, 75%, în primul trimestru al anului 2020 (comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019). Și Malta a păstrat un interes constant.
„Mulți oameni din această categorie sunt interesați de Cipru și Malta pentru că acordă solicitantului și familiei sale acces nelimitat și libertate de decontare în întreaga Uniune Europeană. Ei nu numai că au o mai mare libertate de mișcare, ci și o mai bună educație și asistență medicală decât în țările de origine”, mai explică Volek.
De asemenea, pentru programele de rezidență din Australia și Noua Zeelandă este cerere mare, dar pentru un alt motiv: gestionarea crizelor. Iată ce spune consultantul Henley&Partners: „Noua Zeelandă este în vârful listei în ceea ce privește modul în care a gestionat pandemia, în comparație cu unele dintre celelalte destinații de obicei mai favorizate, precum Marea Britanie sau SUA. Cu siguranță am observat o creștere mare a solicitărilor de vize de investiții din Australia și Noua Zeelandă.”
Cât te costă să intri într-un program de rezidență
Atenție, nu oricine, doar familiile cu o avere extrem de mare pot participa la aceste programe de rezidență! De exemplu, programul australian costă de la un milion de dolari în sus și poate ajunge până la 3,5, chiar 4 milioane de dolari. În Noua Zeelandă e și mai „rău”, căci autoritățile cer investitorilor chiar și 6,5 milioane de dolari cash pentru a participa la programul lor de obținere a rezidenței. „Programul din Noua Zeelandă este destul de flexibil în ceea ce privește investițiile – atât timp cât nu este pentru uz personal”, ține să explice Volek.
Clientela CIP se modifică și ea: americanii, indienii, nigerienii și solicitanții libanezi au arătat un interes constant în ultimele două luni, la fel ca investitorii din China și Orientul Mijlociu.
Alții caută un refugiu „sigur și îndepărtat”
Pe de altă parte, mulți milionari caută pur și simplu un loc sigur și îndepărtat unde se pot retrage cu familia în cazul în care apare un alt focar. Sau, mai bine zis, un pericol la fel de mare precum Covid-19. Chiar dacă nu au acces imediat la acest refugiu, bogații lumii vor să fie pregătiți pentru ce urmează, spun ei!
„Țările mai mici sunt capabile să se descurce și să gestioneze mai ușor pandemia decât marile forțe ale planetei”, crede Nuri Katz, fondatorul companiei internaționale de consultanță financiară Apex Capital Partners.
„La fel ca în Statele Unite ale Americii, situația este complet scăpată de control. Dar țările mai mici nu au fost lovite la fel de tare. De exemplu, în țările din Caraibe, cum ar fi Republica Dominicană, Antigua și Barbados ori Insulele Saint Kitts, există foarte puține cazuri de Covid-19”, a povestit Katz.
În plus, țările mici insulare din Caraibe oferă un CIP relativ ieftin și o mai mare libertate de mișcare.
„Dacă aveți un buget net de 10 milioane dolari, Caraibe este o alegere excelentă”, mai adaugă el.
CIP înseamnă liberă trecere peste tot, chiar și în plină pandemie
Nuri Katz a remarcat, de asemenea, începuturile unei alte tendințe: investiția în pașapoarte pentru a-ți crește șansele de a trece peste interdicțiile de călătorie. Acele pașapoarte care deschid, practic, orice graniță închisă!
Pe măsură ce unele țări se deschid, nu vor permite accesul chiar tuturor persoanelor. De exemplu, europenii sunt în imposibilitatea de a vizita SUA și viceversa! Cu toate acestea, un deținător de pașaport din Cipru ar putea călători în UE atunci când granițele sunt deschise.
„Oamenii care doresc să călătorească liber prin Europa încep să se gândească la obținerea unui anumit statut, cetățenie sau rezident”, explică Katz.
Primul CIP a fost introdus în 1984 de federația insulară Saint Kitts și Nevis în Caraibe. De atunci, zeci de țări au implementat aceste programe, printre care Austria, Cipru, Malta, Moldova, St. Lucia, Turcia, Antigua și Barbuda, Republica Dominicană, Grecia, Muntenegru și multe altele.
În 2017, aproximativ 5.000 de persoane au dobândit o a doua cetățenie în străinătate prin intermediul CIP-urilor. În 2020, acest număr a crescut la 25.000 de persoane, deși nu există numere oficiale și, chiar dacă mai multe persoane înstărite apelează la CIP ca un plan de rezervă, realitatea este că aceste programe necesită timp.
Citiți și:
Avuții Americii se mută în buncăre de frica pandemiei
FOTO. Cum arată buncărele în care se vor adăposti miliardarii în caz de atacuri nucleare sau dezastre naturale
Averea cumulată a multimiliardarilor de pe Wall Street a depășit suma de 1000 de miliarde de dolari, după ce a crescut cu 40% în timpul pandemiei
yogaesoteric
7 octombrie 2020