MISA, privită cu ochii larg deschişi (3)
de Roxana Florea şi Daniel Radu Farcaş
Fiecare om are propriile vibraţii, propriile aspiraţii, propriile căutări. Şi totuşi, este un loc unde, indiferent de motivele diverse care i-au atras aici, cu toţii fac paşi, plini de entuziasm, către acelaşi ţel: descoperirea esenţei ultime. Căutătorii adevărului se întâlnesc în Tabăra Yoghină de Vacanţă de două ori pe an, primăvara la Herculane şi vara la Costineşti. Am avut curiozitatea să îi descoperim pe unii dintre ei şi să aflăm punctele lor de vedere despre MISA şi practica spirituală, dincolo de cele câteva cuvinte pe care le schimbăm plini de amabilitate la o spirală sau la iniţierile unice pe care le oferă această şcoală de yoga.
Citiți a doua parte a acestui articol
SAMULI RAUNIO, anul 6 de yoga, FINLANDA
Cum ai descoperit această şcoală de yoga?
Am aflat despre ea de la fratele meu.
Iar fratele tău?
El a descoperit-o printr-un prieten!
Ce îţi place la această şcoală?
Totul! Înainte să încep cursurile studiam tot felul de lucruri ezoterice, aşa că mi-am dat seama imediat că ceea ce primesc la această şcoală este autentic şi practic!
Cum ştii că e autentic?
Se simte că este autentic. Simt! Funcţionează, aşa ştiu!
Ce te aşteptai să găseşti într-o tabără yoghină prima oară când ai venit aici?
Acum este al treilea an când vin, aşa că nu prea îmi mai amintesc. Sigur că mă aşteptam să găsesc o atmosferă spirituală minunată, experienţe grozave… Prima oară când am venit am participat la toate iniţierile care se ofereau – transă benefică romantică, Indra, Svarga Loka, totul! Am rămas la Costinești pe întreaga perioadă a taberei. Însă nu aş fi putut să mă aştept la toate astea, a trebuit să vin să văd cu ochii mei cum este o tabără yoghină.
Cum a fost prima dată când ai venit aici?
A fost foarte straniu când am ajuns prima dată în România! Mă refer la gara din Bucureşti şi la drumul până aici, în tabără. Însă o dată ce am ajuns pe terenul de spirale, totul s-a transformat, am perceput totul foarte diferit, de parcă ar fi fost o utopie ce a prins viaţă! Şcoala de yoga din această ţară este foarte diferită de centrele din restul lumii, este uluitoare!
Ce părere ţi-au făcut locurile de aici, oamenii, cazarea, mâncarea?
Totul mi s-a părut foarte cald şi drăguţ! În special oamenii! Foarte diferiţi de cei din Finlanda, unde totul este atât de… Muladhara!
Care a fost cea mai frumoasă experienţă pe care ai avut-o în tabără?
Greu de menţionat una singură… E ca şi cum aş primi energie pentru un an întreg, sunt atât de multe experienţe benefice care mă umplu de forţă pe atât de multe niveluri! În fiecare an fac un nou pas spre transformare! Se petrece atât de repede aici, încât am impresia că am făcut un salt!
De ce revii în tabere în fiecare an?
Anul acesta am fost şi la Herculane şi aici. Vin pentru că, după ce iau parte la aceste activităţi minunate şi simt câmpul taberei, simt cât de mare este şcoala noastră, şi când suntem cu toţii aici împreună, simt ce forţă uriaşă este aici şi cum este să fim cu toţii susţinuţi de Grieg!
GALA, anul 4 de yoga, BUCUREŞTI
Sunt din Israel, dar am început cursul de yoga pe când locuiam în Italia, iar apoi m-am mutat în România.
Cum ai descoperit cursurile acestei şcoli?
Am descoperit MISA printr-o întâmplare, sau mai degrabă printr-o şansă: mi-am întâlnit profesorul în tren, în toiul nopţii, şi mi-a sugerat să vin la cursul de yoga, iar eu am spus: „de ce nu?” Şi imediat ce am venit m-am îndrăgostit de acest curs!
