Ministru israelian: «Dacă vreți să susțineți evreii eu cred că trebuie să o faceți printre primii, nu printre ultimii»


Reacția ministrului israelian al Turismului, Yariv Levin, în scandalul mutării Ambasadei României la Ierusalim


Scandalul mutării Ambasadei României la Ierusalim, care a încăierat Președinția și Guvernul, a mers mai departe, ajungând motiv al unei plângeri penale formulate de liderul PNL împotriva șefei Executivului. Despre cum vede Israelul acest scandal și în ce măsură ar putea afecta relațiile dintre România și Israel a vorbit ministrul israelian al Turismului, Yariv Levin, într-o emisiune la Antena3.Yariv Levin

Oficialul israelian a spus că apreciază poziția guvernului Dăncilă în privința mutării ambasadei la Ierusalim dar că nu își poate explica poziția președintelui Klaus Iohannis, care se opune mutării ambasadei. Este doar o chestiune de timp până când multe state vor urma același curs, al mutării ambasadelor, a spus Levin.

„Apreciem foarte mult pozițiile premierului și Guvernului român cu privire la Israel, mai ales în cazul ultimelor voturi din Organizația Națiunilor Unite și în cazul punctelor de vedere pe care România le-a avut în Uniunea Europeană cu privire la procesul de luare a unei decizii de mutare a ambasadelor la Ierusalim. Suntem foarte recunoscători pentru aceste puncte de vedere. Cred că mutarea Ambasadei la Ierusalim este în interesul fiecărui român și nu numai a Israelului. Fiecare țară are dreptul să decidă unde îi este capitala”, a afirmat Yariv Levin.

Întrebat dacă Israelul nu a fost ofensat de poziția publică a președintelui Klaus Iohannis, Yariv Levin a răspuns:
„Trebuie să spun foarte sincer că suntem foarte ofensați de situația în care unele state spun că nu ne recunosc dreptul de a ne stabili capitala în orașul cu care avem conexiuni istorice de 3.000 de ani și către care fiecare evreu din lume se roagă de mii de ani. Normal că este foarte ofensator, pune obstacole în calea acestui lucru. Este ceva normal! Cred că până la urmă, având în vedere că nu este numai în interesul Israelului, ci și al românilor, sper că vom vedea această problemă dată de-o parte de problemele interne.”

Yariv Levin consideră că poziția președintelui Iohannis nu poate fi explicată prin faptul că îi este teamă pentru siguranța cetățenilor români.
„Acest argument este complet inacceptabil. Dacă SUA au făcut-o, atunci totul este sigur! SUA nu riscă siguranța cetățenilor și au făcut-o! După SUA și Ambasada Guatemalei s-a mutat în Ierusalim, iar la o săptămână și cea a Paraguayului. Este doar o chestiune de timp ca multe state să urmeze același curs. Eu cred că dacă vreți să susțineți evreii eu cred că trebuie să o faceți printre primii, nu printre ultimii”, a adăugat ministrul.

Citiți și:

David și Goliat

Un Ierusalim al kitsch-ului 

yogaesoteric
26 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More