Momentul ocult de hiatus solar (7/7) al echinocţiului de primăvară: 20.03.2012, 7h14 (+2h00GMT)

 

 

[1 – prezentare realizată de astrolog Rodica Purniche]

 

[Considerăm necesar ca, înainte de a trece la analiza momentului ocult de hiatus solar 7/7, ce corespunde echinocţiului de primăvară din acest an, să prezentăm câteva noţiuni şi aspecte de bază referitoare la momentele de solstiţiu şi de echinocţiu.]

Despre solstiţii şi echinocţii

 

Solstiţiile şi echinocţiile reprezintă, din punct de vedere astronomic, locurile în care cursa aparentă a Soarelui (care este numită ecliptică) se apropie sau se distanţează cel mai mult de ecuatorul ceresc, ori îl intersectează. Acest fapt se produce deoarece ecliptica este înclinată cu 23°27’ faţă de planul ecuatorului, ceea ce face ca Soarele:
– să intersecteze ecuatorul ceresc la 21-23 martie şi la 21-23 septembrie
– să aibă distanţa maximă deasupra ecuatorului ceresc la 21-23 iunie
– să aibă distanţa maximă dedesubtul ecuatorului ceresc la 21-23 decembrie.
Intersecţiile dintre ecliptică şi ecuatorul ceresc în martie şi în septembrie sunt numite echinocţii şi reprezintă punctul vernal sau primul grad din Berbec şi, respectiv, punctul autumnal sau primul grad din Balanţă. Acestea sunt echinocţiul de primăvară şi, respectiv, echinocţiul de toamnă. Caracteristica lor comună este aceea că ziua este egală, ca durată, cu noaptea.

 

Echinocţiul de primăvară este punctul în care Soarele trece de la latitudinea sudică la latitudinea nordică a sferei cereşti, în vreme ce echinocţiul de toamnă este punctul în care Soarele trece de la latitudinea nordică la latitudinea sudică a sferei cereşti.

Depărtările maxime ale Soarelui deasupra şi dedesubtul ecuatorului ceresc sunt numite solstiţii. Ele sunt: punctul cel mai nordic al cursei solare în Zodiac sau primul grad din Rac (acesta fiind solstiţiul de vară) şi punctul cel mai sudic al cursei solare în Zodiac sau primul grad din Capricorn (acesta fiind solstiţiul de iarnă). Calitatea lor comună este durata inegală a zilei şi a nopţii: la solstiţiul de vară este ziua cea mai lungă a anului iar la solstiţiul de iarnă este noaptea cea mai lungă a anului.

Solstiţiile şi echinocţiile marchează debutul astronomic al anotimpurilor şi, datorită lor, au luat ulterior naştere calendarele. Tot solstiţiile şi echinocţiile constituie baza anului tropical, adică anul astronomic care ia în considerare deplasarea Soarelui prin centura zodiacală (Zodiacul celor 12 Semne astrologice), de la Semnul zodiacal Berbec până la Semnul zodiacal Peşti. Babilonienii, egiptenii, grecii şi indienii au studiat mişcarea aparentă a Soarelui pe ecliptică şi au descoperit şi fenomenul de precesie a echinocţiilor. 

Hipparchus a fost cel dintâi care a supus atenţiei cele 4 momente importante ale cursei Soarelui, descoperind astfel fenomenul de precesie şi definind pentru prima dată anul tropical şi anul sideral, precum şi durata acestora, cu o foarte mare acurateţe. Sute de ani mai târziu, Copernicus, Ticho Brache, Galileo Galilei, Newton şi mulţi alţii au aprofundat fenomenul de precesie a echinocţiilor precum şi opoziţia tropical-sideral în astronomie şi în astrologie.

Astronomii indieni au mers în paralel cu observaţiile europenilor. Astfel, în faimosul tratat de astronomie SURYA-SIDDHANTHA sunt menţionate solstiţiile şi echinocţiile precum şi fenomenul de precesie, care este numit în limba sanscrită, AYANACHALANA. Aryabhata şi Suradevayajvan au apreciat perioada în care Zodiacul tropical şi cel sideral au coincis. Varahamihira a continuat mai târziu acest subiect. Munjala, în lucrarea sa, LAGHUMANASA, a explicat fenomenul de precesie şi a indicat şi rata lui, iar Bhaskara a elaborat teoria revoluţiei complete a echinocţiilor.

