Modificările de paradigmă geopolitică și confruntarea cu psihopații

Un interviu cu profesorul Sergei A. Karaganov, de Tariq Marzbaan și Nora Hoppe (pentru publicația Al Mayadeen)

Jurnaliștii Tariq Marzbaan și Nora Hoppe l-au intervievat pe profesorul Karaganov, de la cea mai importantă organizație publică de politică externă din Rusia, discutând cu el despre o serie de subiecte, printre care escaladarea occidentală împotriva Rusiei, războiul din Ucraina, colonialismul și genocidul din Gaza.

Complexul industrial-militar-mediatic anglo-saxon, cu ajutorul vasalilor săi, intenționează să își păstreze cu orice preț hegemonia globală și cuceririle sale colonialiste. Hegemonul nu poate accepta modificarea de paradigmă a unei lumi multipolare emergente. Orice discuție despre pace, diplomație sau negocieri cu privire la războaiele pe care le-a declanșat iese din discuție. Populațiile occidentale, ale căror capete sunt contaminate de neoliberalism și rusofobie, sunt în prezent îngrozite de o „invazie rusă iminentă”. Delirul în masă împiedică revenirea la rațiune în Occident. Cum poate face față restul lumii acestei nebunii? Și ce poate spera restul lumii?

Ne adresăm profesorului Serghei A. Karaganov* – președinte de onoare al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare (cea mai importantă organizație publică de politică externă din Rusia) și supervizor academic al Facultății de Economie Mondială și Politică Mondială din cadrul Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare din Moscova – deoarece oferă de mult timp opinii pătrunzătoare asupra unor subiecte precum utilizarea descurajării nucleare ca un semnal de alarmă pentru ca Occidentul să restabilească bunul-simț și pivotul necesar al Rusiei dinspre Vest spre Est.

*******

Avertizarea Occidentului împotriva escaladării

Întrebare: Ca una dintre modalitățile de a avertiza Occidentul împotriva escaladării războiului din Ucraina și a agresiunii sale crescânde față de Rusia, ați pledat pentru descurajarea nucleară. Credeți că liderii occidentali, dintre care majoritatea dau impresia că sunt total iraționali, pot lua în serios astfel de amenințări?

Profesorul Karaganov: Multe dintre elitele occidentale nu mai au simțul istoriei și și-au pierdut simțul de autoconservare. Eu numesc această stare „parazitism strategic”. Aceasta este valabil și pentru o bună parte din populația occidentală, care s-a complăcut în privința păcii, garantată în mare parte de descurajarea nucleară – un aspect pe care nu îl înțeleg. În plus, nivelul intelectual al majorității elitelor a scăzut brusc din cauza schimbărilor de standarde morale și a deteriorării sistemului lor de învățământ superior – în special în Europa. Așa că sunt foarte puțini, într-adevăr, cei care înțeleg aceste probleme.

Situația este ceva mai bună în Statele Unite – pare să fi păstrat cel puțin rămășițele unei clase politice cu spirit strategic, dar, în mod evident, nu ele conduc spectacolul. Cu toate acestea, unii sunt încă aproape de putere și, uneori, îi pot influența pe cei aflați la putere. În orice caz, situația de acolo este destul de îngrijorătoare. Doar un exemplu: atât președintele Biden, cât și secretarul său de stat Blinken au declarat recent că încălzirea globală este la fel de rea sau mai rea decât un război nuclear. Am fost destul de șocat. Sună destul de nebunesc.

Î.: Populațiile occidentale obișnuite cu democrația de vitrină, prosperitatea și consumul de masă timp de decenii, par să fie paralizate și nu se vor ridica pentru a opri și a lipsi de putere lobby-ul de război. Nici diplomația nu mai funcționează. Ce credeți că se ascunde în spatele acestei complaceri occidentale? O lipsă de imaginație cu privire la cum ar putea fi războiul pe propriul lor teritoriu? Un caz de deficiență cognitivă, iluzii patologice, orgoliu, ignoranța lor în materie de istorie? O acoperire pentru disperarea și anxietatea cu privire la propria lor existență? Sau ar putea fi doar o fațadă pentru o strategie calculată la rece din partea lor?