Ai simţit că învăţăturile sunt autentice?
Ador faptul că primim învăţături autentice! Sunt atât de multe cursuri New Age sau care pretind a fi spirituale în zilele noastre, dar niciunul nu oferă aceste învăţături străvechi, pierdute, pe care le primim noi în sala de curs.
Îţi aminteşti prima tabără yoghină?
Prima mea tabără yoghină a fost o experienţă care mi-a transformat întreaga viaţă. În ultima zi din tabără am trăit cea mai intensă stare de fericire din viaţa mea. Am întâlnit oameni binevoitori şi veseli, care sunt cu adevărat dedicaţi practicii spirituale, care vor cu adevărat să se ofere divinului. Cred că asta este unic în lumea de azi. Mulţi oameni spun că vor să se apropie de Dumnezeu, dar aici găsesc oameni care chiar realizează aceasta!
CĂTĂLIN RĂDĂŞANU, anul 21 de yoga, BUCUREŞTI
Cum ai descoperit cursurile de yoga oferite de MISA?
În acea vreme treceam printr-o perioadă de criză în viaţa mea şi căutam răspunsuri la anumite întrebări pe care le aveam atunci. Căutând ceva care să mă ajute să-mi rezolv problemele, am găsit cursul de yoga.
Şi s-au rezolvat?
Da, s-au rezolvat! În timp au mai apărut şi alte probleme, s-au rezolvat şi acelea… Ele continuă să apară, dar urmărim să le rezolvăm!
De ce continui să vii la curs de mai bine de 20 de ani?
Primul lucru pe care l-am descoperit aici este faptul că poţi trăi absolut toate experienţele vieţii în mod conştient. Poţi să te bucuri, să fii fericit, să devii înţelept şi altele… Yoga îţi oferă această posibilitate.
Cum se împacă practica yoga cu viaţa cotidiană: serviciul, prietenii şi aşa mai departe?
Din punctul meu de vedere, a aborda yoga în plan social este a îmbrăţisa universul cu totul. Totul trebuie integrat în tot ceea ce facem. Principiile yoga se pot integra în viaţa cotidiană. Dacă vorbim despre brahmacharya, sau continenţă, ea se aplică în toate domeniile, dacă vorbim despre non-violenţă – la fel, se aplică în toate domeniile.
Care este practica ta preferată?
Actul amoros cu continenţă.
Cum te-a ajutat în transformarea ta?
Brahmacharya, adică continenţa, conduce gradat, prin practică, la abordarea acestor străvechi principii yoghine în viaţa de zi cu zi şi îţi oferă o stare de control, o stare de a şti exact când trebuie să acţionezi într-o anumită direcţie, de a şti să aştepţi, de a şti să te bucuri de fiecare clipă, de a şti să nu te pierzi în detalii, să rămâi la esenţă în fiecare experienţă, aşa încât tot ceea ce se numeşte viaţă să te ducă la o dezvoltare spirituală.
Îţi mai aminteşti prima tabără yoghină la care ai participat?
Îmi amintesc că prima tabără a fost la Herculane. Mi-a plăcut foarte mult pentru că am cunoscut foarte mulţi oameni. Eram în serviciul de ordine şi astfel am avut contact cu foarte mulţi oameni! A fost un început extraordinar de a descoperi oameni foarte diferiţi, care au aceleaşi aspiraţii şi acelaşi scop: de a evolua spiritual.
Ce te face să revii în tabere?
Consider că aceste tabere sunt un fel de start în noul an. După ce se termină tabăra spirituală yoghină de vacanţă, începem în septembrie un nou an şcolar de yoga. Este o încărcare cu energie! Avem trei caiete de vacanţă cu informaţii extraordinare, o multitudine de materiale care prezintă diverse aspecte ale lumii într-un mod care te trezeşte; apoi meditaţiile, concursul de Miss Shakti, iniţierile, toate acestea sunt un start, un impuls extraordinar pentru noul an care vine.