Solstiţiile şi echinocţiile mai sunt asociate într-un anumit fel în astrologia vedică (JYOTISH ŚĀSTRA) şi cu aşa-numitele puncte-focar GANDANTA. Termenul sanscrit GANDANTA provine de la GANDA („nod”) şi ANTA („sfârşit”). El are semnificaţia esoterică de „nod KARMA-ic” sau de „nod spiritual”. GANDANTA reprezintă punctele de joncţiune în care se întâlnesc zodiacul lunar cu cel solar, aceste puncte fiind, în cadrul astrologiei esoterice, direct asociate cu momentele noastre de elevare spirituală sau chiar de salt spiritual.

Punctele GANDANTA se află la trecerea dintre:
– Peşti (respectiv, NAKSHATRA REVATI din zodiacul lunar) şi Berbec (respectiv, NAKSHATRA ASHWINI din zodiacul lunar)
– Rac (respectiv, NAKSHATRA ASLESHA din zodiacul lunar) şi Leu (respectiv, NAKSHATRA MAGHA din zodiacul lunar)
– Scorpion (respectiv, NAKSHATRA MULA din zodiacul lunar) şi Săgetător (respectiv, NAKSHATRA JYESHTHA din zodiacul lunar).

Potrivit astrologiei vedice, dacă Luna sau Ascendentul sunt aflate în tema natală la o distanţă de maxim 00°48’ faţă de focarele GANDANTA, ele indică atunci un important „nod (blocaj) spiritual” pentru nativul respectiv, nod care la un moment dat trebuie „tăiat” (în sensul că nativul va trebui să treacă de regulă un test spiritual major, pentru ca astfel el să poată face un salt spiritual foarte important).

Deşi punctele GANDANTA nu coincid cu momentele de solstiţiu şi de echinocţiu, în astrologia indiană se consideră că ele sunt din punct de vedere subtil-energetic similare acestora.
Solstiţiile şi echinocţiile reprezintă intrarea Soarelui în spaţiul corespunzător Semnelor cardinale care, la rândul lor, corespund punctelor cardinale (respectiv: Racul – Nord, Berbecul – Est, Capricornul – Sud, Balanţa – Vest). Semnele zodiacale cardinale, deşi ele au o natură TATTVA-ică bine definită, mai prezintă secundar şi o anumită componentă a Elementului subtil Foc (TEJAS TATTVA), deoarece energia lor este capabilă să direcţioneze influxurile subtile astrale către direcţii bine definite.

În această perspectivă, punctele GANDANTA mai reprezintă şi trecerea Soarelui de la un tip de Foc subtil la altul, după cum urmează:
– natura Elementului Foc corespunzătoare Constelaţiei Berbec este o natură sacrificială, eroică, deschizătoare de noi drumuri, spontan dominatoare
– natura Elementului Foc corespunzătoare Constelaţiei Leu este o natură regală, generoasă, protectoare, atotcuprinzătoare, în mod voluntar dominatoare
– natura Elementului Foc corespunzătoare Constelaţiei Săgetător este o natură îndrumătoare, călăuzitoare, idealistă, spirituală, dominatoare într-un mod superior, spiritual, divin integrat.

Trecerile succesive ale Soarelui (care este simbolul Sinelui Divin ATMAN în astrologia vedică) prin aceste sectoare zodiacale şi prin oricare dintre aceste 7 (4+3) puncte zodiacale esenţiale (solstiţiile şi echinocţiile, pe de o parte, şi punctele GANDANTA, pe de altă parte), semnifică stadiile de evoluţie a fiinţei umane care, la momentele de solstiţii şi echinocţii, este permanent „infuzată” cu energii sublime, elevate, divine, pentru a-şi accelera desăvârşirea, în vreme ce, la momentele de dinamizare a punctelor GANDANTA, ea este solicitată sau nevoită să străpungă „nodurile” subtil-energetice, pentru a realiza în felul acesta un anumit salt spiritual major.