Prof. K.: Toți factorii pe care i-ați menționat joacă un rol. Cu toate că eu cred că cel mai important factor este incapacitatea și lipsa lor de voință de a înfrunta realitatea. Oamenii s-au obișnuit atât de mult cu imaginile care pâlpâie pe ecranele lor, încât le iau drept realitate. Este o problemă pentru toate națiunile, dar mai ales pentru cele mai afectate de tehnologia digitală.

Există oameni din cercurile conducătoare ale Occidentului – în Statele Unite, dar mai ales în Europa – care își pierd capacitatea de a-și guverna popoarele din cauza problemelor tot mai mari pe care nu le pot aborda sau chiar înfrunta, cum ar fi inegalitatea socială în creștere, migrația, chiar și problemele climatice. Desigur, aș putea continua la nesfârșit.

Capitalismul modern este un sistem complet inadecvat. Se bazează pe creșterea nesfârșită a consumului, care, în cele din urmă, ucide Pământul. În loc să urmărească să reducă consumul, clasele politice occidentale moderne încearcă să transfere povara luptei împotriva poluării și chiar să dea vina pentru schimbările climatice pe producători – majoritatea aflați în lumea „în curs de dezvoltare”, dar nu și pe consumatori – majoritatea aflați în așa-numita lume „dezvoltată”.

Lista de probleme și provocări nerezolvate este foarte lungă. Cercurile conducătoare încearcă să distragă atenția cetățenilor lor de la aceste probleme prin crearea unui inamic. De data aceasta este Rusia. O țintă ușoară din cauza rusofobiei lor deja răspândite și adânc înrădăcinate, dar și pentru că Rusia e relativ „mică” în ceea ce privește economia sa, iar pierderea Rusiei ca partener economic este mai ieftină decât pierderea Chinei. (Dar și sentimentul anti-chinez este în creștere, în special în Statele Unite).

Elitele occidentale au început să își pregătească cetățenii pentru război. Între timp, liderii occidentali au tăiat complet orice legături între cetățenii lor și ruși. Comerțul și chiar orice dialog cu rușii sunt mai mult sau mai puțin interzise, iar cei care vizitează Rusia sfârșesc prin a fi interogați de poliție sau de serviciile de securitate. Această acumulare de ostilitate este simptomatică pentru o pregătire pentru război. Au reușit deja să prefacă majoritatea ucrainenilor într-o turmă de oameni plini de ură, care se îndreaptă cu toții cu obediență spre abator. Urmează câteva națiuni europene.

Totul este destul de sinistru. Observăm cu atenție aceasta și suntem conștienți de faptul că unele dintre clasele politice sau clasele conducătoare de astăzi din Occident sunt atât de disperate încât recurg la stimularea războaielor pentru a-și ascunde incompetența și/sau crimele.

Rățuștele din Occident

Î.: Mulți au remarcat în mod clar lipsa de interes din partea Germaniei și a UE de a investiga distrugerea conductelor Nord Stream. Apoi a apărut „afacerea Taurus”, în care ofițerii militari germani au putut fi auziți discutând pentru prima dată despre atacuri asupra Crimeei cu ofițeri americani, cu patru luni înainte ca Scholz und Pistorius să afle despre aceste planuri.

Recent, Suedia și Finlanda au renunțat la neutralitate și acum salută bazele NATO pe teritoriile lor, despre care cred că le vor oferi mai multă securitate. Ce credeți că se ascunde în spatele unui astfel de comportament? De ce își permit să devină primele ținte sigure într-un război fierbinte împotriva Rusiei? De ce acești oameni își sacrifică propriile țări pentru statul profund al SUA? Pe cine servesc ei cu adevărat? Sunt loiali unei alte entități și nu propriilor lor țări?

Prof. K.: Într-adevăr, nivelul de inteligență și simțul responsabilității majorității claselor conducătoare – în special în Europa – s-a deteriorat în mod grosolan. Statele Unite – pe care aproape că merită să le aplaud în acest caz – au creat o imensă clasă de clienți în Europa, una care are mult mai mult la inimă interesele SUA și ordinele pe care le dă aceasta decât interesele propriilor țări și popoare.