CESARE MASSIMINI, anul 8 de yoga, BOLOGNA, ITALIA
Am descoperit această şcoală din întâmplare, chiar dacă nu există cu adevărat „întâmplări”. Lucram în magazinul meu şi o clientă mi-a adus un flyer despre curs. Am început să merg, apoi ea a plecat, dar eu am rămas la curs, pentru că am simţit ceva special de la bun început, ceva în conexiune cu inima mea. Imediat ce am ajuns la curs am simţi: „Da, acesta este drumul meu!”, aşa că am început cursul şi l-am continuat.
Cum ţi-ai dat seama că ai şansa de a primi învăţături autentice?
În timp am văzut rezultatele! De la bun început am simţit ceva în inima mea, dar în decursul timpului am văzut că apar transformări rapide în fiinţa mea, aşa că am început să practic şi rezultatele au apărut repede.
Cum de ai început să vii în tabere?
Eram foarte curios. În Italia, România nu e văzută ca cea mai populară ţară unde să-ţi petreci vacanţa, dar mie îmi place România, mă simt ca acasă. Am fost uluit de această ţară de prima dată când am venit aici.
Îţi aminteşti prima tabără?
Prima dată am venit la Herculane şi mi-a fost foarte greu, m-am purificat foarte mult, dar spre final am început să mă simt bine şi mi-a plăcut foarte mult: yoghinii practicând împreună, spiralele, acest sentiment că sunt parte din ceva măreţ…
Ce anume îţi place cel mai mult în tabere?
Ceea ce m-a uluit întotdeauna, de asemenea în această tabără, este această conexiune puternică cu Grieg. Asta e cel mai important pentru mine. Şi în meditaţii, cel mai important pentru mine este sentimentul că totul vine de la el – de la Dumnezeu, prin el. Pentru mine important este să îi simt prezenţa, să îl simt pe Grieg, să simt comuniunea cu el.
Ce anume funcţionează cel mai bine pentru tine din ceea ce se predă în această şcoală?
Cel mai mult îmi place Hatha Yoga. M-a transformat foarte mult. Mi-am amplificat masculinitatea, mi-am rafinat relaţiile cu femeile, m-am transformat în multe direcţii! L-am descoperit pe Dumnezeu, mi-am descoperit natura mea adevărată, lucruri extraordinare!
Ce îţi place cel mai mult în aceste tabere yoghine de vacanţă?
Tabăra este un moment special în care suntem cu toţii împreună şi împărtăşim totul, trăim acestă stări de fraternitate şi cred că este foarte important ca tot mai mulţi oameni să afle despre aceste tabere – oameni care urmează cursurile acestei şcoli, dar mai ales oameni care încă nu practică yoga. Simt că uneori această şcoală are dificultăţi în a se integra în societate, câteodată ne distanţăm de societate, ca şi cum am vorbi propria noastră limbă pe care ceilalţi oameni nu o înţeleg, aşa că eu cred că trebuie să învăţăm să ne integrăm mai bine cu tot ceea ce suntem, în special cu toate activităţile pe care le realizăm în tabere, cu rugăciunile pe care le facem, pentru că tot ceea ce noi realizăm aici transformă lumea la nivel planetar, de aceea cred că e foarte important să reuşim să ne integrăm mai mult în societate.
MILOVA NICOLICI, anul 22 de yoga, TÂRGOVIŞTE
În urmă cu peste 21 de ani, la liceul unde învăţam a venit un instructor de yoga şi ne-a prezentat despre sistemul yoga. A fost o întâlnire magică, în interiorul meu căutam foarte mult altceva decât îmi oferea societatea şi mediul în care trăiam. Mi-am dorit foarte mult să practic şi eu yoga din acel moment. Am rămas la acest curs de yoga şi sunt foarte încântată de aceasta.
Ce anume te încântă la practica yoga?
Mă încântă faptul că reuşesc să mă descopăr pe mine însămi, că este o cale care mă ajută să îl cunosc pe Dumnezeu, că este ceva care se potriveşte foarte mult sufletului meu, faptul că am reuşit să îmi descopăr ghidul spiritual, să descopăr oameni minunaţi, să descopăr o modalitate de a fi, de a trăi, de a exista integrându-mă în societate şi fiind totodată şi în Dumnezeu, fiind pe o cale spirituală.