Dacă analizăm cu atenţie aceste 7 momente energetice excepţionale (solstiţiile şi echinocţiile, pe de o parte, şi punctele GANDANTA, pe de altă parte), constatăm că ele au şi un „loc” comun. Spaţiul (sau cuspida) dintre Peşti şi Berbec este ocupat atât de către punctual vernal (care corespunde momentului ocult de hiatus al echinocţiului de primăvară) cât şi de primul dintre punctele GANDANTA, care reprezintă intrarea în câmpul subtil-energetic al punctului cardinal Est. Din această cauză, am putea spune că hiatusul corespunzător momentului de 7/7 este, din această perspectivă, chiar mai special decât cel de la 3/7, deoarece energia pe care el o manifestă trebuie să străpungă şi „nodul” subtil-energetic dintre ultima NAKSHATRA (REVATI), care se află la finalul Constelaţiei Peştilor şi prima NAKSHATRA (ASHWINI), care se află chiar la începutul Constelaţiei Berbecului.

Aspecte astrologice importante ale momentului ocult al hiatusului solar de 7/7

La momentul ocult al hiatusului solar de 7/7 (echinocţiul de primăvară) putem spune că există o încărcătură energetică astrală deosebită, care este generată în primul rând de sferele subtile de forţă ale Soarelui şi planetelor Mercur şi Uranus, care se află toate în Constelaţia Berbecului – Constelaţie de polaritate energetică YANG ce este guvernată de sfera subtilă de forţă a planetei Marte. În plus, această conjunctură astrală are loc – în foarte multe locuri de pe glob – într-o zi de marţi, zi care este guvernată de sfera subtilă de forţă a planetei Marte.
Fiind atât de puternic influxul astral al sferei subtile de forţă a planetei Marte, energia de bază a tuturor proceselor sau acţiunilor energetice pe care le vom realiza este cea a curajului (atât civic, cât şi spiritual), a modalităţilor solare de expresie, a atitudinii combative, dinamice, conştient asumate.

De asemenea, la momentul ocult al hiatusului solar de 7/7 sunt foarte puternice şi următoarele sfere subtile de forță planetare, deoarece ele se află în demnităţile lor domiciliale (sunt plasate în locuri energetice foarte favorabile şi armonioase în raport cu natura lor):
– sfera subtilă de forţă a planetei Venus, care este aflată în Constelaţia Taurului, domiciliul ei nocturn, lunar, de polaritate energetică lunară, YIN;
– sfera subtilă de forţă a planetei Saturn, care este aflată în Constelaţia Balanţei (domiciliul diurn, solar, de polaritate energetică YANG, al planetei Venus), unde sfera subtilă de forţă a lui Saturn are calitatea de exaltare;
– sfera subtilă de forţă a planetei Neptun, care este aflată în domiciliul ei în Constelaţia Peştilor, domiciliu de polaritate energetică lunară, YIN;
– sfera subtilă de forţă a Lunii, care este aflată în Constelaţia Peştilor, domiciliu de polaritate energetică lunară, YIN, unde sfera subtilă de forţă a Lunii are calitatea de trigonocraţie (armonie);
La toate aceste influenţe subtile planetare se adaugă câmpul subtil-energetic rezonant al Nodurilor Lunare, care activează axa Săgetător (Nodul Nord) – Gemeni (Nodul Sud) şi care alcătuieşte, potrivit astrologiei esoterice, AXA CEA TAINICĂ A CUNOAŞTERII.

Ţinând cont de demnitatea de domiciliu a tuturor acestor sfere subtile de forţă astrală, ne putem da seama de intensitatea şi de calitatea energiilor manifestate în ambianţa subtilă a planetei Pământ, energii care pot genera, susţine şi/sau finaliza acţiuni evolutive la nivel planetar, integrând planeta noastră în anumite cicluri de transformări care se petrec pe perioade foarte mari (în raport cu durata noastră actuală de viaţă). Cu alte cuvinte, vom asista probabil în acest an, sau începând de acum încolo, la manifestarea „concretă” – din punctul nostru omenesc de vedere – a unor transformări spirituale planetare majore.