Statul profund american nu este ancorat doar în Statele Unite, o extensie a acestuia poate fi găsită și în Europa. Este alcătuit din ceea ce s-ar putea numi „clasa liberală imperialistă globală”, care urmărește să servească „interese comune”. Dar europenii sunt chiar mai răi decât americanii aici, deoarece sacrifică în mod deschis interesele națiunilor lor. Ei sunt în mod evident trădători ai patriei lor. Și de aceea au acoperit crime precum provocarea războiului din Ucraina, aruncarea în aer a Nord Stream. De aceea sunt chiar dispuși să riște să furnizeze arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei. (Interesant este că americanii nu furnizează în mod deschis astfel de arme cu rază lungă de acțiune, deoarece înțeleg că ar putea duce la escaladare, chiar la escaladare nucleară). Așadar, americanii îi sacrifică pur și simplu pe europeni. Ei au folosit deja Ucraina drept carne de tun și se pare că se pregătesc să își folosească și aliații europeni drept carne de tun.

Observăm aceste evoluții cu mare îngrijorare și ne dăm seama că, din păcate, nu avem aproape niciun partener rezonabil în Europa. Prin urmare, ne pregătim pentru cel mai rău scenariu. Cu toate acestea, sperăm că, prin intensificarea practicii noastre de descurajare nucleară, vom reuși să îi trezim la realitate pe unii oameni din Europa și din Statele Unite. Dacă nu vom reuși, numeroasele crize care afectează lumea vor sfârși prin a duce la un al Treilea Război Mondial.

Crizele globale în plină expansiune

Aceste crize globale în plină expansiune sunt rezultatul unor schimbări tectonice în actuala ordine mondială, care a fost fondată, în esență, pe dominația de cinci sute de ani a Occidentului, bazată în mare parte pe superioritatea sa militară. Praful de pușcă și tunurile au fost inventate în China. Dar europenii, care se războiesc constant, le-au folosit mai bine și aveau un sistem mai bun de organizare militară. Pe această bază, au început să colonizeze restul lumii, suprimând și chiar distrugând unele civilizații (aztecii, incașii), extrăgând mai întâi o rentă colonială, apoi una neocolonială. Dar această fundație a început să fie subminată de fosta Uniune Sovietică, atunci când a atins paritatea nucleară, iar acum de o Rusie reînviată. Deplasarea întregului sistem a dat naștere la numeroase crize și conflicte. Dar, în primul rând, a contribuit la eliberarea „Restului”, a „Sudului global” sau, mai bine zis, a „Majorității globale”.

Acum, întrebarea nu este doar cum să oprim Occidentul – ci și cum să oprim valurile crescânde de conflicte militare din întreaga lume. Prin satisfacerea intereselor noastre de securitate de bază, am eliberat simultan restul lumii de sub jugul occidental și am subminat capacitatea acestuia de a sifona bogăția altor țări. Occidentul se află acum într-o stare de disperare. Pentru a le insufla un pic de bun simț, avem nevoie de restaurarea unei „frici sănătoase” – adică este necesar să restabilim validitatea descurajării nucleare. Din nefericire, nu văd altă cale în această conjunctură. Pentru că mulți oameni, în special în Occident, par să-și fi pierdut rațiunea și simțul responsabilității.

Genocidul în curs de desfășurare

Î.: În prezent, genocidul barbar pe care Israelul – ca o altă putere occidentală colonialistă – îl comite împotriva palestinienilor continuă fără încetare. Agonia populației civile palestiniene este de neconceput, iar restul lumii privește și iar privește. Ce face „comunitatea internațională” pentru a pune capăt masacrelor comise de „Israel” și distrugerii de către acesta a patriei palestiniene……. și pentru a determina statele SUA/UE să nu mai sprijine „Israelul”? Și……. ați spune că genocidul din Palestina (de asemenea, atacurile militare în curs de desfășurare asupra Siriei) și războiul din Ucraina fac parte, în esență, dintr-un „Război mai mare” împotriva acelor națiuni suverane ale Majorității Globale care refuză să devină vasale ale Hegemonului?

Prof. K.: În cadrul actualului „sistem mondial”, „comunitatea internațională” va face foarte puțin pentru a-i ajuta pe palestinieni.

