Misterul pietrei care dă «naștere» la alte pietre. Ce cred geologii?

 

În munții Freita din nordul Portugaliei, în apropierea unui sat numit Castanheira, se află un bloc imens de granit, care ejectează ciclic pietre de mici dimensiuni în formă de ou. Acest fenomen geologic rar este cunoscut la nivel local ca Pedras Parideiras, adică „piatra care naște”.

Geologii cred că ar fi rezolvat în cele din urmă misterul din spatele acestei roci ciudate. Testele geologice efectuate în regiune au arătat că „Piatra-mamă” s-ar fi format în timpul Cambrianului, acum 500 de milioane de ani. Suprafața rocii este incrustată cu noduli mici, în formă de discuri biconvexe, care măsoară între 2 și 12 cm. Din cauza intemperiilor sau a eroziunii, acești noduli se desprind de piatra mamă, lăsând anumite goluri. „Copiii pietrei” sunt alcătuiți din aceleași elemente minerale de granit cu piatra mama, dar stratul lor exterior este compus din biotit, un amestec de minerale de annit și phlogopi care au o rezistență mecanică foarte mică.

Biotitul se formează în rocile magmatice și metamorfice. Sub acțiunea factorilor externi, alcătuiește forme noi ca: hydrobiotit, katzengold și clorit. Nu poate fi folosit ca material de construcție, datorită clivajului accentuat, care permite pătrunderea apei prin fisurile mineralului, ceea ce produce în granitul bogat în biotit apariția unor pete galbene. Biotitul, împreună cu muscovitul este folosit în cosmetică, fiind apreciat luciul lui sidefiu-perlat.

Specialiștii cred că ploaia intră în crăpăturile mici ale acestei pietre, iar când vine iarna, îngheață. Pe măsură ce apa îngheață, aceasta acționează ca o pană care ajunsă mai adânc și mai adânc în biotită forțează nodulii să iasă din piatra de granit. Este nevoie de câteva sute de ierni pentru ca acest lucru să se petreacă. Cu toate acestea, teoria nu explică de ce pietrele apar în forme rotunde netede sau cum de aceasta este singura piatră calcaroasă din regiune în care are loc neobișnuitul fenomen.


Citiți și:

Pădurea de piatră din Madagascar, un loc ce este unic în lume

«Pădurea enigmatică de piatră» din Bulgaria. Coloanele ei stranii, ce sunt goale la interior, nasc controverse în lumea științifică

 

yogaesoteric
8 iunie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More