Cerul momentului ocult al hiatusului solar de 7/7 (ce corespunde echinocţiului de primăvară) este „amprentat” de trei sfere subtile de forţă, astfel:
– sfera subtilă complexă de forţă rezultată din recepţia mutuală a planetelor Marte şi Mercur, care este susţinută de sferele subtile de forţă ale Soarelui şi planetei Uranus, precum şi de câmpul subtil-energetic al Nodului lunar Sud, ce se află în Constelaţia Gemenilor
– sfera subtilă de forţă a planetei Venus, care este susţinută de sfera subtilă de forţă a planetelor Jupiter şi Saturn (şi, prin intermediul lui Saturn, sfera subtilă de forţă a planetei Pluto), câmpul subtil-energetic al „Lunii Negre”, al asteroidului Junon şi al Nodului lunar Nord
– sfera subtilă de forţă a planetei Neptun, care este susţinută de sfera subtilă de forţă a Lunii şi de câmpul subtil-energetic al asteroidului Chiron.

Complexul energetic Marte – Mercur din această temă astrală este expresia potenţialului alchimic latent în noi, care susţine şi încununează cu succes toate procesele de transmutare şi de sublimare a energiilor grosiere în energii elevate, superioare, conştient direcţionate către obiective nobile, altruiste, spirituale. Este un complex energetic armonios, de predominanţă YANG, rezultat din:
– polaritatea energetică YANG a Constelaţiei Berbecului, care este dinamizată de sferele subtile de forţă ale Soarelui şi planetelor Mercur şi Uranus
– polaritatea energetică YIN a Constelaţiei Fecioarei, care este dinamizată de sfera subtilă de forţă a planetei Marte, ce este aflată însă în mişcare retrogradă aparentă, ceea ce aduce o notă de temporizare a energiei marţiene şi o coordonare mai armonioasă a tuturor energiilor implicate în acest complex.
– în plus, sfera subtilă de forţă a planetei Mercur se află în Constelaţia Berbecului (domiciliul diurn, solar, de polaritate YANG al sferei subtile de forţă a planetei Marte), în vreme ce sfera subtilă de forţă a planetei Marte se află în Constelaţia Fecioarei (domiciliul nocturn, lunar, de polaritate energetică YIN al sferei subtile de forţă a planetei Mercur)

Complexul energetic astral al planetei Venus, de polaritate energetică YIN, este expresia Elementului subtil Pământ, care susţine hrănirea, creşterea şi maturizarea tuturor formelor de viaţă. Această energie echilibrează şi polarizează complexul energetic astral Marte – Mercur, prin aceea că ea conferă stabilitate acţiunilor cu desfăşurare pe termen lung şi durabilitate rezultatelor (efectelor) benefice ale acestora.

Sfera subtilă de forţă a planetei Neptun spiritualizează într-un mod foarte special momentul ocult al hiatusului solar de 7/7, ea unificând activitatea cosmică a celor două „grupe” de mai sus (complexul energetic astral Marte – Mercur, de polaritate energetică predominant YANG şi complexul energetic al planetei Venus, de polaritate energetică YIN) prin intermediul unei anumite energii spirituale ce impregnează orice proces de transformare şi integrează orice proces evolutiv.

[Avem aici în vedere şi faptul că, din punct de vedere esoteric, se consideră că sfera subtilă de forţă a planetei Neptun este „octava superioară” a sferei de forţă a planetei Venus (aceasta îndeosebi în ceea ce priveşte spiritualitatea elevată, compasiunea şi dăruirea necondiţionată, rafinamentul artistic şi bunul gust manifestat în toate compartimentele vieţii noastre).]

Din punct de vedere spiritual, un aspect deosebit de important care marchează acest moment de hiatus solar echinocţial este acela că ziua echinocţiului de primăvară se va încheia cu momentul de SHIVA RATRI („noaptea lui SHIVA”).

