SUA-Rusia: Dar dacă războiul rece nu a încetat niciodată?


În luna mai, ruşii au expulzat din ţară un diplomat american care lucra pentru CIA, în timp ce pe postul de televiziune prin satelit FX în Rusia se difuzează popularul serial „Americanii”, despre o familie de spioni KGB, care activa la Washington pe vremea lui Reagan. Amintirile despre confruntarea dintre cele două mari puteri în epoca războiului rece sunt „comode precum un vechi palton”, dar „dacă sfârşitul acestui război nu este decât o invenţie?”, se întreabă analistul militar al publicaţiei americane Time, Mark Thompson.
Dacă este să se dea crezare experţilor care au luat cuvântul în 10 mai la Washington, războiul rece într-adevăr nu s-a încheiat. Este vorba despre discursul lui Steven Blank, profesor al Colegiului militar al forţelor terestre ale SUA, şi despre cel al lui Mark Schneider, analist în cadrul Institutului naţional de politică publică, discursuri susţinute în clubul privat al Partidului Republican al SUA, Capitol Hill Club, precizează Thompson.
Desigur, afirmaţiile celor doi trebuie abordate cu rezerve: sponsorul evenimentului este Asociaţia Naţională a Industriei de Apărare a SUA, precizează autorul articolului. Cu toate acestea, cointeresarea partinică şi financiară a conferenţiarilor nu înseamnă neapărat că aceştia nu au dreptate, este de părere Thompson, prezentând cele mai interesante fragmente dedicate Rusiei din discursurile celor doi.
Astfel, în opinia lui Schneider, Rusia devine tot mai antidemocratică şi ostilă la adresa SUA.
La rândul său, Blank atrage atenţia asupra creşterii puterii militare în Rusia. „La ora actuală, asistăm la o reînarmare de anvergură a armatei ruse: până în 2020, costul acestei reînarmări se va ridica la 33 de trilioane de ruble. În funcţie de cursul de schimb, aceasta înseamnă circa 800 de miliarde de dolari”, îşi exprimă îngrijorarea analistul american. Blank conştientizează necesitatea de a majora finanţarea forţelor armate ruse, care timp de 20 de ani au traversat o profundă criză, însă, în opinia sa, anvergura acestei reînarmări atestă că ea este îndreptată, în primul rând, împotriva SUA şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), iar în doilea rând, împotriva unui duşman despre care cele două ţări nu vorbesc niciodată cu voce tare – China.
Cei doi experți sunt îngrijoraţi de supremaţia crescândă a Rusiei în planul producţiei de arme nucleare. Potrivit datelor oficiale, Rusia este capabilă să producă cel puţin 2000 de unităţi de rachete nucleare pe an.
Spre deosebire de americani, preocupaţi de reducerea rezervelor nucleare, „după încheierea războiului rece ruşii au elaborat noi tipuri de arme nucleare”, afirmă Schneider, care opinează că „o parte din programul ruşilor o constituie testele hidronucleare”. În acelaşi timp, „în scurtă vreme în SUA nu va mai rămâne niciun inventator experimentat în tehnică nucleară”, adaugă analistul.
Potrivit informaţiilor pe care le deţine Schneider, „America nu a avut din 1990 o echipă de ingineri specializaţi în rachete balistice intercontinentale sau rachete balistice pentru submarine”. Schneider este convins că dacă SUA vor decide să elaboreze noi rachete de acest tip – ceea ce s-ar putea întâmpla abia în 2042 – ţara sa se va lovi inevitabil de o acută lipsă de ingineri cu experienţă în domeniu.
„În Rusia s-a impus un asemenea sistem în care serviciile de securitate nu se supun nimănui”, afirmă Blank. Potrivit expertului american, istoria rusă abundă de numeroase exemple ce demonstrează că aceste servicii „exagerau în mod intenţionat ameninţările” din exterior. „La rândul său, Putin a declarat că, dacă militarii atenţionează în legătură cu o ameninţare, aceasta chiar există. În ţara noastră asemenea lucruri nu sunt posibile”, şi-a exprimat convingerea expertul american Blank. Din fericire (nu sunt posibile), conchide revista Time.
După o ştire Agerpres

Citiți și:

Bani mulți pentru recrutarea agenților
CIA implicată în comerţul cu echipament nuclear

 

yogaesoteric
3 decembrie 2013

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More