Văd întregul conflict din Palestina ca pe o verigă într-un lanț de conflicte declanșate de schimbările tectonice de putere în cadrul sistemului actual și de încercările disperate ale Occidentului de a-și menține dominația. Este clar că Statele Unite – în timp ce se retrag din numeroasele țări și teritorii din lume pe care le-au ocupat și dominat – provoacă în mod ascuns instabilitate în acele teritorii pentru a crea probleme viitorilor lor lideri. Iar majoritatea acestor teritorii se petrece să fie în Eurasia.

Mărturisesc că nu am putut niciodată să văd cum ar fi reușit israelienii să lanseze acest război [împotriva Palestinei] fără sprijinul deschis al Statelor Unite. Din toate punctele de vedere, se pare că unele cercuri din Statele Unite au decis să declanșeze un nou război major în Orientul Mijlociu pentru a destabiliza întreaga regiune (în orice caz, Statele Unite nu mai depind de petrolul și gazele din Orientul Mijlociu, așa că nu aveau niciun interes să păstreze stabilitatea acolo).

Masacrul din Gaza a subminat legitimitatea Israelului și nu văd cum această legitimitate ar putea fi restaurată vreodată. Se pare că avem semințele unui nou război major în Orientul Mijlociu și o nouă tragedie – și pentru poporul evreu, pentru că și el este sacrificat de prostia și aroganța liderilor Israelului. Nu pot să-i înțeleg pe politicienii israelieni. Este evident că și-au pierdut rațiunea……. la fel ca și clasa politică europeană. Iar palestinienii continuă să fie masacrați pentru această agendă.

Î.: În afară de utilizarea amenințării nucleare ca mijloc de descurajare……. și având în vedere că „instituțiile globale” precum ONU și Curtea Internațională de Justiție sunt ineficiente în oprirea oricăror războaie și genociduri, și că acestea sunt, în esență, în mâinile elitelor occidentale, nu s-ar putea concepe o măsură suplimentară de descurajare – cum ar fi o „Alianță a Rezistenței” globală, care să acționeze ca un „front” activ împotriva puterii unipolare?

Prof. K.: Majoritatea Globală este potențial mult mai puternică decât fosta Mișcare a Nealiniaților și, desigur, devine un factor mult mai important în politica internațională. Un nou sistem se va naște în următoarele câteva decenii – asta dacă vom supraviețui acestei perioade de crize și războaie și dacă vom putea evita un al Treilea Război Mondial, care ar fi probabil ultimul război. Și este necesar să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l evita.

Nu văd nicio posibilitate de a crea ceea ce s-ar putea numi o „Alianță a Rezistenței” în viitorul apropiat însă, un Commonwealth al națiunilor libere – „libere” în sensul de a putea trăi și munci în funcție de interesele lor naționale – ar fi o contribuție majoră la pacea mondială. Dar, pentru a realiza viitoarea lume a națiunilor libere, pentru a crea mai multă securitate și a reduce potențialele tensiuni, ar fi necesar să reintroducem „zăbrelele de siguranță” în sistemul internațional. În prezent, există un singur „lacăt de siguranță” – și anume descurajarea nucleară. De asemenea, este necesar să construim un nou sistem instituțional în paralel cu sistemul existent care se prăbușește. ONU poate continua să existe, dar, în mod evident, nu poate redeveni eficientă, deoarece secretariatul său este dominat de funcționari cu orientare occidentală. Prin urmare, ar fi necesar să construim un sistem instituțional complet nou, bazat pe BRICS+, SCO+ și alte instituții de acest fel.

Într-adevăr, avem nevoie de un nou set de instituții care să nu fie dominate de Occident, a cărui putere este în declin și a cărui autoritate morală a dispărut, deoarece a eșuat din toate punctele de vedere – politic, economic și, mai ales, etic – după ce a declanșat nenumărate acte brutale de agresiune în timp ce a avut ocazia să dicteze soarta comunității mondiale. Această eră a așa-numitului „moment unipolar” a atins apogeul în anii 1990 și la începutul anilor 2000.