Reamintim faptul că maximul momentului ocult al hiatusului solar 3/7 din 27.08.2011 a coincis (pentru Costineşti) cu maximul energetic al nopţii de SHIVA RATRI, iar o situaţie similară a fost consemnată şi la momentul ocult al solstiţiului de iarnă (22.12.2011, 7h30 (+2h00GMT)), care a fost urmat imediat de sărbătoarea spirituală care este SHIVA RATRI.
De aceea, vom încheia interpretarea momentului astral al echinocţiului de primăvară cu câteva pasaje din interpretarea momentul ocult al hiatusului solar din august 2011 care a fost oferită în cadrul Caietului de vacanţă Costineşti 2011, citat referitor la momentul de SHIVA RATRI:
„Expresia «SHIVA RATRI» are, în limba sanscrită, mai multe semnificaţii. Termenul «RATRI» înseamnă, la modul general, «noapte», el desemnând în primul rând pacea şi întunericul nopţii. SHIVA RATRI este deci «Noaptea lui SHIVA» sau, altfel spus, noaptea dedicată lui SHIVA, în care ar trebui să ne dăruim cu totul lui SHIVA (DUMNEZEU în ipostaza Sa de Suprem Ghid spiritual şi de Mântuitor al tuturor făpturilor).
Etimologic, termenul «RATRI» este derivat din rădăcina verbală «RA», care înseamnă «a dărui». De aceea, din punct de vedere ezoteric, se atribuie nopţii (RATRI) sensul de dătătoare a păcii extatice şi a beatitudinii nepieritoare, care transcende toate aspectele efemere ale Manifestării. SHIVA RATRI mai înseamnă aşadar şi «noaptea revărsării Graţiei Divine», acesta fiind (şi prin puterea integrării şi a tradiţiei, care se adaugă la influenţele subtile benefice specifice acestei conjuncturi astrale) momentul în care putem simţi cu o mult mai mare uşurinţă decât în mod obişnuit Graţia şi Iubirea infinită a lui Shiva. SHIVA RATRI este, prin urmare, pentru orice yoghin, o perioadă deosebit de favorabilă din punct de vedere spiritual.
Din punct de vedere astronomic, SHIVA RATRI este cea de-a 14-a «zi» a ciclului lunar, moment în care Luna este aproape cu totul ascunsă (Luna va fi aproape în totalitate ocultată peste încă una sau două zile după SHIVA RATRI – mai exact, atunci când se manifestă faza de Lună Nouă). După momentul de Lună Plină, Luna pierde în fiecare zi câte a 16-a parte din strălucirea sa, descrescând constant până în momentul chiar de dinainte de Luna Nouă, când mai manifestă doar a 16-a parte din puterea sa. În astrologia indiană, mintea individuală (MANAS) este intim asociată cu Luna: CHANDRA, misterioasa divinitate guvernatoare a Lunii, este totodată şi divinitatea care guvernează mintea (MANAS). Momentul de Lună Nouă (ca şi cel de SHIVA RATRI, care îl precede) pot fi asociate prin urmare cu acea stare a minţii (MANAS) în care fluctuaţiile şi capriciile ei sunt mult reduse, ele putând fi astfel suspendate cu uşurinţă şi controlate prin disciplină spirituală. Mai precis, s-ar putea spune în această direcţie că momentul cu totul special ce este specific nopţii de SHIVA RATRI «pregăteşte» din punct de vedere ocult momentul hiatusul lunar sau faza de Lună Nouă. În această noapte specială (SHIVA RATRI) toţi aspiranții la desăvârşirea spirituală ar trebui să Îl adore pe SHIVA.
În această perioadă de-a dreptul magică a nopții sublime de SHIVA RATRI, mintea (MANAS) este foarte uşor de controlat, iar acest control poate fi realizat atunci cel mai bine prin focalizarea intensă a întregii noastre atenţii asupra gloriei nepieritoare a lui DUMNEZEU (SHIVA). Aceasta ne va permite să ne transcendem cu mult mai ușor mentalul și să ne expansionăm nesfârşit şi extatic în tainicul univers supramental (de altfel, reamintim aici că însăşi esenţa practicilor yoga care sunt revelate de înţeleptul Patanjali este descrisă ca fiind «controlul sau suprimarea tuturor fluctuaţiilor minţii»). De aceea, noaptea de SHIVA RATRI mai este numită adesea în ansamblul tradiţiei spiritualităţii indiene și «sfânta noapte a Transcendenţei Divine.»“

[2 – completare realizată de astrolog Zoltan Bartha]
 