Cum ai descoperit că învăţăturile sunt autentice?
Prin practica spirituală. Dacă nu practici spiritual, dacă nu te antrenezi, atunci e posibil să apară îndoieli, dar în momentul în care practici şi simţi şi trăieşti lucrurile care ţi se spune că poţi să le trăieşti şi chiar mai mult, atunci nu mai ai cum să ai îndoieli, nu mai ai cum să ai dubii şi simţi că ceea ce faci este corect, este integrat divin, este o cale către Adevăr.
Despre Tantra ce simţi?
Tantra este şi ea o cale către Absolut care poate să integreze latura amoroasă, dar şi să nu o integreze, însă sublimând-o, să te ajute să te ridici către Dumnezeu.
Ce tehnici îţi plac cel mai mult din tot ceea ce se predă la această şcoală?
Sunt foarte multe lucruri care îmi plac – tehnicile de Hatha Yoga, asana-ele, pranayama, meditaţiile. În funcţie de situaţie, de moment, de etapa din viaţa mea am practicat mai mult unele lucruri, altele mai puţin, dar le redescopăr. Redescopăr de exemplu tehnica paratrăsnetului, mahamudra, care este o tehnică excepţională, tradiţia tibetană, ce s-a predat în anii 7-8, legat de posibilitatea sublimării diferitelor emoţii inferioare cu care ne confruntăm în anumite stări de înţelepciune, tehnica de Pho-wa, pe care am realizat-o în ultima perioadă foarte mult. Spiralele, bineînţeles – sunt un lucru inedit, ceva care ne defineşte ca şi şcoală, ca şi mişcare. Mişcarea Charismatică este pentru mine o cale excepţională de a îl descoperi pe Dumnezeu, simplul fapt de a fi prezentă la acele conferinţe pe care Grieg ni le pregăteşte m-a apropiat enorm de Dumnezeu.
Aş putea spune ce anume defineşte această şcoală de yoga: spiralele, faptul că Grieg ne-a prezentat legea rezonanţei oculte, centrii de forţă în detaliu, Puterile Cosmice, rezonanţa cu Shiva, comuniunea cu Shiva, toate iniţierile pe care Grieg ni le pregăteşte an de an, comuniunea acum, iată, cu Vishnu, cu avatarurile sale, cu Krishna, cu Kalki, Indra – toate lucrurile acestea sunt definitorii pentru noi, şi nu numai acestea: Mişcarea Charismatică, foarte multe lucruri pe care noi le avem şi pe care alţii, din păcate, nu le-au descoperit ne fac unici în felul nostru.
Îţi aminteşti prima tabără yoghină la care ai participat?
Prima tabără la care am participat s-a făcut la Voineasa în 1993. M-am bucurat de moment, am cunoscut o stare de aspiraţie, de comunitate, de fraternitate spirituală. Motivul pentru care recomand tuturor în prezent să vină la toate taberele la care pot, chiar şi numai câteva zile, este faptul că aici eşti pur şi simplu ţinut în braţe de Dumnezeu: El te înalţă, tu trebuie doar să îţi deschizi sufletul, iar dacă ai probleme, acelea se rezolvă. E o modalitate foarte uşoară de a evolua spiritual.
SONIA, anul 5 de yoga, RUSIA
Taberele de vacanţă sunt minunate! În tabere am trăit probabil cele mai frumoase momente din viaţă! Tot ceea ce se petrece în timpul unei tabere sunt momente de neuitat.
De fiecare dată sunt foarte fericită să vin în tabere, mai ales că au loc doar de două ori pe an, dar mă bucur că sunt în perioade foarte frumoase ale anului: primăvara şi vara.
Citiţi continuarea acestui articol.
Citiți și:
O minune dumnezeiască
Dacă MISA nu ar fi existat… (I)
yogaesoteric
3 decembrie 2013
Also available in: English