Puterile occidentale au arătat care este valoarea lor. Ele ar fi necesar acum să fie date la o parte. Este necesar să construim un sistem paralel de guvernanță mondială – unul care ar fi mai corect și mai eficient. Avem nevoie de o nouă Curte Internațională de Justiție, de instituții care să ajute la reducerea foametei în lume și de instituții care să lucreze pentru a îmbunătăți sănătatea globală (în timpul pandemiei covid, am fost martori la modul în care națiunile occidentale, care controlau practic instituțiile mondiale, nu au reușit să abordeze această provocare în mod corespunzător și adecvat).

Colonialism versus Internaționalism

Î.: Rusia țaristă era o putere colonială și se afla într-o competiție acerbă cu statele coloniale din Europa de Vest, în special cu Imperiul Britanic. Prin ce se deosebea colonialismul rusesc țarist de, să zicem, colonialismul britanic?

Prof. K.: Da, în multe privințe, Rusia țaristă a fost o putere colonială, dar era foarte diferită de puterile coloniale occidentale. Atunci când rușii au avansat spre est și spre sud, cucerind și dezvoltând Siberia, nu au recurs la mijloace genocidare. Rușii s-au amestecat de fapt cu elitele locale, au existat un număr mare de căsătorii interetnice, astfel încât rușii nu au fost colonialiști de tip occidental. Țarii chiar au invitat elitele locale să se alăture nobilimii rusești. Se pare că odată aproape ne-am dublat numărul de prinți atunci când am încorporat Georgia, a cărei întreagă nobilime pretindea că este princiară. Jumătate din nobilimea rusă era de origine etnică non-rusă. Rusia a absorbit culturile popoarelor colonizate în loc să le suprime. Rasismul este aproape complet străin de ruși.

Chiar dacă Rusia a beneficiat în mod natural de pe urma bogățiilor țărilor vecine, în majoritatea cazurilor le-a subvenționat și aceasta s-a petrecut în special în perioada sovietică, când Rusia a fost principalul furnizor de bogăție. Cred că toate republicile din fosta Uniune Sovietică, cu excepția uneia, au fost puternic subvenționate.

Așadar, suntem o putere colonială doar cu numele. În multe privințe, Rusia metropolitană a fost o colonie a suburbiilor sale. Apoi, din cauza nevoii sale de securitate, Rusia s-a extins, dar în multe cazuri a plătit un preț economic pentru această expansiune. De exemplu, după cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a fost reconstruită înaintea acelor zone ale Rusiei propriu-zise care au suferit sub ocupația nazistă. De asemenea, putem observa cu o anumită mândrie că majoritatea civilizațiilor popoarelor nordice din Siberia au rezistat până în prezent (spre deosebire de acele teritorii uzurpate în Statele Unite sau în alte părți). Unele dintre populațiile lor chiar au crescut, de exemplu în Yakutia. Atât savanții ruși, cât mai ales cei sovietici, au creat limbi scrise pentru aceste popoare și, bineînțeles, au adus cu ei educația. Limbile scrise din zonele baltice, acum state, au fost dezvoltate la Sankt Petersburg la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Astfel, Rusia nu a fost „colonialistă” în sensul tradițional. În cele din urmă, a fost vorba de crearea unui stat comun în care elitele locale și populațiile locale – care erau ruși non-etnici – puteau juca un rol egal sau uneori chiar mai important și mai privilegiat decât rușii etnici înșiși. Aceasta este, de asemenea, o consecință a istoriei noastre. Am fost colonizați de imperiul lui Genghis Khan, dar mongolii nu ne-au impus cultura, limba sau credința lor. Expansiunea noastră a imitat mai mult sau mai puțin acest tip de expansiune. Așadar, nu aș descrie expansiunea noastră ca fiind „colonialistă”, ci mai degrabă ca fiind „internaționalistă”.

Și, bineînțeles, expansiunea noastră ne-a adus resurse, în special din Siberia. Mai întâi au fost blănurile, așa-numitul „aur moale”, apoi tot felul de pietre prețioase, argint, aur, apoi petrol, gaze. Iar acum Siberia este coșul de pâine al Rusiei, fundamentul viitorului nostru. Siberia va aproviziona Rusia și Eurasia cu hrană, apă și resurse naturale pentru decenii și, sperăm, secole de acum încolo.