În timpul unui an, Soarele parcurge întregul cerc zodiacal şi rămâne aproximativ o lună în fiecare semn zodiacal. Din punct de vedere esoteric, fiecare semn zodiacal poate fi privit ca un adevărat arhetip, ce se manifestă în fiinţa noastră într-o formă deosebit de complexă sub diferite caracteristici psiho-emoţionale, fizice şi chiar spirituale. Atunci când reuşim să integrăm în noi înşine, într-un mod armonios, cele 12 arhetipuri zodiacale fundamentale, atingem un înalt grad de echilibru şi de armonie lăuntrică, care ne transformă în ceea ce a fost denumit încă din antichitate „Omul Cosmic”. Prin urmare, peregrinarea aparentă, anuală, a Soarelui, facilitează experimentarea în fiinţa noastră a celor 12 energii arhetipale în conformitate cu semnul zodiacal în care Soarele se află în acea perioadă.
Astfel, trecerea Soarelui peste o anumită zodie ne va pune într-o tainică stare de rezonanţă cu energia arhetipală a acelei zodii, ajutându-ne să-i asimilăm gradat valorile şi caracteristicile sale specifice. Starea de integrare armonioasă a tot ceea ce realizăm atunci este strâns corelată cu semnificaţiile zodiei tranzitate de Soare (şi, într-o măsură ceva mai redusă, şi de celelalte planete).  De exemplu atunci când Soarele se află în zodia Taurului, pentru a fi în armonie cu vibraţiile subtile arhetipale ale acestui semn zodiacal, se recomandă să cultivăm şi să exprimăm cât mai plenar în acţiunile noastre starea de mulţumire interioară, împlinirea lăuntrică, deschiderea faţă de arta autentică şi faţă de tot ce este frumos etc. – altfel spus, vom urmări să asimilăm şi să manifestăm din plin calităţile specifice zodiei Taurului. La influenţa Soarelui se mai adăugă şi influenţele ciclice ale celorlalte planete dintre care cea mai importantă este influenţa Lunii. După cum se ştie, Luna parcurge Zodiacul în aproximativ 28 de zile (respectiv, cam 2 zile şi jumătate în fiecare semn zodiacal). Astrologia Lunară ne învaţă cum să ne descifrăm reacţiile şi motivaţiile inconştiente, sau chiar instinctuale, precum şi receptivitatea subtilă faţă de energiile oculte ale semnului în care Luna se află la un moment dat. Din acest punct de vedere, am putea afirma că, în timp ce Soarele ne pune într-o stare de rezonanţă conştietntă cu forţa semnului zodiacal pe care îl tranzitează (altfel spus, el ne face să fim profund conştienţi de calităţile acelui semn), Luna creează o punte de legătură ascunsă, misterioasă, cu energia nemanifestată (potenţială) a acestuia.

Momentele de tranziţie ale Soarelui de la un semn zodiacal la altul diferă între ele datorită structurii energetice specifice elementelor subtile (TATTVA-elor) care le sunt proprii semnelor respective. După cum se ştie, fiecare zodie prezintă o predominanţă a unui anumit element subtil: pământul, apa, focul sau aerul. Însă în cazul momentelor de tranziţie ale Soarelui de la un semn zodiacal la altul se manifestă preponderent cel de al cincilea element sau eterul cel subtil, care creează o profundă legătură cu starea de vid creator, de atemporalitate şi de transcendentă. În timpul acestor momente de tranziţie, din cauza unui gen de fuziune inefabilă a energiilor TATTVA-ice specifice a două semne zodiacale alăturate, ne este oferită în felul acesta posibilitatea excepţională de a ne branşa simultan la calităţile cele mai elevate şi mai rafinate ale acelor două semne zodiacale succesive.

Dintre toate momentele de tranziţie ale Soarelui prin zodii, cele mai importante sunt momentele de maxim ale energiilor YIN sau YANG şi de egalitate a acestor două energii complementare, adică solstiţiile şi echinocţiile. Aceste 4 momente cardinale ale mersului aparent al Soarelui de-a lungul unui an sunt definite din punct de vedere astronomic în felul următor:
ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ ~ 20-21 Martie – razele Soarelui cad perpendicular pe ecuator, iar cei doi poli ai Pământului primesc aceeaşi cantitate de lumină şi căldură. Ziua este egală cu noaptea.
SOLSTIŢIUL DE VARĂ ~ 21-22 Iunie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de nord (tropicul Racului), luminând mai puternic emisfera nordică. Ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă din emisfera nordică;
ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ ~ 22-23 Septembrie – razele Soarelui cad din nou perpendicular pe ecuator, ziua fiind din nou egală cu noaptea.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ ~ 21-22 Decembrie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de sud (tropicul Capricornului), ziua în emisfera nordică fiind minimă. Ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă din emisfera nordică.


