Ministrul Sănătății către părinţi: «Vaccinul este ca și botezul pentru copil»
Confruntare aprigă, în cadrul dezbaterii publice privind proiectul Legii Vaccinării obligatorii
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, și medicii specialiști în boli infecțioase au încercat să facă pace la prima dezbatere publică pe proiectul Legii vaccinării, care a încins foarte tare spiritele. Însă cei aproape 100 de părinți, dintre care unii susțin că au copii nenorociți de vaccinuri, n-au vrut să audă toate acestea.
Dezbaterea publică legată de proiectul Legii vaccinării desfășurată în 11 mai 2017, la Institutul Național de Sănătate Publică, și moderată de prof. dr. Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului Sănătății, a durat trei ore. Au fost discuții aprinse, cu țipete, huiduieli și fluierături. Cei în jur de 100 de părinți cu opinii anti-vaccinare, veniți din toată țara, unii dintre ei susținând că au copilași care au suferit grave reacții adverse la vaccinuri, n-au vrut sub nicio formă să accepte argumentele manipulative ale medicilor pro-vaccinare prezenți în sală.
Nu vor să fie obligați
„Renunțați la lege, n-avem nevoie de ea”, „ne vaccinați copiii fără să le faceți analize”, „cei care produc medicamente nu sunt sancționați”, „medicul de familie de ce nu răspunde penal?”, „nu aveți niciun drept să ne obligați să ne vaccinăm copiii, vaccinul este tratament profilactic, nu curativ”, „nu mă interesează copiii din Europa”, „e copilul meu și eu decid ce fac cu el”, au fost argumentele părinților.
„Părinții să-și asume acest refuz”
De cealaltă parte a baricadei, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a încercat să le explice că e vorba de un proiect de lege și că discuțiile au scopul de a îmbunătăți forma și conținutul viitorului act normativ. Însă unele dintre afirmațiile sale au fost mincinoase, sau chiar de-a dreptul halucinante.
„Vreau să asigur pe toată lumea că nimeni nu va obliga pe nimeni să fie vaccinat, adică nu vom lua copiii cu arcanul să-i ducem la vaccinare! Părintele are dreptul să refuze, însă în situația în care refuză are și obligația să-și asume acest refuz în situația în care, Doamne ferește, copilului i se întâmplă ceva”, a spus ministrul. Florian Bodog a anunțat că dezbaterile legate de legea vaccinării vor continua și la Comisiile de Sănătate din Parlament.
„Vaccinul este ca și botezul pentru copil. Dacă suntem credincioși și ne botezăm copilul, nu văd de ce să nu-l vaccinăm. (…) În sală sunt mai mult anti-vacciniști, decât pro-vacciniști. Niciunul dintre cei prezenți în sală nu cred că este împotriva sănătății copiilor, fiecare dintre noi însă vedem altfel lucrurile. Aceste dezbateri publice vor continua”, a spus el.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Ladislau Ritli, ministru al Sănătății în perioada 2009 – 2012, reprezentanți ai OMS, ai Agenției Naționale a Medicamentului, ai Asociației „Mame pentru Mame” au susținut necesitatea elaborării unui astfel de act normativ. „Gândiți-vă că, în România, se vaccinează anual o cohortă de 200.000 de copii. Despre asta vorbim. Aici, în sală, avem o singură categorie de părinți, cea a părinților care se pare au avut probleme cu copiii, posibil legate de actul vaccinal. Atâta tot. Dar nu se poate face așa legislație”, a explicat Streinu-Cercel.
Citiți și:
Adjuvanții din vaccinuri produc după vaccinare boli autoimune grave
Plătim pentru propria moarte: vaccinurile care îmbogăţesc companiile producătoare pot să ne ucidă
yogaesoteric
29 mai 2017