Imperii versus civilizații

Î.: Unii susținători ai unei viitoare lumi multipolare vorbesc despre asamblarea regiunilor geografice ale lumii în „imperii”. Care ar fi atunci poziția Rusiei? Noțiunea de „construire a diferitelor imperii” nu ar fi problematică pentru o lume multipolară?

Prof. K.: Este prea devreme pentru a vorbi despre viitoarele imperii, dar un imperiu – în afară de faptul că a fost uneori un teritoriu de putere care a suprimat alte popoare – a fost, de asemenea, un domeniu care a oferit securitate și bunăstare pentru multe popoare.

Nu sunt sigur că vom asista la o lume cu mai multe imperii majore. Cred că am depășit această perioadă a istoriei. Dacă vorbim de Rusia, aceasta va fi unul dintre centrele culturale, politice, economice, militare ale lumii. Va fi o „civilizație a civilizațiilor” care va cuprinde multe grupuri etnice, o civilizație eurasiatică deschisă către alții.

Personal, nu aș dori ca Rusia să devină din nou un vast imperiu, deoarece modul rusesc de a construi un imperiu a fost, în cele din urmă, în detrimentul rușilor înșiși. Poate că au avut țeluri nobile, dar a fost prea costisitor pentru poporul rus. Aș prefera să fim o civilizație a civilizațiilor: respectându-i pe ceilalți, învățând din experiențele tuturor națiunilor, un gardian politico-militar care protejează libertatea altor națiuni de a-și alege propria cale. Eliberarea lumii de hegemonie este, în cele din urmă, destinul nostru manifest.

Privind spre Est și spre majoritatea globală

Î.: Rusia este gazda reuniunii BRICS+ din acest an. De asemenea, Rusia a organizat și găzduit recent Conferința privind multipolaritatea, Festivalul Internațional al Tineretului și multe alte evenimente menite să reunească Majoritatea Globală. Ce ar putea învăța Rusia de la Asia? Din Africa? Din America Latină? Și ce ar putea aceste regiuni să învețe de la Rusia?

Prof. K.: Învățăm unii de la alții. Rușii sunt unici prin faptul că sunt o națiune deschisă din punct de vedere cultural. Această deschidere culturală este, de fapt, esența faptului de a fi „rus”. Ne-am născut ca o „națiune a națiunilor”. Suntem cunoscuți ca o civilizație-stat. Dar, încă o dată, eu aș spune că suntem „o civilizație a civilizațiilor”. De-a lungul secolelor de dezvoltare, am îmbrățișat multe civilizații și suntem, aproape prin definiție, internaționaliști. Bineînțeles că avem rasiști, șoviniști în Rusia. Dar, în general, rușii sunt excepțional de internaționaliști. Prin urmare, suntem mai bine pregătiți decât majoritatea pentru o lume multipolară, multiculturală și multirasială a viitorului. Este necesar să învățăm unii de la alții să trăim în pace, să respectăm și să sprijinim culturile celorlalți, să ne dezvoltăm propria cultură și să o promovăm în întreaga lume. Mai presus de toate, însă, este important să respectăm unicitatea fiecărui popor și să încurajăm o îmbogățire interculturală constructivă.

Mă simt foarte optimist în ceea ce privește lumea care va veni, dacă vom reuși să evităm un al Treilea Război Mondial. Dar aceasta este sarcina noastră comună.

* * *

* Serghei Aleksandrovici Karaganov

Biografie extinsă: https://karaganov.ru/en/

Specializare: Politici externe și de apărare sovietice/rusești, aspecte economice și de securitate ale interacțiunii ruso-europene, pivotul rusesc spre est.

Autor și editor a 28 de cărți și broșuri, a publicat aproximativ 600 de articole privind economia politicii externe, controlul armamentului, strategia de securitate națională, politicile externe și de apărare ale Rusiei. Articolele și cărțile sale au fost publicate în peste 50 de țări.

Președinte al consiliului editorial și editor al revistei Russia in Global Affairs.

Citiți și:
Rusia își reevaluează politica europeană
China și Rusia discută despre o nouă arhitectură de securitate în Eurasia

 

yogaesoteric
24 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More