Aspecte astrale esenţiale ale momentului de hiatus solar ce corespunde cu Echinocţiul de Primăvară (hiatusul de la 7/7)

Cel mai evident şi mai expresiv aspect al acestei teme astrale este PIRAMIDA DE PĂMÂNT care se formează sub forma unui triunghi echilateral între plantele Marte – Jupiter – Pluton.
Piramidele, ca structurări astrologice, simbolizează exprimarea şi potenţarea elementului subtil (pământ, apă, foc, sau aer) în care ele se realizează, adeseori aceasta dând naştere la transformări deosebite ce pornesc de la accentuarea în mediul ambiant-social a acelui element pe specificul combinării celor 3 planete componente ale Piramidei.
În cazul de faţă, cele 3 planete generează un efect de sinergie între sfera de forţă a planetei MARTE, sfera de forţă a planetei JUPITER şi sfera de forţă a planetei PLUTON.
Marte simbolizează ACŢIUNEA, INIŢIATIVA, DINAMISMUL, LUPTA, CURAJUL.
Jupiter simbolizează JUSTIŢIA, ADEVĂRUL, ETICA, PRINCIPIILE UNIVERSALE, CREDINŢA, GHIDUL SPIRITUAL, CALEA SPIRITUALĂ.
Pluton simbolizează PROCESELE ALCHIMICE, VOINŢA DIVINĂ, MAGIA DIVINĂ, TRANSFIGURAREA, TRANSMUTAREA ŞI SUBLIMAREA POTENŢIALULUI CREATOR SEXUAL.

Pornind de la aceste elemente definitorii ale Piramidei de Pământ care este prezentă în tema hiatusului echinocţial de anul acesta, putem oferi câteva aspecte cu valoare predictivă deosebită pentru noul an ASTROLOGIC (cel care începe odată cu acest Echinocţiu de Primăvară şi se încheie la Echinocţiul de Primăvară din 2013):
• Curajul şi iniţiativa unor grupuri de fiinţe umane pentru apărarea dreptăţii şi ieşirea la suprafaţă a adevărului vor face să se declanşeze transformări profunde în mulţi oameni care sunt pregătiţi să se debaraseze de mecanismele înrobitoare ale sistemelor de conducere şi de guvernare corupte;
• Aceste transformări globale vor porni de la elementul subtil pământ (PRITHIVI TATTVA), adică de la restructurări masive referitoare la BANI, SISTEMELE FINACIARE, SĂNĂTATE, ALIMENTAŢIE, NUTRIŢIE;
• Multe fiinţe umane vor conştientiza latura limitativă şi manipulatoare a dogmelor impuse de anumite sisteme de credinţe abil regizate din umbră de societăţile secrete care conduc încă societatea actuală;
• În plan spiritual, se va accentua racordarea şi integrarea voinţei individuale în Voinţa Divină atotputernică, în special prin intermediul înţelegerii profunde a rolului Ghidului spiritual. Aspectele Plutoniene vor fi din ce în ce mai prezente în societatea noastră, fapt pentru care se resimte deja şi în momentul prezent o deschidere tot mai mare a oamenilor către transformare, către naturism, către o viaţă mai echilibrată. Aici un rol fundamental îl va juca TRANSFIGURAREA, care ne va face capabili să percepem frumosul în aproape orice există şi să ajungem la intuirea şi descoperirea manifestării lui DUMNEZEU în tot ceea ce ne înconjoară
• Sistemele actuale de credinţe şi dogme vor suferi modificări profunde, de aceea ne putem aştepta la restructurări majore în cadrul diverselor organizaţii religioase. Unii se vor revolta împotriva acestor sisteme, iar alţii pur şi simplu se vor desprinde de ele. Se vor prefigura deja zorii unui sistem spiritual unitar, care avea la baza PRINCIPIILE UNIVERSALE şi ATRIBUTELE DIVINE. Omenii vor cunoaşte mult mai bine implicaţiile legii cauzei şi efectului, ceea ce îi va face în mod spontan şi firesc mult mai responsabili, mult mai etici şi morali;
• Ne putem aştepta la o modificare destul de rapidă şi a modului de funcţionare a aşa-zisei „societăţi de consum”, care în realitate este un imens cerc vicios ce deturnează, la modul general, fiinţele umane de la preocupările de natură spirituală. Deschiderea a tot mai mulţi oameni către a descoperi adevărul despre ei înşişi şi despre întreaga societate în care trăim va produce atât deconspirări masive în plan politic şi administrativ cât şi reorientarea către o alimentaţie mai sănătoasă, către înlăturarea gradată a produselor toxice din alimente, etc.

