Modelul străfulgerării
O puternică tehnică de rescriere, dezvoltată de către Richard Bandler şi utilizată adesea în practica psihoterapeutică, este numită modelul străfulgerării. În esenţă, această tehnică se centrează asupra unui eveniment neplăcut şi nedorit: o amintire, o imagine, un comportament sau obicei, o stare. Printr-o ardere intensă ca într-un fulger, se produce transformarea automată a stării în ceva plăcut şi dorit. Aşa cum afirmă Bandler, ea „direcţionează creierul”, făcând uz de tendinţa umană de a evita lucrurile neplăcute şi de a se orienta către lucrurile plăcute.
Etape:
1. Identificarea imaginii semnal
Să presupunem că dorim să eliminăm obiceiul negativ X (de exemplu fumatul). Urmărim în continuare, într-o stare de profundă relaxare, să identificăm acea primă imagine care marchează obiceiul X. Pentru fumători, poate fi mâna îndreptându-se către pachetul de ţigări, aflat în buzunar. Deoarece acesta este semnalul unui obicei pe care nu îl dorim, trebuie să facem astfel încât această imagine să devină neplăcută – cu cât mai neplăcută, cu atât mai bine, pentru a o putea apoi respinge instinctiv ori de câte ori va apărea.
2. Crearea imaginii dorite
Următorul pas constă în a crea o a doua imagine, o imagine care să ne reprezinte aşa cum am fi dacă modificarea dorită în comportament s-ar fi produs deja. Această imagine trebuie să fie foarte atractivă şi plăcută. Este necesar să căutăm printre mai multe imagini, realizând eventual mai multe ajustări, până când obţinem ceva care cu adevărat ne place. Imaginea trebuie pusă în legătură cu aspiraţiile sau idealurile proprii.
3. Străfulgerarea
Acum, printr-o străfulgerare, inversăm cele două imagini. Vizualizăm întâi prima imagine-semnal mare şi strălucitoare. Suprapunem apoi peste aceasta o versiune mică şi întunecată a imaginii dorite, plasată în colţul din dreapta al câmpului vizual. Apoi, într-un flash, vedem imaginea mică şi întunecată devenind din ce în ce mai mare şi strălucitoare, acoperind în final prima imagine, care simultan devine mică şi întunecată. Pe măsură ce această interschimbare se realizează, spuneţi-vă interior: „Gata!”, cu frenezie şi entuziasm. Realizând aceasta, faceţi să devină albă pentru o clipă imaginea ecranului interior, şi apoi realizaţi aceasta din nou. Repetaţi acest proces de mai multe ori pe zi.
4. Test
O modalitate eficientă de testare este să rechemăm în minte prima imagine. Dacă înlocuirea a fost efectivă, ne va fi greu să recreăm imaginea-semnal; imediat ce ea va apărea în minte, se va estompa şi va fi înlocuită de imaginea exterioară dorită.
Cheile reuşitei acestei tehnici sunt viteza, vivacitatea şi repetiţia. Într-o stare de relaxare şi interiorizare, este necesară realizarea acestei inversiuni din nou şi din nou, acordând doar o secundă pentru fiecare repetiţie. Dacă vom experimenta aceste schimbări rapide cu o intensitate suficient de mare, vom vedea că ori de câte ori vom avea tendinţa de a relua vechiul obicei negativ, imediat va fi înlocuit cu noul obicei. Într-un sens foarte real, ne vom simţi „constrânşi” de transformarea survenită să acţionăm într-o manieră diferită. Aşa cum Bandler spunea :”Puteţi numi acest model – forţarea negociată.”