Vaccinul anti-rujeolă a crescut, în anii ’90, mortalitatea în rândul copiilor din Africa de Vest cu 33%

Dacă nu ar fi fost oprit de la administrare, ar fi murit 500.000 de fetițe în fiecare an din cauza lui

Vaccinul HTMV (vaccinul antirujeolos cunoscut sub numele de vaccinul Edmonston-Zagreb cu titru înalt) a fost testat la sfârșitul anilor 1980 prin studii clinice extinse, comparând efectele administrării HTMV la vârsta de 4-5 luni cu cele ale vaccinului MV, vaccinul antirujeolos standard, administrat la vârsta de 9 luni.

Vaccinul HTMV s-a dovedit a fi protector împotriva infecției cu rujeolă și a fost recomandat de OMS în 1989 pentru utilizare generală în țările cu venituri mici și cu o incidență ridicată a infecției cu rujeolă. O meta-analiză a studiilor clinice realizate în Bissau, Gambia și Senegal a arătat însă că acest vaccin a determinat o rată de mortalitate crescută cu 33% la copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 60 de luni.

La vaccinul HTMV, creșterea mortalității se înregistra la fetițe, comparativ cu MV, vaccinul antirujeolos tradițional, care nu a avut efect diferențiat pe sexe. Aceste rezultate au fost confirmate ulterior prin studii clinice extinse realizate în Sudan și Haiti, iar OMS a retras în 1992 recomandarea din 1989 pentru HTMV.

Aceste studii clinice extinse au arătat:
– în primul rând, că un vaccin de protecție completă poate avea efecte negative nespecifice;
– în al doilea rând, că aceste efecte pot fi diferite în funcție de sexe;
– și în al treilea rând, că efectele nespecifice ale vaccinului poate avea repercusiuni majore asupra ratelor de mortalitate infantilă.

Dacă vaccinul nu ar fi fost retras, am fi avut o rată de mortalitate mai mare cu 33% la copiii cu vârstele cuprinse între de 4 luni și 5 ani, ceea ce ar fi însemnat la acea dată cel puțin o jumătate de milion de decese suplimentare anual la fetițe, numai în Africa.

Este de remarcat că acest vaccin mortal, fiind probabil mai ieftin, a fost recomandat de OMS doar țărilor sărace. Dacă nu ar fi fost retras la 3 ani după ce a fost introdus în Africa de Vest, vaccinul ar fi făcut extrem de multe victime.

Citiți și:
Depopulare prin sterilizare pe ascuns
«Istoria vaccinării – Un lanţ de ipoteze eronate». Conferinţă video susținută de Felicia Popescu
Efectele dezastruoase ale vaccinării asupra creierului uman

yogaesoteric
29 mai 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More