O analiză aparte merită conjuncţia dintre Nodul Lunar Nord şi steaua Antares.
Steaua Antares este o stea super-gigant, fiind de peste 800 de ori mai mare decât Soarele. Dacă am plasa-o în mijlocul sistemului nostru Solar, ea s-ar întinde până la graniţa dintre Marte şi Jupiter. Ea este considerată „Inima Scorpionului”, fiind corelată cu descoperirea misterelor, cu revelarea marilor adevăruri, cu iniţierea în ştiinţa secretă a alchimiei, cu toate procesele de transmutaţie biologică (inclusiv cele care ţin de continenţa sexuală), dar şi cu înţelegerea profundă şi echilibrarea psihicului uman.
Din punct de vedere astrologic, conjuncţia stelei fixe Antares cu Nodul Lunar Nord, poate fi un semn deosebit de important, deoarece ea favorizează renaşterea spirituală (aceasta mai ales întrucât conjuncţia are loc în Semnul Zodiacal al Săgetătorului).
Acesta este un indicator al unor posibile restructurări esenţiale în sistemul educaţional, prin intermediul preluării responsabilităţilor specifice de către persoane spirituale, divin inspirate şi competente. Semnificativ este şi faptul că această conjuncţie (în conformitate cu ciclurile Nodurilor Lunare) se realizează în perioada Echinocţiului de Primăvară o dată la 279 de ani, momente în care se declanşează de regulă anumite evenimente ce pot fi reale „butoane declanşatoare” în transformările întregii societăţi, precum şi cu conştientizarea sau revelarea menirii noastre spirituale.

Conjuncţia Uranus – Soare – Mercur

Această conjunctură astrală este prin excelenţă simbolul unei veritabile eliberări sufleteşti. Ea favorizează desprinderea de mecanismele perverse şi limitative ale egoului şi ale minţii inferioare, determinând declanşarea proceselor de deschidere către supramental, către o viziune globală, către desprinderea de tot ce este deja perimat şi nefolositor. Din această cauză, în acest nou an astrologic va putea fi sesizată din plin o profundă dinamizare a aspectelor şi energiilor mentale superioare. În felul acesta, mulţi oameni vor trăi sentimentul euforic şi inefabil de „EVRIKA” sau de redescoperire a lumii în care trăiesc, precum şi redescoperirea propriei lor fiinţe într-o cu totul altă lumină, mult mai spirituală.

Trigonul dintre Saturn şi ansamblul Lună-Neptun

Acest trigon are o conotaţie specială, pentru că el va favoriza ieşirea la lumină a multor lucruri frumoase, a multor idei şi principii divin inspirate, contribuind astfel la înlocuirea vechilor sisteme, deja depăşite, de valori (atât tehnologice-economice cât şi educaţionale-sociale). Este o conjunctură ce permite punerea în practică a aspiraţiilor şi viziunilor noastre sublime, ceea ce va face ca frumuseţea manifestării să ne fie mult mai perceptibilă. Arta divin inspirată va primi un nou impuls şi o mult mai largă recunoaştere, aceasta contribuind din plin la trezirea multor suflete încă adormite.

Citiţi şi:

MISTERELE DEZVĂLUITE ALE MOMENTULUI OCULT AL HIATUSULUI

Previziuni astrologice pentru anul 2012


yogaesoteric
18 martie 2011


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More